Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Το μνημόνιο φτώχυνε 8 στους 10 Έλληνες

Ακόμα και τα ψώνια στο σούπερ
μαρκετ έχουν περικοπεί
στο ελάχιστο δυνατο
Οκτώ στους δέκα Έλληνες είδαν το οικογενειακό τους εισόδημα να μειώνεται σε ποσοστό τουλάχιστο 30% τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν σε δραστικές περικοπές δαπανών, ακόμα και σε καθημερινές και βασικές ανάγκες.

Το 85% των Ελλήνων έχει προβεί σε μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του για ρούχα και παπούτσια και έχει μειώσει τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Ακολουθεί το «ψαλίδι» σε έξοδα για ψυχαγωγία, ταξίδια (68%), για χρήση ΙΧ (24%), για οικιακό εξοπλισμό και αγορά Η/Υ (22%). Τρεις στους τέσσερις καταναλωτές δεν βλέπουν αχτίδα φωτός στο τούνελ στο οποίο έχουν εισέλθει, ενώ για το 86% δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αποταμίευσης. Και όλα αυτά τη στιγμή που η μισή νεολαίο είναι άνεργη!


Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για τις επιπτώσεις του Μνημονίου σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, που διενήργησε τον περασμένο μήνα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στο επίπεδο των μικροεπιχειρηματιών, το 84% απ’ όσους ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δηλώνουν πως κατέγραψαν μείωση τζίρου το τελευταίο 12μηνο, ενώ 9 στους 10 διαφωνούν με το Μνημόνιο και την πολιτική της Κυβέρνησης! Αυτό δείχνει ότι η πολυπληθής μικροαστική τάξη της χώρας μας έχει ξεκάθαρα συνειδητοποιήσει όχι η κυβέρνηση του Μνημονίου θέλει να την ξεπαστρέψει κοινωνικά και στρέφεται πλέον ανοιχτά εναντίον της.

Η δραματική μείωση των όρων ζωής της ελληνικής κοινωνίας αποτυπώνεται σε έναν άλλο σημαντικό δείκτη: Στη ραγδαία μείωση τους κόστους εργασίας στη χώρα μας, όπου η Ελλάδα βγαίνει πρωταθλήτρια όλων των εποχών στην Ευρώπη. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2011, το ωριαίο κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 9% (!!!), σε αντίθεση με το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., καθώς ακόμη και στην Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει ανάλογη κρίση χρέους, καταγράφηκε αύξηση του κόστους εργασίας! Αυτό αποδεικνύει ότι τα βάρβαρα μέτρα των Ελλήνων καπιταλιστών κατά των εργαζόμενων δικαιολογήθηκαν με βάση τη κρίση χρέους, αλλά εντάσσονται στο σχέδιό τους για την ασιατοποίηση της χώρας μας.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν ανατραπεί το Μνημόνιο και η κυβέρνηση, τα πράγματα θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο. Η αντίσταση του ελληνικού λαού πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση στις πλατείες και τους δρόμους. Είναι η μόνη ελπίδα και είναι ορατή!

Διαμαντής Καράβολας

1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ αποσύρετε το κείμενο αυτό από την ιστοσελίδα σας όπως και όλα όσα είναι με το όνομα "Διαμαντής Καράβολας". Τα κείμενα αυτά ουδέποτε εγγράφησαν για την ιστοσελίδα αυτή, και δημοσιεύονται χωρίς καμία αναφορά στην πηγή προέλευσής τους, η οποία είναι η εφημερίδα "Σοσιαλιστική Προοπτική" από την οποία έχουν αντιγραφεί κακώς, και χωρίς να μου έχει ζητηθεί η συγκατάθεσή μου γι' αυτό, επομένως η αναπαραγωγή τους είναι καταχρηστική.
    Διαμαντής Καράβολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή