Ένας φορολογικός "παράδεισος". Αυτό είναι το πρότυπο που προτείνουν στα σοβαρά για την χώρα μας κάποιοι "πάνσοφοι" καθηγητάδες |
Ο κυπριακής καταγωγής οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. που πήρε φέτος το Νόμπελ Οικονομίας, πρότεινε (με πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή) μια σειρά από μέτρα για τη... σωτηρία της Ελλάδος, όπως:
να γίνει η χώρα φορολογικός παράδεισος, κατά τα πρότυπα της Κύπρου (δηλαδή και «πλυντήριο χρήματος»), να απαγορευθούν ουσιαστικά οι απεργίες, να μπει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια, να ξεχαρβαλωθεί κάθε έννοια κοινωνικής πρόνοιας μέσω του περιορισμού των δημόσιων υπηρεσιών και την εκχώρηση τους στους ιδιώτες, να εκχωρηθούν αφορολόγητα όλες οι υποδομές σε ιδιώτες κτλ. Οι προτάσεις του παρουσιάστηκαν ως «σοφές» και «επιστημονικές» από τον αστικό Τύπο, και ουσιαστικά περιγράφουν τις προθέσεις της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης για το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας. Αυτές τις απόψεις, αν τις απομονώσουμε από το «επιστημονικό» τους περιτύλιγμα, με το οποίο παρουσιάζονται, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η έκφραση της πιο στυγνής αρπακτικής λογικής.
Τσιμουδιά για πραγματική ανάπτυξη μέσα από τη βιομηχανία και τις παραγωγικές επενδύσεις, για ανάπτυξη της επιστήμης, για ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και κατανάλωσης. Όλα αυτά είναι έξω από τις προθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης του. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν ο υπουργός Οικονομίας Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε επίμονα από δύο Αμερικανούς οικονομικούς αναλυτές ποιους τομείς της παραγωγής μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση, αρκέστηκε να πει ότι περιμένει να αγοράσουν το ελληνικό λάδι... οι Κινέζοι, προκαλώντας το μειδίαμα των συνομιλητών του, αφού όλοι ξέρουν ότι οι Κινέζοι έχουν έρθει εδώ όχι για να αγοράσουν λάδι, αλλά για να μας βγάλουν το λάδι...
Και αν πριν τις εκλογές έταζαν στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουν την Ελλάδα «Δανία του Νότου», τώρα το λένε ξεκάθαρα ότι θέλουν να την κάνουν έναν φορολογικό «παράδεισο», κάτι σαν τη Μάλτα ή την Κύπρο. Αγνοώντας, βέβαια, όπως και ο «πάνσοφος» καθηγητής τους, ότι ακόμα και αυτό είναι αδύνατον να γίνει σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Διαμαντής Καράβολας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου