Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ACTA Εργαλείο ελέγχου των πολιτών

Με πρόσχημα την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την πάταξη της πλαστογραφίας προϊόντων, υλικών και άυλων (CD, φάρμακα κ.ά.), τα οποία διακινούνται μέσω διαδικτύου (Internet), οι μεγαλοκαπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους επέβαλαν μια διακρατική εμπορική συμφωνία, την ACTA, η οποία θέτει ασφυκτικούς όρους στην ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο και συμβάλλει στην παρακολούθηση των χρηστών.

Πλήθος κινητοποιήσεις οργανώθηκαν
σε όλο τον κόσμο
ενάντια στην ACTA
Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τη δωρεάν, εύκολη και αστραπιαία πρόσβαση στην πληροφόρηση. Η γνώση, όμως, δημιουργεί προβληματισμούς, οι οποίοι οδηγούν στην αντίδραση και την αμφισβήτηση της εκάστοτε εξουσίας, ενώ η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών προκαλεί οικονομικές απώλειες στους επιχειρηματίες. Στο σημείο αυτό έρχεται η ACTA και... η μυστική της διαπραγμάτευση!
Πρόκειται για ένα εργαλείο απόλυτου και αποτελεσματικού ελέγχου των κυρίαρχων καπιταλιστών επί των «υπηκόων» τους σε διεθνές επίπεδο. Ένας τρόπος να καταστρατηγούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες, η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στη πληροφόρηση.

Η ACTA δίνει στις βιομηχανίες μουσικής και κινηματογράφου και σε άλλες εταιρείες νομικά όπλα με τη βοήθεια των οποίων μπορούν να αναγκάσουν τον διαδικτυακό πάροχο να αστυνομεύει και να λογοκρίνει τους ίδιους του τους χρήστες, αποκαλύπτοντας πολλές φορές προσωπικά δεδομένα, αν υπάρχουν έστω και υπόνοιες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Επιβάλλει η ίδια ποινικές κυρώσεις, παρακάμπτοντας τις νομοθετικές διαδικασίες του κάθε κράτους.

Το όποιο δικαίωμα στην πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει να τοποθετείται πάνω από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, την ιδιωτική του ζωή, την προστασία των προσωπικών του δεδομένων, την ελευθερία της έκφρασης.
Και ενώ η συμφωνία της ACTA έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο (στην Πολωνία, όπου ο λαός αντέδρασε σύσσωμος και δυναμικά καθόρισε ο ίδιος τους όρους του παιχνιδιού, δεν επικυρώθηκε η ACTA από το κοινοβούλιο), η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί και υπογράφει ανενδοίαστα ένα καθεστώς πλήρους ανελευθερίας στο διαδίκτυο. Στον κυκεώνα που δημιούργησαν με την οικονομική ύφεση έρχεται να προστεθεί και η συμφωνία της ACTA, ουσιαστικά άλλη μια μορφή πλήρους υποταγής στις πολυεθνικές και την αδηφαγία των κερδοσκόπων καπιταλιστών.

Όλγα Στεφανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου