Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το παραμύθι της ανταγωνιστικότητας

Ανταγωνιστικότητα με ανεργία
και μισθούς Βουλγαρίας ονειρεύονται
οι μνημονιακοί, αλλά θα μείνουν
με το όνειρο!
Μια από τις βασικές θέσεις των μνημονιακών, εντός και εκτός Ελλάδος, είναι πως, για να επανέλθει η Ελλάδα στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, χρειάζεται να επιβληθούν χαμηλοί μισθοί στους εργαζόμενους, αλλά και χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις, ώστε η χώρα να γίνει «ανταγωνιστική».

 Όμως, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας, το παραπάνω επιχείρημα καταρρέει πανηγυρικά!

Κατ' αρχάς, τα δύο τελευταία χρόνια, οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν στον ιδιωτικό τομέα κατά 40%, ενώ για το 2012, αν καταφέρουν να εφαρμόσουν τα μέτρα για τις συμβάσεις, θα οδηγηθούν σε νέες μειώσεις και θα κατρακυλήσουν στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 ευρωπαϊκές χώρες, οι παράγοντες εκείνοι που κάνουν ελκυστική μια χώρα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων είναι:


η ενεργειακή επάρκεια (74%), το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό (71%), η εξειδίκευση των εργαζομένων (65%), καθώς επίσης τα δίκτυα επικοινωνίας και δεδομένων, τα περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά πρότυπα και οι επιδοτήσεις στην έρευνα. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ελάχιστη σημασία για νέες επενδύσεις έχουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το εργασιακό κόστος (μόλις 24%) και ο φόρος των επιχειρήσεων (23%)!

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία, 14η θέση της κατάταξης, ενώ στην πρώτη θέση του καταλόγου ελκυστικότητας βρίσκεται η Γερμανία και ακολουθούν Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία και Αυστρία.

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι, για να γίνει ανταγωνιστική μια χώρα, ακόμα και σε καπιταλιστικά πλαίσια, χρειάζεται να δώσει έμφαση στην έρευνα που αφορά την ποιότητα των προϊόντων και τη δημιουργία νέων. Επίσης, το εργατικό δυναμικό είναι το άλφα και το ωμέγα στην παραγωγική ανάπτυξη και θα πρέπει όχι μόνο να αμείβεται με ικανοποιητικούς μισθούς αλλά και να επιμορφώνεται και να εξειδικεύεται πάνω στις νέες τεχνολογίες παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο που χώρες που επενδύουν στα παραπάνω βρίσκονται στην πρώτη θέση και η Ελλάδα στην τελευταία, καθώς η έρευνα στα πανεπιστήμια υπονομεύεται, το νεαρό εργατικό δυναμικό και οι νέοι επιστήμονες σπρώχνονται στη μετανάστευση και το ξεπούλημα των παραγωγικών πόρων της χώρας είναι σε προτεραιότητα. Ο λαός, όμως, ξέρει και θα δώσει την απάντηση του!
Γιάννης Τριαντάφυλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου