Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΠΟΥΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, πάνε να διαλύσουν τα ταμεία μας

Επί χρόνια, οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου διατυμπάνιζαν πως τα οικονομικά των ταμείων είναι σε κακά χάλια και κινδυνολογούσαν για το μέλλον των συντάξεων, για να δικαιολογήσουν την αποδιάρθρωση της δημοσίας ασφάλισης και περίθαλψης  με αποκορύφωμα τα τελευταία αντιασφαλιστικά μέτρα της παρούσας κυβέρνησης. Εξαπέλυσαν ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον της «διαφθοράς-, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Έλληνες ως τεμπέληδες και ανίκανους να στηρίξουν με την εργασία τους τα ταμεία, ενώ οι ίδιοι ενθάρρυναν την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία και παρέδιδαν τα χρήματα των ταμείων στο κεφάλαιο, με διάφορους τρόπους (αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, ξεπούλημα περιουσίας κ.λπ.). Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι πίστευαν και πιστεύουν στη δημόσια ασφάλιση και κάθε φορά είναι ενστικτωδώς διατεθειμένοι να την υπερασπιστούν - δεν είναι τυχαίο πως οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών έχουν γίνει για το ασφαλιστικό.
Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα ταμεία μας, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών κατά 25% μέσα στα επόμενα χρόνια. Και δεν σταματούν εκεί, αλλά χρησιμοποιούν και την εξοργιστική δικαιολογία πως αυτό γίνεται για να ενθαρρύνουν τους εργοδότες να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους! Λες και ο κλέφτης στις εκπτώσεις σταματά να κλέβει και πηγαίνει στο ταμείο. Κάτι τέτοιο το μόνο που εγγυάται φυσικά είναι την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και τη σίγουρη διάλυση των ταμείων μας.
Τα σχέδια αυτά τα γνώριζαν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προετοιμάζονταν, με συνενώσεις κεφαλαίων, συζητήσεις με την «Τρόικα» και συνεχή προώθηση των προγραμμάτων τους, και που σχεδόν αμέσως επικρότησαν την απόφαση της κυβέρνησης. Ενώ ταυτόχρονα ζητούν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στη δημόσια ασφάλιση και στήριξη από το κράτος για να βάλουν χέρι στα χρήματα των εργατών και να καταστήσουν την ιδιωτική ασφάλιση υποχρεωτικό «πυλώνα» του ασφαλιστικού συστήματος  (για όποιον φυσικά έχει χρήματα να πληρώσει). Και δε θα αργήσουμε να δούμε κυβερνητικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εργαζόμενε λαέ, δεν πρέπει να αφήσεις να ευοδωθούν τα σχέδια τους, που είναι να σου ρουφάνε το αίμα μια ζωή και να σε πετάνε σαν στυμμένη λεμονόκουπα, καταδικασμένο ρακοσυλλέκτη, μέχρι τη μέρα που μια αρρώστια θα σε στείλει στον τάφο. Να προφυλάξουμε τα ταμεία μας, βγαίνοντας στο δρόμο πριν να είναι αργά.

Νικόλας Δημητροκάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου