Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΣΠΑ

Τα λεφτά του ΕΣΠΑ,
που προορίζονταν για την βιομηχανική ανάπτυξη  και την έρευνα,
σπαταλιούνται οπουδήποτε αλλού
Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ενίσχυσης διαφόρων τομέων της οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως αυτών της ανάπτυξης και της έρευνας. Ο τρόπος που διαθέτουν αυτά τα χρήματα οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι σαφές δείγμα του αντεργατικού χαρακτήρα τους αλλά και του παρασιτικού χαρακτήρα του μεγάλου συγκεντροποιημένου κεφαλαίου που αυτές υπηρετούν.
Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι διαθέσιμα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, στους εξής τομείς:

-              Υπουργείο Εργασίας: 2,26 δισ. ευρώ (ο ρυθμός απορρόφησης τους είναι μόλις 9,6% ανά έτος)
-              Υπουργείο Παιδείας: 1.44 δισ. ευρώ (με ρυθμό απορρόφησης 3,3%)
-              Υπουργείο Εσωτερικών: 700.000 ευρώ (με ρυθμό απορρόφησης 1,9%!).
Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέδειξαν ως μοναδικό τρόπο αποτελεσματικής απορρόφησης τις δημόσιες επενδύσεις. Μια πρακτική, όμως, εντελώς απαγορευμένη για τον ελληνικό καπιταλισμό. Γιατί αυτή απαιτεί οργάνωση, σχέδιο, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και φυσικά αντιβαίνει στο βασικό σχέδιο για μια χώρα-«παράδεισο» φτηνών υπηρεσιών με πρωτόγονο, ασιατικό πληθυσμό.
Συγκεκριμένα παραδείγματα: Στο υπουργείο Εργασίας διατέθηκαν 90 εκατομμύρια για επανακατάρτιση ανέργων στη Δυτική Μακεδονία. Σε τι ωφελεί όμως αυτή, αν δεν υπάρχουν εργοστάσια και δουλειές για τους άνεργους; Στο υπουργείο Παιδείας προσλήφθηκαν 5.800 αναπληρωτές για τα σχολεία «νέου τύπου», της κατηγοριοποίησης και των εξοντωτικών ωραρίων, οι οποίοι ήταν για τρεις μήνες απλήρωτοι. Ενώ δόθηκαν 350.000 ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες για σκοπούς άσχετους με την εκπαίδευση.
Ένα ποσοστό αυτών των χρημάτων το λυμαίνεται το σύμπλεγμα του αστικού κρατικοκομματικού μηχανισμού. Το υπόλοιπο, μαζί με το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (4,65 δισ. ευρώ. αν δώσει τα λεφτά η Ευρώπη βέβαια) ετοιμάζεται   να τα λεηλατήσει το κατασκευαστικό κεφάλαιο, μέσω του αναρμόδιου για το ΕΣΠΑ, υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου είναι όμως υπουργός ο εκλεκτός των εργολάβων κ. Μ. Χρυσοχοίδης.
Τα χρήματα αυτά είναι στην ουσία απλήρωτη εργασία όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων, που το εγχώριο κεφάλαιο τα λυμαίνεται για τους παρασιτικούς και αντεργατικούς σκοπούς του. Οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση διάθεση αυτών των χρημάτων σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας με προτεραιότητα του ελληνικού εργατικού και επιστημονικού δυναμικού.

Σ. Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου