Κύπρος



Να τοποθετήσουμε τώρα σε άλλη βάση το Κυπριακό

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13115&subid=2&pubid=112842938

Συνέντευξη του ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ στην Κατερίνα Γαλανού

Η δυσχερής κατάσταση στην Ελλάδα εκτιμάτε ότι επηρεάζει και την Κύπρο;
Η Ελλάδα αποτελεί το πρώτο θύμα της δικτατορίας του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. Η διεθνής αντίδραση ενάντια σ' αυτήν την ανωμαλία ογκώνεται. Ο ελληνικός λαός θα αντισταθεί. Η Ελλάδα -και πληγωμένη- είναι παρά τω πλευρώ μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται κοινή εθνική στρατηγική για τα εθνικά θέματα και πλήρης αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο και κηδεμονίας του πολιτικού επί του οικονομικού. Η Ελλάδα δεν θα χαθεί.
Ο λαός σε Κύπρο και Ελλάδα είναι απογοητευμένος από την ηγεσία...
Η τέχνη των κατεστημένων είναι να διαχέουν την ευθύνη σε ένοχους και αθώους και έτσι να οδηγούν σε αποπολιτικοποίηση και να κηδεμονεύουν ανενόχλητοι. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει τις απόψεις όλων των ηγεσιών και να τοποθετείται ανάλογα. Και να μη μας διαφεύγει. Ο λαός έχει τη δυνατότητα να καθορίζει την δύναμη των ηγεσιών. 
Στην Κύπρο υπάρχει έντονη συζήτηση για απαράδεκτες μονομερείς παραχωρήσεις. Κάποιοι τις δικαιολογούν επικαλούμενοι δεσμεύσεις πρώην προέδρων...
Κατ' επανάληψη έχει διαβεβαιωθεί ο λαός ότι προτάσεις που τελικά δεν οδήγησαν σε λύση δεν δεσμεύουν. Άλλωστε οι συνθήκες διαφοροποιούνται και ορθή πολιτική είναι η προσαρμογή. Τα εμπλεκόμενα συμφέροντα δεν είναι μόνιμα και δεν πρέπει να αναλύονται ως στατικά.

Συχνά απορρίπτετε την διακοινοτική διαδικασία. Υπάρχει αντιπρόταση;
Η διακοινοτική διαδικασία οδηγούσε σε εκτροπή. Ένα θέμα εισβολής προβαλλόταν ως δικοινοτική διαφορά και έτσι προσφερόταν άλλοθι στην Τουρκία. Κάθε διαδικασία θάπρεπε να προβάλλει την Τουρκία ως την αντίπαλη πλευρά και όχι τους Τουρκοκύπριους που στην ουσία είναι και αυτοί θύματα του τούρκικου επεκτατισμού. Ο Μακάριος, διαπίστωσε αυτή την πραγματικότητα και διακήρυξε νέα πορεία στην τελευταία του ομιλία. 

Υπήρξε δυνατότητα οι διακοινοτικές συνομιλίες να οδηγήσουν σε λύση;
Αυταπάτη. Έπρεπε να είναι σαφές για όλους ότι οι τουρκικοί στόχοι δεν ήσαν η προστασία των Τουρκοκυπρίων αλλά ο έλεγχος της Κύπρου. Τελικά μας το διαμηνύει ανοιχτά ο Νταβούτογλου ο οποίος δηλώνει ότι κι αν ακόμα δεν υπήρχε ένας Τουρκοκύπριος η Τουρκία πρέπει να ελέγχει την Κύπρο γιατί είναι απαραίτητο στοιχείο στους σχεδιασμούς της να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη. 

Υπάρχει δυνατότητα κατάληξης σε συμφωνία; Σε περίπτωση αδιεξόδου, τι πρέπει να κάνει η κυπριακή πλευρά;
Ελπίζω όχι. Γιατί συμφωνία στη βάση αυτών των προτάσεων, θα απορριφθεί από το λαό με οδυνηρές όμως συνέπειες.
Σε περίπτωση αδιεξόδου ο γ.γ. του ΟΗΕ θα προτείνει ίσως πολυμερή την οποία απορρίπτει ορθώς η δική μας πλευρά. Αν παραμείνουμε στην απόρριψη θα μας αποδοθεί κατ' αποκλειστικότητα η ευθύνη. Οπότε θα πρέπει να εισηγηθούμε πραγματική διεθνή διάσκεψη με μόνο θέμα τη διεθνή πτυχή (κατοχή, εποικισμό, εγγυήσεις κτλ) και με συμμετοχή μόνο κυβερνήσεων. Συμμετοχή κοινοτήτων τις αναβαθμίζει σε κρατικές οντότητες. Αν την απορρίψει η τουρκική πλευρά, βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση. 

Κατόπιν αυτών;


Οριστικοποιείται το αδιέξοδο (;)


Του Κώστα Ράπτη

Η 1η Ιουλίου πλησιάζει, το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού απομακρύνεται. Περίπου δέκα ημέρες πριν από την παράδοση στον Ban Ki-Moon της έκθεσης με την προσωπική του αξιολόγηση της πορείας των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ (και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας) Alexander Downer κατέστησε σαφές το αδιέξοδο στο οποίο, κατά τη γνώμη του, έχουν φθάσει τα πράγματα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press, ο Downer προέβλεψε διακοπή των συνομιλιών τον Ιούλιο, οπότε και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., ενώ εμφανίσθηκε απαισιόδοξος και για την προοπτική επανέναρξής τους στη συνέχεια, καθώς, όπως υπενθύμισε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι απορροφημένη από την πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Η ετοιμότητα του Δημήτρη Χριστόφια να συνεχίσει τις συνομιλίες και κατά τη διάρκεια της προεδρίας, δεν έχει, σύμφωνα με τον διεθνή μεσολαβητή, κανένα νόημα, εφόσον, αν μια από τις πλευρές [εν προκειμένω η τουρκοκυπριακή] δεν συνεχίσει να προσέρχεται στις συνομιλίες, αυτό σημαίνει τερματισμό τους». Εξάλλου, ο Κύπριος πρόεδρος θα πρέπει να αφιερώνει τον χρόνο του στα ευρωπαϊκά του καθήκοντα.

Ούτως ή άλλως, οι συνομιλίες έχουν τη στιγμή αυτή τελματωθεί, με τις δύο πλευρές να μη συμφωνούν ούτε στο διαμοιρασμό της εξουσίας σε μια μελλοντική ομοσπονδία, αλλά ούτε και στο περιουσιακό. «Δεν είναι» τόνισε ο Downer «θέμα χρόνου να καταλήξουμε σε αυτές τις συγκλίσεις, είναι περισσότερο θέμα πολιτικής βούλησης». Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού (ασφάλεια, εγγυήσεις)που θα πρέπει να επιλυθούν σε ένα ευρύτερο φόρουμ, αλλά και οι εσωτερικές – και μάλιστα υπό πίεση χρόνου, ώστε να μπορέσουν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις να υπερπηδήσουν το εμπόδιο της 1ης Ιουλίου.

                       
Άκρως επώδυνο κυπριακό μερίδιο στην τραυματική εθνική ολίσθηση


Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

ΗΤΟ απολύτως προβλεπτόν. Ότι, δηλαδή, μετά την ελλαδική ολίσθηση θα ερχόταν και η σειρά της Κύπρου ως του έτερου κρατικού πυλώνα του Ελληνισμού. Και ήλθε με τη μορφή της κρίσεως όχι μόνο για το κυπριακό τραπεζικό τοπίο αλλά και για την οικονομική ζωή γενικότερα.

Με τη μορφή -προς το παρόν- της καθυποβαθμίσεώς της στο επίπεδο των junks (σκουπιδιών δηλαδή), πράγμα που ανακόπτει την έξοδο της Λευκωσίας στις αγορές! Οπότε και έπονται χειρότερα, όταν οι κυπριακοί τραπεζικοί οργανισμοί θα υποστούν με όρους πραγματικού «κουρέματος» το κουτσούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Και όσο κι αν υπάρχουν καθησυχαστικές δηλώσεις, όλοι ξέρουμε ότι θα επενεργήσουν κρίσιμοι ανασχετικοί συντελεστές εις βάρος της Μεγαλονήσου. Και αυτό βεβαίως θα επιδράσει εξίσου αρνητικά στην Αθήνα, της οποίας τα κρίσιμα προβλήματα θα επιβαρυνθούν παραπέρα.

Δεν χρειάζονται ειδικές οικονομικές γνώσεις για να διαγνώσει κανείς είτε τις εγγενείς κυπριακές παθογένειες είτε τους εισαγόμενους κινδύνους που συν-επιδρούν αρνητικά στις καθ' όλα εξαρτημένες κυπριακές προοπτικές. Εξαρτημένες και λόγω μεγεθών και λόγω συνθηκών. Με ότι αυτό σημαίνει.

Και μόνον η ανατασσόμενη κρίση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή (και κυρίως στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, στον οποίο είμαστε Κύπρος και Ελλάδα ενσωματωμένοι) προϊδεάζει για κρισιμότερες και αρνητικές υποτροπές. Κατ' ακρίβειαν, προδικάζει ανάλογες συνέπειες. Όχι ενδεχομένως της ιδίας οξύτητος με αυτές που ταλανίζουν το ευρωπαϊκό «υπογάστριο». Δηλαδή, το νότιο τόξο της Κοινότητος. Και όχι σε βαθμό που να υπερβαίνει τα διακριτά όρια της εθνικής χρεοκοπίας, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα. Την ευθύνη της καταρρεύσεως της οποίας υπέχουν συγκεκριμένες (και εν πολλοίς επώνυμες) παθογένειες. Κραυγαλέες όλα αυτά τα χρόνια. Πλην περιθωριοποιούμενες, αντί να προκαλούν διορθωτικές αποφάσεις και ανάλογες παρεμβάσεις και τομές. Οπότε και τα πράγματα οδηγήθηκαν με μαθηματική ακρίβεια στο προβλεπτό και δυνάμει αναπόδραστο, που μεταφράζεται σήμερα είτε σε ταπεινωτικές δανειακές υποθηκεύσεις είτε σε κάθετη τελικά υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας. Αδελφών για μας πολιτών. Συνελλήνων.

Καθώς αποβαίνουν αναπόφευκτες οριζόντιες εισοδηματικές και άλλες περικοπές εις βάρος τους. Και καθώς εκδηλώνονται φυγόκεντρες δυναμικές όσον αφορά τον άδηλο πλούτο, που αφορολόγητος αποδρά προς άλλους προορισμούς, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και δημιουργώντας συνθήκες επιδεινούμενης εκτροπής.


 Τα Ηνωμένα Έθνη σφραγίζουν τη διχοτόμηση της Κύπρου


Πρόταση επί του περιουσιακού και μάλιστα προερχόμενη από τον ΟΗΕ για να γεφυρωθούν οι διαφορές βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αυτός είναι ο ισχυρισμός τον οποίο προβάλλει η τουρκική πλευρά, η οποία συντόνισε τις κινήσεις της την περασμένη βδομάδα, αφού ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου μετέβη στην Τουρκία όπου είχε επαφές με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, και με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά.

Η πρόταση των Ην. Εθνών στηρίζεται στην εξής λογική: Όσο περισσότερα εδάφη επιστρέψει η τουρκική πλευρά, τόσο περισσότερες περιουσίες θα παραμείνουν στην κατοχή της!

Με βάση αυτήν τη λογική, το έδαφος θα ανταλλαγεί με την παράδοση από μέρους των Ελληνοκυπρίων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή θα επιλεγούν περιοχές, οι οποίες θα παραμείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, εντός των οποίων θα υπάρχουν πολλές τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες.

Εφόσον όμως η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιών στα κατεχόμενα, σε ποσοστό πέραν του 82%, ανήκει στους Ελληνοκύπριους, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι θα δοθούν από την τουρκική πλευρά και από την ελληνοκυπριακή τίτλοι ιδιοκτησίας είτε μέσω ανταλλαγής περιουσιών είτε μέσω αποζημιώσεων. Ο έλεγχος μεγάλου αριθμού τίτλων ιδιοκτησίας στο βορρά από Τουρκοκύπριους οδηγεί στην τουρκική θέση περί πλειοψηφίας, την οποία θα έχουν έτσι όχι μόνο επί του πληθυσμού, αλλά και επί του εδάφους.
 

Η κινούμενη άμμος του Κυπριακού


Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μία περίοδο που η Άγκυρα χαρακτηρίζεται από κοινοτικούς παράγοντες ως απαραίτητος πυλώνας τόσο για τη μελλοντική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έναντι της Συρίας όσο και για το μέλλον των συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Λευκωσία μοιάζει απομονωμένη στις Βρυξέλλες.

Σε αυτή τη φάση μάλιστα δεν μπορεί ούτε να υπολογίζει στην ενεργό συνδρομή της Αθήνας η οποία, μπλεγμένη στις δαγκάνες του PSI και ενόψει προεκλογικής περιόδου, εμφανίζεται αν όχι ανίκανη, τουλάχιστον απροετοίμαστη σε ένα ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι «η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει σε μία άγονη αντί-τουρκική στάση χωρίς μακροπρόθεσμο όραμα». Και αυτό σε μία περίοδο όπου είναι σαφές ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνωρίζουν, παρά την επί της αρχής αυστηρή θέση τους απέναντι στην τουρκική ένταξη, ότι πρέπει να διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες της Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η "θετική ατζέντα" στην οποία βασίστηκε η Έκθεση Προόδου της Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενδεικτική των επιθυμιών των Βρυξελλών ήταν η υπόθεση με το άνοιγμα, επί δανικής προεδρίας, των δύο ενταξιακών κεφαλαίων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη που τελικά δεν προχώρησε. Τα κεφάλαια αυτά είναι μεταξύ εκείνων που μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, η Λευκωσία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να εμφανιστεί εποικοδομητική στο ζήτημα αυτό.

 
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ


του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου

Με καταγραφή των εξελίξεων στην «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία, με παράθεση συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δυο πλευρών στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος και χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες για τη μη επίτευξη προόδου, αλλά και με φανερή προσπάθεια υποβάθμισης του οδικού χάρτη για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, που ο ίδιος είχε θέσει τον περασμένο Ιανουάριο με σχετική δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα στο Κυπριακό, με έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι λόγω της «μεγάλης απόστασης» που χωρίζει τις δυο πλευρές και την έλλειψη ουσιαστικών συγκλίσεων στα ζητήματα του περιουσιακού, της διακυβέρνησης και της ιθαγένειας, είναι εμφανής η προσπάθεια του Γ.Γ. να απομακρυνθεί από τον «οδικό χάρτη» που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο, με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης προς το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου.

Όπως εκτιμάται, ο κ. Ντάουνερ, στην έκθεσή του προς τον Μπαν Κι-μουν, στο τέλος του τρέχοντος μηνός ή αρχές του επόμενου, θα προτείνει κατά κάποιο τρόπο τη συνέχιση της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως πιθανό να εξαρτηθεί από την τουρκική στάση, επειδή η 'Αγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου θα σταματήσει η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού κρατάει ίσες αποστάσεις, απευθύνοντας έκκληση προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στο νησί να προχωρήσουν σε «αποφασιστικές ενέργειες» για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

 
Greentree και οι καλές υπηρεσίες του Μπαν Γκι-μουν


Του Ανδρεστίνου Ν. Παπαδόπουλου

Την πρόσφατη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μετά το πέρας των συνομιλιών στο Greentree στις 25 Ιανουαρίου 2012 σχολίασαν κυβέρνηση και κόμματα ποικιλοτρόπως, άλλοι προβάλλοντας τα όποια θετικά και άλλοι τα αρνητικά για την πλευρά μας. Τα κύρια στοιχεία αυτής της δήλωσης είναι τα ακόλουθα:

Οι συνομιλίες βρίσκονται στην τελική φάση και οι συζητήσεις στο Greentree αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, οδηγώντας τα πράγματα προς μια πολυμερή διάσκεψη και τελική διευθέτηση. Γίνεται παραδοχή ότι κατά τις συζητήσεις στο Greentree επετεύχθη περιορισμένη πρόοδος και τίθεται και ένα χρονοδιάγραμμα – έκθεση ΓΓ  προς  το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος Φεβρουαρίου, ανασκόπηση της διαδικασίας από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στο τέλος Μαρτίου και εάν η έκθεσή του είναι θετική, σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης τέλος Απριλίου ή αρχάς Μαΐου. Πιστεύοντας ότι σ’ αυτό το στάδιο η διατήρηση της δυναμικής και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν είναι αρκετή, ο ΓΓ παρότρυνε τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα για μια τελική συμφωνία.

Εξετάζοντας το κείμενο της δήλωσης, παρατηρούμε τα εξής: Ο ειδικός του σύμβουλος θα προβεί σε μια «ανασκόπηση της διαδικασίας» και όχι της προόδου. Θα εξετάσει άραγε πού σκοντάφτει η διαδικασία, ποιος είναι ο αίτιος; Μήπως οι υπαναχωρήσεις του κ. Έρογλου και η αδιαλλαξία της Άγκυρας; Συντάσσοντας την έκθεσή του ο κ. Ντάουνερ θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι θα πρέπει να είναι συνεπής (consistent) με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, άρα κριτήρια θα είναι οι διατάξεις αυτών των αποφάσεων. Επιπλέον, για τη σύνταξή της θα πρέπει να έχει διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές. Μόνο σε περίπτωση που η έκθεση Ντάουνερ θα είναι θετική και σύμφωνη  με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ΓΓ θα συγκαλέσει την πολυμερή διάσκεψη. Δεν λέγει όμως  τι θα γίνει αν η έκθεση Ντάουνερ δεν είναι θετική, ούτε και ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη της πολυμερούς.  Αν λάβουμε υπόψη μας την Απόφαση 2026 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας της 14ης Δεκεμβρίου 2011, έχουμε κάποια ένδειξη, αφού αναφέρει ότι οι εσωτερικές πτυχές της διευθέτησης θα πρέπει να έχουν ήδη λυθεί πριν την πολυμερή, η σύγκληση της οποίας θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των δύο πλευρών, σε αντίθεση με το νερωμένο λεκτικό της δήλωσης που αναφέρεται σε διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές.


Προτάσεις Χριστόφια με διχοτομική ταυτότητα και μέσα στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάν!


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επέδωσε στα κυπριακά κόμματα το περίγραμμα της λύσης του Κυπριακού, που ο ίδιος ετοίμασε, καθώς και τις συγκλίσεις που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το 2010.

Από τα κείμενα του Προέδρου γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα περίγραμμα αντιδημοκρατικό και ρατσιστικό, που νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής, δηλαδή το διοικητικό, πληθυσμιακό και γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου. Το περίγραμμα λύσης και οι συγκλίσεις είναι κομμένα και ραμμένα στο πνεύμα του σχεδίου Ανάν.

Σταθμισμένη ψήφος

Σύμφωνα με το έγγραφο του Προέδρου Χριστόφια, στην εκτελεστική εξουσία θα ισχύσει η εκ περιτροπής Προεδρία με αναλογία 4 προς 2 και σταθμισμένη-διασταυρωμένη ψήφο, που σημαίνει ότι η κάθε ψήφος ενός εκάστου των Ελληνοκυπρίων θα μετρά για την εκλογή του τουρκοκύπριου Προέδρου το 20% και μόνο μιας τουρκοκυπριακής ψήφου. Καθεμιά τουρκική ψήφος θα ισοδυναμεί με 5 ελληνοκυπριακές. Στην πραγματικότητα καταργείται το δικαίωμα ένας άνθρωπος μία ψήφος. Και η κατάργηση αυτή είναι συναφής με την αποδοχή από μέρους του Προέδρου του τουρκικού διχοτομικού αξιώματος ότι στον βορρά, δηλαδή στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να αποτελούν εσαεί πληθυσμιακή πλειονότητα.

Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις προτάσεις του Προέδρου μόνο ένας αριθμός Ελληνοκυπρίων θα επιστρέψει. Εκείνοι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θα ανήκουν στην ποσόστωση επιστροφής, θα έχουν μεν δικαίωμα μόνιμης κατοικίας στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, αλλά θα έχουν, όπως ρητά αναφέρεται στο κείμενο, περιορισμένα δικαιώματα τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογών.


Κύπρος ΟΗΕ και Κυπριακό


Του Δημήτρη Θ. Τζεβελέκη, Αρχιπλοίαρχου Π.Ν. εα     

 Ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο με τίτλο «Το Συμβούλιο Ασφαλείας» του αγαπητού κ. Δημήτρη Νεζερίτη διάβασα στο Διπλωματικό Περισκόπιο της 14ης  Ιανουαρίου 2012 σχετικά με την Κύπρο και τον ΟΗΕ και μου έδωσε το έναυσμα να πω μερικές απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα που χρόνια πολλά μας ταλανίζει.

Η πρόσφατη συνάντηση στο Greentree του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έληξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Εκείνο που πρέπει όμως να σημειωθεί και το οποίο ξεσήκωσε στην Κύπρο θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η δήλωση του Γ. Γ. πως απαιτείται επιτάχυνση των συνομιλιών και διεθνής διάσκεψη το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου από την πλευρά του δήλωσε πως εάν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν υπάρξουν αποτελέσματα το Κυπριακό μπαίνει σε άλλους δρόμους. Ο πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε με τη σειρά του πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει σε διεθνή διάσκεψη εάν δεν έχει προηγουμένως συμφωνηθεί η εσωτερική πτυχή και πως με κανένα τρόπο δεν δέχεται χρονικούς περιορισμούς και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό εγείρεται το ερώτημα ποιος είναι γενικά ο ρόλος του ΟΗΕ και ειδικά ποιος είναι στο Κυπριακό πρόβλημα. Όταν ο πρόεδρος Ρούζβελτ οραματίστηκε και μετά, μαζί με τους άλλους μεγάλους της εποχής, θεμελίωσε τον ΟΗΕ είχε ασφαλώς στο μυαλό του ένα «διευθυντήριο», δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα ασκούσε έλεγχο και θα ερύθμιζε την παγκόσμια τάξη. Ο ΟΗΕ και ειδικότερα το Σ.Α. θα γινόταν έτσι η «πανάκεια» της παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και ευτυχίας. Χιμαιρικός οραματισμός ή στυγνή πολιτική σκέψη ; Μάλλον και τα δύο γιατί ο Ρούζβελτ ασφαλώς θα έβλεπε στην πράξη την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο σύστημα


Η διαπραγμάτευση στο Green Tree... πορεία υποθήκευσης του μέλλοντος της Κύπρου


Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ K. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ

Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στη Λευκωσία αλλά και στην καθεύδουσα τον ύπνο του δικαίου Αθήνα ως προς τις επιπτώσεις, δηλαδή τις πραγματικές συνέπειες για την πορεία του Κυπριακού, από τη διαπραγμάτευση στο Green Tree και τους ατυχείς, όπως όλα δείχνουν, χειρισμούς του Προέδρου της Κύπρου.

Σε σχέση και με τις αναμενόμενες, όπως θα έπρεπε να ήταν και για τον Πρόεδρο, πιέσεις που ασκήθηκαν από τον βρετανικό και τον αμερικανικό παράγοντα για υποχρεωτική, εξαναγκαστική θα λέγαμε, πορεία διευθέτησης του Κυπριακού πριν από τον Ιούνιο, δηλαδή πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πολλά πράγματα από τις διαπραγματεύσεις δεν δημοσιοποιούνται, πλην όμως προσλαμβάνονται ως παραινέσεις και πιέσεις που εκδηλώνονται μεταξύ των γραμμών των κειμένων και των δηλώσεων των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.

Είναι σαφής ο στόχος του αγγλοαμερικανικού παράγοντα και της Τουρκίας να προλάβουν να επιτύχουν μια λύση, χρησιμοποιώντας το εκβιαστικό δίλημμα της άρσης του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό.

Πρόκειται για έναν κλασικό εκβιασμό, που χρησιμοποιήθηκε και στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν ανεπιτυχώς, αφού είναι γνωστό πως στη διεθνή πολιτική τίποτα δεν είναι στατικό και όλα κινούνται και διαμορφώνονται εάν έχει κάποιος στρατηγικό σχέδιο και ξέρει τι θέλει.


Σε έσχατο πάλι κίνδυνο με τον Χριστόφια να ακολουθεί αυτοκαταστροφική πολιτική και τον Μπαν Κι Μουν σε ρόλο Κόφι Αναν


Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ, Πρέσβυς ε.τ.

Η διαδικασία, στη διπλωματία, είναι μέρος της ουσίας. Όσοι την υποτιμούν διαπράττουν μέγα σφάλμα και το πληρώνουν ακριβά. Το 1955 η Μεγάλη Βρετανία κάλεσε Τριμερή Διάσκεψη στο Λονδίνο για τη συζήτηση «θεμάτων ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του Κυπριακού». Ήταν μια έντεχνη διπλωματική παγίδα για την επίσημη αναγνώριση και αποδοχή από την Ελλάδα της Τουρκίας ως «ενδιαφερόμενου μέρους» στο Κυπριακό.

H Τουρκία είχε παραιτηθεί, με τη Συνθήκη της Λωζάννης, από κάθε δικαίωμα πάνω στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν έπρεπε, επομένως, για κανέναν λόγο να δεχθεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια Διάσκεψη. Με μόνη τη συμμετοχή της θα ανεγνώριζε την Τουρκία ως «ενδιαφερόμενο μέρος». Συμμετείχε όμως, δυστυχώς. Η απόφαση πάρθηκε, σε μια κρίσιμη εσωτερική συγκυρία, όταν διακυβευόταν η διαδοχή του αποθανόντος στρατάρχη Παπάγου.


Απαιτείται αλλαγή πορείας ΤΩΡΑ στο Κυπριακό


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ούτε καν την παραμικρή σκέψη για άλλα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, πόσο μάλλον το πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο στο μυαλό της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού «σέρνεται» άλυτο εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, πριν ακόμα από την αμερικανοσχεδιασμένη τουρκική εισβολή. Είναι λογικό να μην υπάρχει χώρος στις εφημερίδες ούτε για τις κρίσιμες συνομιλίες του Greentree, που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με απόλυτο αδιέξοδο, παρά τις ύποπτες προσπάθειες του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν να «πιστοποιήσει» πρόοδο.

Η κατάληξη ήταν αρνητική και η διαπίστωση των πάντων, που κρύβουν με αλήτικο τρόπο οι Βρετανοί, είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν υποχωρεί ούτε έναν πόντο από τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους παραμένουν σταθεροί στους σχεδιασμούς τους, οι οποίοι δεν συναντώνται πουθενά με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο προβληματίζει και προκαλεί μεγάλη ανησυχία η επιμονή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη, σαν να μην υποπτεύεται καν το σατανικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος του ίδιου και της Κύπρου. Η στάση του, που έπρεπε να είχε εκτιμηθεί από τον Μπαν Κι-Μουν, δυστυχώς έχει παρεξηγηθεί από τον γενικό γραμματέα και τους αδίστακτους συνεργάτες του, οι οποίοι τον έφεραν στο σημείο να είναι ικανοποιημένος με το απαράδεκτο γεγονός ότι ο ΟΗΕ τηρεί δήθεν ίσες αποστάσεις.

Μα είναι δυνατόν να δηλώνει κάποιος ικανοποίηση, πόσο μάλλον ο κ. Χριστόφιας που γνωρίζει από πρώτο χέρι, επειδή ο άβουλος γενικός γραμματέας επιρρίπτει «ισομερώς» τις ευθύνες στον κατακτητή και το θύμα του;


 Το "Plan B" του Davutoglu για την Κύπρο


Του Κώστα Ράπτη

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στην τουρκική διπλωματία, όχι όμως την έλλειψη προνοητικότητας.
Ήδη πριν από την (τρίτη κατά σειρά) τριμερή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου με τον γ.γ. του ΟΗΕ στο Green Tree του Long Island την περασμένη εβδομάδα, τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ένα «Σχέδιο Β» το οποίο θα κινητοποιούταν σε περίπτωση κατά την οποία η υφιστάμενη διαδικασία οδηγούταν σε οριστικό αδιέξοδο. Το «Σχέδιο Β» τοποθετήθηκε πλέον ανοιχτά στο τραπέζι με την συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu στο κανάλι CNN Turk.

«Η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον status quo» διαμήνυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, καθιστώντας σαφές και το χρονοδιάγραμμα που θέτει η τουρκική πλευρά: «Είναι γνωστό το τι θα κάνουμε αν τεθεί θέμα [κυπριακής] προεδρίας στην ΕΕ [την 1η Ιουλίου 2012] χωρίς να έχει βρεθεί λύση».

Οι δηλώσεις Davutoglu εμπεριείχαν και μία δόση απειλής.
«Γνωρίζουμε την κρίση που υπήρξε κατά τις έρευνες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο: για πρώτη φορά ο τουρκικός στόλος αναγκάστηκε να κατευθυνθεί νότια της Κύπρου, όπου έκανε αισθητή την παρουσία του και θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους ασφάλειας. Η περιοχή είναι ήδη αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα από όλα είναι η καταβολή όλων των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, να διατυπωθεί ξεκάθαρα από όλες τις πλευρές, με ποιον τρόπο θα αλλάξει το υπάρχον status quo. Και αυτός, μπορείτε να υποθέσετε ποιος είναι».


Ο Χριστόφιας σε «Συμπληγάδες»


Του Μιχάλη Ιγνατίου, Έθνος

Η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό, που κάλεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ και η οποία θα ξεκινήσει απόψε με δείπνο στο Greentree της Νέας Υόρκης, είναι κρίσιμη για το πρόβλημα του νησιού και κακώς δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία. Ο Μπαν Κι Μουν και οι συνεργάτες του, που χωρίς ντροπή εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα επιχειρήσουν να θέσουν τον ερχόμενο Ιούνιο ως χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού και να επιβάλουν διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Ορθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίπτει και τις δύο εισηγήσεις, διότι αντιλαμβάνεται την παγίδα που του έστησαν ο Λιν Πάσκοε και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ που αντιμετωπίζουν με απαράδεκτη εχθρότητα τον κ. Χριστόφια και γενικά την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι λάθος του ηγέτη της Κύπρου που δεν απαίτησε την αντικατάστασή τους, όταν διέρρευσαν τα e-mails του Αυστραλού πρώην υπουργού Εξωτερικών, τα οποία αποδείκνυαν τον βρώμικο ρόλο των ΗΕ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πληρώσει η Κύπρος το λάθος αυτό του κ. Χριστόφια, ο οποίος στις ιδιωτικές συζητήσεις εκρήγνυται κάθε φορά που αναφέρονται τα ονόματα των κ. Πάσκοε και Ντάουνερ.


Στήνουν νέο Μπούργκενστοκ και βάζουν την Κύπρο στη μέγγενη


Σκηνικό Μπούργκενστοκ στήνουν οι Βρετανοί και τα Ηνωμένα Έθνη στην τριμερή του «Green Tree»­, κοντά στη Νέα Υόρκη, για κλείσιμο του Κυπριακού ως την 1η Ιουλίου του 2012. Η νέα τριμερής θα πραγματοποιηθεί από τις 22 ως τις 24 Ιανουαρίου και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έχει αποστείλει επιστολή προς τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου, με την οποία αφήνει τα πάντα ανοιχτά και στρώνει τον δρόμο για την Πολυμερή Διάσκεψη, εφόσον υπάρξει σύγκλιση στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Για τον λό­γο αυ­τόν τα Η­νω­μέ­να Έ­θνη έ­χουν προ­χω­ρή­σει σε κα­τα­γρα­φή των θέ­σε­ων των δυο πλευ­ρών και έ­χουν ε­πε­ξερ­γα­στεί ι­δέ­ες για τη γε­φύ­ρω­ση των δια­φο­ρών ε­πί του ε­δα­φι­κού, της ι­θα­γέ­νειας, που σχε­τί­ζε­ται με το θέ­μα των ε­ποί­κων, και ε­πί του πε­ριου­σια­κού, το ο­ποί­ο συ­νι­στά α­καν­θώ­δες ζή­τη­μα και βρί­σκε­ται σε συ­νά­φεια με το ε­δα­φι­κό. Γι’ αυ­τό, ο ΓΓ του Ο­Η­Ε ευ­νο­εί την κα­τά­θε­ση χαρ­τών, με την πα­ρο­χή ό­μως α­νά­λο­γων α­νταλ­λαγ­μά­των.

Ε­σκεμ­μέ­να τα Η­νω­μέ­να Έ­θνη και ει­δι­κό­τε­ρα ο εκ­πρό­σω­πος του ΓΓ στην Κύ­προ Α­λε­ξά­ντερ Ντά­ου­νερ μι­λούν για α­διέ­ξο­δο και α­φή­νε­ται α­νοι­κτό το εν­δε­χό­με­νο κα­τα­λο­γι­σμού ευ­θυ­νών. Υ­πό το βά­ρος αυ­τών των εκ­βια­σμών, οι Βρε­τα­νοί προ­βάλ­λουν ως ε­ναλ­λα­κτι­κή ε­πι­λο­γή α­πο­φυ­γής του ναυα­γί­ου την Πο­λυ­με­ρή Διά­σκε­ψη. Ή να κά­νει ο Πρό­ε­δρος Χρι­στό­φιας νέ­ες υ­πο­χω­ρή­σεις, οι ο­ποί­ες θα δε­σμεύ­ουν και τον ε­πό­με­νο Πρό­ε­δρο, ε­άν το Κυ­πρια­κό δεν ε­πι­λυ­θεί ε­ντός του 2012.

Αυ­τό το ε­ξά­μη­νο θε­ω­ρεί­ται κρί­σι­μο α­πό τους Βρε­τα­νούς, που κι­νούν τα νή­μα­τα στο πα­ρα­σκή­νιο, διό­τι είτε ε­ξευ­ρε­θεί λύ­ση είτε όχι, α­πό την 1η Ιου­λί­ου η Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τί­α α­να­λαμ­βά­νει την Προ­ε­δρί­α της Ε­Ε, ε­νώ τον Φε­βρουά­ριο του 2013 θα διε­ξα­χθούν προ­ε­δρι­κές ε­κλο­γές. Το δεύ­τε­ρο ε­ξά­μη­νο του 2012 θα εί­ναι στην ου­σί­α νε­κρό, α­φού η Τουρ­κί­α αρ­νεί­ται α­πό τώ­ρα να συ­ζη­τή­σει με την Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τί­α ως προ­ε­δρεύ­ου­σα της Ε­Ε χώ­ρα.


Ο αρχιτέκτονας της διχοτόμησης


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ

Δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει πολιτικός που σημάδεψε την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό όσο ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επί σχεδόν πέντε δεκαετίες, υπήρξε ο αρχιτέκτονας της διχοτόμησης της Κύπρου και ο «κακός δαίμονας» των Ελληνοκυπρίων. Το γεγονός ότι  στην κηδεία του θα παραστεί ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ το κόμμα του οποίου συγκρούστηκε μαζί του και τον παραμέρισε, δείχνει τις εθνικές διαστάσεις που προσέλαβε η προσωπικότητα του Ρ. Ντενκτάς στην Τουρκία. Ούτε είναι τυχαίο για πολλά χρόνια ο Ντενκτάς εθεωρείτο στην Τουρκία ως ο δημοφιλέστερος τούρκος πολιτικός. Άφησε τη διχοτομική σφραγίδα του στην Κύπρο και υπήρξε ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, η οποία διέπραξε πολλές δολοφονίες και χρησιμοποιήθηκε για να πληγεί ο ενωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ στη δεκαετία του 1950.

O Ραούφ Ντενκτάς γεννήθηκε στην Πάφο το 1924. Ο πατέρας του, Ραΐφ Εφέντης, καταγόταν από το αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό Αγιος Επιφάνιος. Ο Ντενκτάς αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Το 1944 πήγε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Νομικά στο Lincoln's Inn με υποτροφία του British Council.

Η σύνδεσή του με το τουρκικό βαθύ κράτος άρχισε το 1957 όταν ήταν βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Παραιτήθηκε από το αξίωμα για να αναμειχθεί στην πολιτική. Ανέλαβε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων, η οποία εθεωρείτο ισχυρό πολιτικό σώμα αφού ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Φαΐζ Καϊμάκ αναγκάστηκε από την Τουρκία να παραιτηθεί. Το τέλος του 1957, μαζί με τον φίλο του, γιατρό Μπουρχάν Ναλμπάντογλου και τον τούρκο πρόξενο στην Κύπρο, Κεμάλ Τανρισεβντί, ίδρυσαν την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ.


Σχέδιο Ερντογάν για ευρύτερο εποικισμό και εξίσωση των πληθυσμών στην Κύπρο


Οι συνομιλίες καρκινοβατούν. Αυτή ήταν η παραδοχή του Προέδρου Χριστόφια την περασμένη Δευτέρα και λίγες μέρες πριν από τη νέα τριμερή στη Νέα Υόρκη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 21-23 Ιανουαρίου.

Η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να γίνει πιο διαλλακτική, αφού απειλεί διά του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, και ειδικότερα στην τριμερή, αργά ή γρήγορα θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Β, που προνοεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους διεθνώς. Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος καταγγέλλει τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει σχέδιο εποικισμού με στόχο να εξισώσει τον πληθυσμό των κατεχομένων με τους Ελληνοκύπριους, έτσι ώστε η αριθμητική ισότητα σε επίπεδο πληθυσμού να μεταφερθεί σε επίπεδο συνταγματικό.

Τα Ηνωμένα Έθνη και παρασκηνιακώς και δημοσίως μιλούν για αδιέξοδο, προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση. Στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν επιθυμεί το ναυάγιο ειδικώς πριν από την έναρξη της κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2012.

Οι Βρετανοί, κυρίως, καθώς και οι Τούρκοι σκληραίνουν τη στάση τους, προκειμένου να οδηγήσουν το Κυπριακό σε μια διεθνή διάσκεψη στην οποία θα επιλύσουν τα ανοικτά κεφάλαια επί τη βάσει μιας σιωπηρής διαιτησίας. Λόγω, όμως, κυπριακών εκλογών και ειδικότερα Προεδρικών σε ένα έτος (τον Φεβρουάριο του 2013) θα είναι δύσκολο να πειστεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να προβεί σε μια τέτοια υποχώρηση, που θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ειδικά τώρα που η Κύπρος έχει ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.


«Happy end» στις Βρυξέλλες εν μέσω εκβιασμών

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=72609&colid=&catid=48&dt=2011-12-11 0:0:0

«Happy end» προέκυψε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες  αφού και οι Βρετανοί και ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε κατέληξαν σε συμβιβασμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως εκ τούτου, από τα συμπεράσματα είναι όλοι ικανοποιημένοι, πλην της Τουρκίας.

Ο συμβιβασμός

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Φούλε πήρε τη «θετική ατζέντα» για τη στήριξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, με σκοπό να άρει το υφιστάμενο αδιέξοδο και να ανοίξει νέα ενταξιακά κεφάλαια, ενώ η Λευκωσία κατοχύρωσε τις παραγράφους στήριξης που αφορούν:

 1. Τις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

2. Τη δήλωση της Άγκυρας ότι δεν θα συζητά με την κυπριακή κυβέρνηση, όταν θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2012.

3. Το δικαίωμα των κρατών-μελών να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες, όπως αυτές που υπέγραψε η Λευκωσία με γειτονικά κράτη, π.χ. Ισραήλ και Αίγυπτος για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η υπόγεια διαδικασία και οι πιέσεις

Το πρόβλημα για το περιεχόμενο των τελικών συμπερασμάτων προέκυψε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. Η Βρετανία είχε θέσει τον εκβιασμό ότι, για να συναινέσει στις παραγράφους που αφορούν την κυπριακή Προεδρία και τις τουρκικές απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να δεχτεί τη «θετική ατζέντα» του κ. Φούλε, που στόχο έχει να σπάσει το υφιστάμενο αδιέξοδο, να βοηθήσει την τουρκική ενταξιακή διαδικασία και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, ακόμη και το ξεπάγωμα υφισταμένων.


Αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για το περιουσιακό


Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με τη λέξη «αποτυχία» ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Ντ. Ερογλου, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να υπαναχωρεί από τα συμφωνημένα και να προβάλλει νέες αξιώσεις, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα τριμερή συνάντηση των δύο πλευρών με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στο τέλος Ιανουαρίου.

Η συνάντηση χθες είχε ως αντικείμενο το περιουσιακό, αλλά όπως είπε ο κ. Χριστόφιας ενώ στην προηγούμενη τριμερή είχε συμφωνηθεί να συγκροτηθεί επιτροπή, τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί δικαιολογημένα να υπάρξει διασύνδεση της συζήτησης για το περιουσιακό με το εδαφικό, ο κ. Ερογλου τώρα θέτει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών τη συγκατάθεση των Ελληνοκυπρίων για σύγκληση πολυμερούς Διάσκεψης.

Ο κ. Ερογλου επιστρέφοντας στα Κατεχόμενα αρκέστηκε απλώς να δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν δέχεται τη Διζωνικότητα», ενώ είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί τη Διζωνικότητα ως πρώτο βήμα για ακύρωση του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της λύσης.


Με βάση το βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό


Τουρκική «επίθεση» στην ΕΕ για το Κυπριακό
Στο βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος, στηρίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην Έδρα του ΟΗΕ. Στο προσχέδιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για την εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Παράλληλα, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους για το Κυπριακό. Το τουρκικό ΥΠΕΞ απευθύνεται με ανακοίνωσή του στην ΕΕ, καταγγέλοντας την μεροληπτική της στάση υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ επιδιώκει να αλλάξουν συγκεκριμένες αναφορές στο προσχέδιο των Βρετανών, ώστε να μη δίνονται ερμηνείες περί χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας. Μεταξύ άλλων, με βάση το προσχέδιο, χαιρετίζεται η δήλωση του Μπαν Κι Μουν ότι με την επόμενη κοινή συνάντηση, στο ίδιο μέρος στις 22 με 24 Ιανουαρίου 2012, σηματοδοτείται το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης.

Το ψήφισμα θα εγκριθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερώσει η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο Μπαν Κι Μουν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βόννη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Αυστηροί τόνοι της Άγκυρας προς ΕΕ

"Απαράδεκτα" και "μεροληπτικά" χαρακτηρίζει η Άγκυρα τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό, ενώ τονίζει ότι "η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πηγή της λαθρομετανάστευσης".

 
Νέες απειλές από τον Γκιουλ για το Κυπριακό


Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με "τελεσίγραφο" για οριστικοποίηση της διχοτόμησης, εάν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο του 2012, απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Α. Γκιουλ, προσθέτοντας ακόμη έναν μοχλό πίεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις.
Ο κ. Γκιουλ, επιστρέφοντας από την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη Βρετανία, δήλωσε ότι το Κυπριακό ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του με τη βρετανική κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να παίξει τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη.

κ. Γκιουλ θέτοντας μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα είπε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί συμφωνία λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα. "Εάν δεν βρεθεί λύση, όλοι πρέπει να αποδεχθούν τη δομή των δύο κρατών στην Κύπρο και να δεχθούν τις συνέπειες".


Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τις δηλώσεις Ερτογάν

Σε επαναβεβαίωση των γνωστών αμερικανικών θέσεων στο κυπριακό περιορίστηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ  Μάρκ Τόνερ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κατά την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσε υποστηρίζουν ένθερμα τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια διευθέτηση που θα επανενώνει τη νήσο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τις δηλώσεις Ερτογάν
Σε επαναβεβαίωση των γνωστών αμερικανικών θέσεων στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για ”σκληρές αποφάσεις” που πρέπει να λάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι για επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων, προέβη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Η θέση μας στο Κυπριακό είναι καλά γνωστή», είπε ο κ. Τόνερ.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπό τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να φθάσουμε σε μία διευθέτηση, επανενώνοντας το νησί ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Όπως επανέλαβε στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία η Υπουργός Χίλαρι Κλίντον ‘το στάτους κβο έχει συνεχιστεί για πάρα πολύ’», πρόσθεσε.


Η Αχίλλειος πτέρνα των Τούρκων στο Κυπριακό


του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή

Δύο χρόνια μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η Άγκυρα πίστευε ότι είχε «λύσει» το κυπριακό πρόβλημα και πως ήταν ζήτημα χρόνου η ελληνική πλευρά να το «χωνέψει». Σειρά είχαν το πλέγμα των υπολοίπων ζητημάτων που θεωρούσαν ότι ήταν σε εκκρεμότητα, δίδοντας άμεση προτεραιότητα στο Αιγαίο, για το οποίο κάτω από το πρόσχημα της χάραξης της υφαλοκρηπίδας του (στο οποίο με τον χρόνο προστέθηκαν και οι θεωρίες των «γκρίζων» ζωνών) υπέβοσκε η ίδια με την Κύπρο στοχοθεσία: μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία με βαρύνουσα σ' αυτήν την τουρκική επικυριαρχία επί του συνόλου, κατά τον τύπο «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μας».
Ουσιαστικά επρόκειτο για έκδηλη αναβίωση της οθωμανικής θέασης των σχέσεων που προκύπτουν από τη δομή εξουσίας του ιστορικού αυτού τύπου, ο οποίος, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια, έμεινε όπως φαίνεται αμετάβλητος όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών αναπαραστάσεων των Τούρκων, εθνικών στερεοτύπων και συγκρότησης της βασικής ή θεμελιακής προσωπικότητάς τους, για να χρησιμοποιήσω όρους Κοινωνικής Ψυχολογίας, προκειμένου να με κατανοήσει, πιστεύω, και η κ. Θάλεια Δραγώνα ως ειδική!
Το απογοητευτικό αυτό τοπίο είχε όμως ένα δυο αχίλλειες πτέρνες, τις οποίες μπορούσε να διακρίνει ένα προσεκτικό μάτι και οι οποίες φαίνονταν έμμεσα αλλά σαφώς από τις ίδιες τις ίδιες τις τουρκικές πηγές από τις οποίες προέκυπτε ο όλος σχεδιασμός. Ο Τουράν Γκιουνές ειδικά, πέραν των όσων ανέφερα, μου εξήγησε διά μακρών τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία φοβάται και προσπαθεί όπως αποφύγει τη διχοτόμηση στην Κύπρο.


Πού οδηγείται το Κυπριακό;


Του Φοίβου Κλόκκαρη. Αντιστράτηγος ε.α.

Η πορεία του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των μακροχρόνιων διακοινοτικών συνομιλιών, οδηγεί σε αδιέξοδο ή λύση που δεν  θα είναι βιώσιμη επειδή:

Η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή επιβάλλει στην υποτελή διοίκηση των κατεχομένων να υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων της ΚΔ.

Οι συνομιλίες διεξάγονται χωρίς να υπάρχει συμφωνημένη βάση, αφού κάθε πλευρά ερμηνεύει με τους δικούς της όρους, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Η τ/κ πλευρά (Τουρκία) επιδιώκει τη διάλυση της ΚΔ και τη δημιουργία ενός θνησιγενούς αφοπλισμένου κρατικού μορφώματος, στο οποίο δεν θα υπάρχει εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου των αρχών και αξιών της ΕΕ. Δεν θα έχει αυτονομία και πλήρη κυριαρχία, αλλά θα τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο και την κηδεμονία της Τουρκίας.

Η ε/κ πλευρά έπεσε στην παγίδα της ανεπίτρεπτης πολιτικής πλάνης, ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Υποχωρεί συνεχώς, με την ψευδαίσθηση ότι θα επιτύχει κάμψη της αδιαλλαξίας του εισβολέα, για να δεχθεί τη συγκρότηση ενός κράτους, το οποίο να έχει στοιχειώδες δημοκρατικό καθεστώς. Συνομιλίες πέραν των 30 χρόνων, παγίωσαν τα τετελεσμένα της κατοχής, απενοχοποίησαν την Τουρκία και προβάλλουν στη διεθνή κοινότητα το Κυπριακό ως διακοινοτική διαφορά και όχι ως πρόβλημα εισβολής/κατοχής.


Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για λύση του Κυπριακού


Ότι "αδίκησε τους Τουρκοκύπριους και ξεγέλασε την Τουρκία" κτηγόρησε την ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, υπερασπιζόμενος τη "σκληρή προειδοποίηση", που απηύθυνε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι η Τουρκία θα "παγώσει" τις σχέσεις της με την ΕΕ αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επιστροφή του από την Κύπρο, ο Ερντογάν σημείωσε ότι "ενώ το 75% των Ελληνοκύπριων είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, η ΕΕ τιμώρησε την τουρκοκυπριακή πλευρά". Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η έκθεση του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το δημοψήφισμα στην Κύπρο δεν παρουσιάσθηκε πότε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Αυτό μας βάζει σε σκέψεις" πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νέο σχέδιο για την λύση του Κυπριακού και αναρωτήθηκε: "Ο Χριστόφιας επανέρχεται στο σχέδιο αυτό (Ανάν) ή θέλει κάποιο άλλο σχέδιο". Πρόσθεσε, δε ότι "Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας δεν διαθέτει κάποιο νέο σχέδιο ενώ δεν υπάρχει καμιά νέα πρόταση ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε από την Τουρκία, ούτε από την εγγυήτρια Ελλάδα".

"Υπό αυτές τις συνθήκες δεν γνωρίζω αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η 19η Συνάντηση υπό την εποπτεία των ΗΕ [..] Δεν ξέρω πώς θα λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός".

"Εμείς θα παράσχουμε κάθε βοήθεια στον Έρογλου στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Αν επιτευχθεί λύση, έχει καλώς. Αν όχι; Δεν έγινε".


"Κλινικά νεκρές" οι συνομιλίες για το Κυπριακό


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Να διατηρήσουν “ζωντανή” μια ημιθανή διαδικασία “επίλυσης” θα επιχειρήσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Ερογλου, συναντώμενοι στη Γενεύη στις 7 Ιουλίου. Και οι τρεις άλλωστε έχουν σοβαρούς, αν και διαφορετικούς λόγους να το πράξουν.

Ενόψει της συνάντησης θα γίνουν επαφές για την εξεύρεση μιας φόρμουλας για το περιουσιακό (που Βρετανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν τώρα ως “κλειδί της λύσης”) με τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Κυπρίων διπλωματών και συμβούλων του Προέδρου. Ταυτόχρονα, επιχειρείται στη Λευκωσία μια συμφωνία-σύγκλιση των δύο πλευρών έστω στο δευτερεύον θέμα της δύναμης των τριών αστυνομιών στη μελλοντική Κύπρο, ώστε να παρουσιάσουν κάτι θετικό στη Γενεύη, χωρίς όμως διαφαινόμενη επιτυχία. Οι διακοινοτικές είναι “κλινικά νεκρές”, λέει Κύπριος διπλωμάτης.
Πρόταση για διεθνή διάσκεψη 
Κανείς όμως δεν θέλει να το πει. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να διατηρήσει ζωντανή τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας το αδιέξοδο και την απροθυμία της Λευκωσίας να το παραδεχθεί προς την κατεύθυνση διεθνούς διάσκεψης (με Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία). H Λευκωσία δεν αποδέχεται τη διάσκεψη, αφήνει όμως ένα παράθυρο ανοιχτό για τη σύγκλισή της, εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν προηγουμένως σε συμφωνία για την εσωτερική πτυχή, προκειμένου να αποφασισθεί η εξωτερική πτυχή, το θέμα δηλαδή των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων που προβλέπουν οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.
Μια τέτοια ιδέα προκαλεί λιγότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό, παρόλο που και στο ζήτημα δεν λείπουν οι επικριτικές φωνές όσων θεωρούν γενικώς επιβλαβή μια διεθνή διάσκεψη παρόμοιας σύνθεσης. Υποστηρίζουν ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι οφείλουν, ελευθέρως, να αποφασίσουν αν θέλουν ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και να ανακοινώσουν απλώς την απόφασή τους στις “προστάτιδες δυνάμεις”, που δύσκολα θα μπορούσαν πολιτικά να την απορρίψουν. Η διάσκεψη, με τέτοια σύνθεση, δεν μπορεί παρά να διαιωνίσει το καθεστώς σχεδόν αποικίας που προέβλεπαν η Ζυρίχη και το Λονδίνο το 1960 ή το σχέδιο Ανάν το 2004.

«Ο τουρκικός στρατός με ενισχύει στις διαπραγματεύσεις»


Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και ενισχύουν τον ίδιο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε από τα Άδανα, όπου βρέθηκε για επίσκεψη, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Σε δηλώσεις του στα Άδανα, ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε, επίσης, ότι το 99,5% των Τ/κ εκλαμβάνουν την Τουρκία ως μητέρα-πατρίδα. Επιπλέον, τόνισε ότι οι Τ/κ πιστεύουν ότι η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να ενισχυθεί και ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης πρέπει να συνεχισθεί.

Σχετικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πρόσφατα είχε δηλώσει ότι δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες και έχει προτείνει νέα τριμερή συνάντηση τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, αναφερόμενος περαιτέρω στις συνομιλίες, ο κ. Έρογλου είπε ότι βρισκόμαστε μακριά από σύγκλιση θέσεων και ότι εργάζεται για επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, που θα βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί. Τόνισε, επίσης, ότι αν δεν υπήρχε η Τουρκική Δημοκρατία και οι ένοπλές της δυνάμεις, θα ήταν αδύνατο για τους Τ/κ να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Όπως είπε, «το ότι η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στους Τ/κ, ενισχύει τον τ/κ ‘λαό’ αλλά και εμένα στο τραπέζι των συνομιλιών».
Σε ότι αφορά τα οικονομικά προβλήματα του ψευδοκράτους, τόνισε ότι η «ΤΔΒΚ έχει οικονομικά προβλήματα προς το παρόν, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα». 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ολοκλήρωσε την αναφορά του ως εξής: «Πιστεύουμε στην Τουρκία και στα μέτρα που θα λάβει επί του θέματος».


Απογραφή στα… τούρκικα. Τις θέσεις Έρογλου ανακοίνωσε χθες ο Ντάουνερ ως απόφαση για την απογραφή πληθυσμού!


Της Μικαέλλας Λοίζου

Δήλωσε ότι θα γίνει απογραφή των Ε/κ τον Οκτώβριο και των Τ/κ αρχές του νέου έτους και αυτό είναι προϊόν συμφωνίας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ωστόσο, τον διέψευσε, λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά εμμένει στη δική της θέση.

Τη συμβολική ημερομηνία της 1ης Οκτωβρίου, ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει την ανεξαρτησία της, προσδιόρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ως την ημέρα που θα γίνει η απογραφή του πληθυσμού της… ε/κ πλευράς. Οι Τ/κ θα κάνουν τη δική τους απογραφή… κάποτε, αρχές του επόμενου χρόνου ή μπορεί και πιο νωρίς. Αυτή η θέση συμπίπτει πλήρως με το αίτημα του Ντερβίς Έρογλου, για διενέργεια χωριστών απογραφών στην κάθε πλευρά, καθώς υποστηρίζει ότι το «κράτος» του διαθέτει τους απαραίτητους θεσμούς και μηχανισμούς, ώστε να προχωρήσει σε ανεξάρτητη απογραφή. Το χρονικό κενό που εισηγήθηκε ο Ντάουνερ εξυπηρετεί, επίσης, τον Έρογλου και σε σχέση με τον ισχυρισμό του, ότι θα διεξαχθεί απογραφή στο ψευδοκράτος όχι για να βοηθηθούν οι συνομιλίες, αλλά γιατί τη χρειάζονται για λόγους προγραμματισμού. Ο Ντάουνερ υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το θέμα της απογραφής. Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τον διέψευσε, λέγοντας ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για το θέμα. Τόνισε, μάλιστα, ότι «η ε/κ πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, στη βάση της οποίας ζητούμε να συνεχιστεί η συζήτηση. Εμείς εμμένουμε στην πρότασή μας». Διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εισηγήθηκε όπως είτε το Ταμείο Πληθυσμού των ΗΕ είτε άλλος διεθνής οργανισμός, όπως ο ΟΑΣΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανώσει, εποπτεύσει και εκτελέσει ταυτόχρονη απογραφή σε ολόκληρη την Κύπρο. Σημείωσε ότι «η πρότασή μας προνοεί, επίσης, όπως η απογραφή διεξαχθεί βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και των προδιαγραφών του Ταμείου Πληθυσμού και το εν λόγω Ταμείο να επιβεβαιώσει και ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απογραφής». 


Οι Αμερικανοί "σκαλίζουν" πάλι το Κυπριακό!


Την λήψη άμεσων μέτρων, έστω και μονομερών αν χρειαστεί, για την επίλυση του  Κυπριακού προβλήματος από την Τουρκική κατοχή. προτείνει το γνωστό Αμερικανικό  Think tank, Διαχείρισης Διεθνών κρίσεων (International Crisis Group) στην "καθιερωμένη" έκθεση ανάλυση του που κυκλοφόρισε προ ολίγων ωρών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι  «προκειμένου να μην υπάρξει άλλη μια χρονιά άκαρπων και δίχως αποτέλεσμα συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.   Με ορατό το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι δυο πλευρές», σύμφωνα με το γνωστό για την επιρροή του στα κέντρα εξουσίας ινστιτούτου, «πρέπει να κάνουν σημαντικά –ίσως χρειαστεί και μονομερή- βήματα, για να διαρραγεί το κλίμα δυσπιστίας που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, για  να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης».

Με τίτλο  «Κύπρος: Έξι βήματα προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας», η τελευταία έκθεση του International Crisis Group, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο  αναλύει τις αιτίες και τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της προόδου του θέματος δια της διπλωματικής οδού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «είναι απίθανη η όποια εξέλιξη στο χρονίζον εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες ζήτημα». Από την άλλη, καλεί την Τουρκία, την ελληνική πλευρά και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν  στην πράξη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης το 2011 μονομερώς και όχι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Κάτι τέτοιο θα οικοδομήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, θα ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα, θα διευρύνει την επικοινωνία χωρίς να προδικάζει την έκβαση των συνομιλιών του ΟΗΕ, και θα υποστηρίξει μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Προεδρία της ΕΕ, θα πρέπει να συνεχίσουν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των μερών, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις υπέρ της μια ή της άλλης πλευράς. Τα «6 βήματα» που προτείνονται από το International Crisis Group, χαρακτηρίζονται ως μονομερή, αλλά απαραίτητα (όσο και αν κάτι τέτοιο δεν δείχνει κατ’ ελάχιστον να είναι ρεαλιστικό) να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο περιβάλλον που θα συμβάλλει στην κατεύθυνση συμφωνίας,  συνοψίζονται στα εξής:


Έτσι προδόθηκε η Κύπρος.


Τα τέσσερα παρακάτω κείμενα είναι διαφωτιστικά της συνωμοσίας που παίχτηκε τέτοιες μέρες το 1974. Αν αληθεύει η εκδοχή του Δ. Ιωαννίδη τότε φυλακή δεν έπρεπε να σταλεί αυτός αλλά ο Καραμανλής και οι τέσσερεις αρχηγοί των επιτελείων και οι δύο σωματάρχες που ήσαν σε επαφή με το Τουρκικό μέτωπο,  δηλαδή οι Ιωάννης Ντάβος και Αγαμέμνων Γκράτσιος. Γι’ αυτό το λόγο δεν άνοιξε και ο φάκελος της Κύπρου. Εξάλλου το Δικαστήριο στήθηκε για να στείλει  στη φυλακή αυτούς που κατάργησαν τη (δήθεν) δημοκρατία και  όχι αυτούς που πρόδοσαν την πατρίδα.

Διαφωτιστική επί τούτου είναι και η γνωστή επιστολή του Δικηγόρου Γεωργίου Αλφαντάκη  Αν δε ανατρέξει κανείς στον ιστορικό Σπύρο Παπαγεωργίου και στα βιβλία του «Καραμανλής και το Κυπριακό» και  «Καραμανλής και Φάκελος Κύπρου»  θα διαπιστώσει ότι πίσω απ’ όλη την προδοσία βρίσκεται αυτή η σκοτεινή φιγούρα του κουφού πολιτικού από τις Σέρρες. Του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός που  επικαλούμενος την κουφότητα του, αρνήθηκε να υπηρετήσει  στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η φιγούρα αυτή μετά ως πολιτικάντης στρογγυλοκάθισε στο τραπέζι της εξουσίας για να δρέψει τους καρπούς  των όσων πολέμησαν. Και,  σύμφωνα με τις εντολές των πατρώνων του, ξεπούλησε Πατρίδα. 
Να φαντασθείτε ότι αυτόν τον προδότη τιμούν οι σημερινοί πολιτικοί ως  εθνάρχη.
Καλή ανάγνωση.
Κύπρος –Ελλάς


Ρόλος Ντάουνερ – Εν οίκω η συνεδρία της Θεσμών


Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής κατατέθηκε ότι η ομάδα του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αποπειράθηκε να επηρεάσει δικαστή του ΔΕΚ πριν από την έκδοση της απόφασης στην υπόθεση Αποστολίδης κατά Όραμς, ώστε να ενεργήσει κατά τρόπο μεροληπτικό εναντίον του δικαιώματος των Ε/κ για ανάκτηση των περιουσιών τους. Ο κ. Ερωτοκρίτου μιλούσε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής για τα έγγραφα Ντάουνερ, όπως αναφέρονται μεταξύ άλλων και στο βιβλίο «Σημαδεμένη τράπουλα».
Η συζήτηση στην Επιτροπή ξεκίνησε με την παρουσία των τριών συγγραφέων του βιβλίου «Σημαδεμένη τράπουλα» και του ακαδημαϊκού Κώστα Μαυρίδη. Ο κ. Ερωτοκρίτου, δηλώνοντας ότι δεν δεσμεύεται από καμία αντίληψη ότι η δημοκρατία ασκείται εν κρυπτώ και παραβύστω, αλλά από την πολιτική του συνείδηση ότι η δημοκρατία ασκείται εν δήμω, ανοικτά, είπε ότι η διαχείριση των ζητημάτων αυτών από τον Ειδικό Σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ άφησε πληγές σε βάρος θεσμών, προσώπων και στοιχειωδών δικαιωμάτων και σε βάρος του φιλότιμου του κυπριακού λαού μέσα στον αγώνα που διεξάγει.
Προσθέτοντας ότι η προσπάθεια δεν πέτυχε, όπως φάνηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι κατατέθηκε πως από τα 8.000 έγγραφα διαπιστώνεται ότι εξυφάνθηκε μια συνωμοσία μεταξύ του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υπευθύνου για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκοε, και της τουρκικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να ποδηγετηθεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, ώστε να αποφεύγει τις αναφορές σε παράνομο καθεστώς και ότι θα έπρεπε να παραλειφθεί αναφορά στην υπόθεση Αποστολίδης – Όραμς στο σχέδιο έκθεσης που θα υπέβαλλε ο γ.γ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξέλιξη των συνομιλιών το Μάιο του 2009.