Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Το «Δεν Πληρώνω» να ακουστεί παντού και να γενικευτεί

Ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια είναι αγώνας επιβίωσης του ελληνικού λαού κι ανοίγει τον δρόμο της γενικευμένης λαϊκής ανυπακοής

Η αντίσταση στο χαράτσι της ΔΕΗ έχει δείξει το δρόμο
για το πώς ο λαός μπορεί να οργανωθεί και να αντισταθεί
στην εξόντωσή του
Το βασικότερο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο της περιόδου που διανύουμε είναι αναμφίβολα αυτό που αφορά την είσπραξη των διαφόρων χαρατσιών και κυρίως του χαρατσιού της ΔΕΗ. Πάμπολλες επιτροπές κατοίκων έχουν ξεπηδήσει αυθόρμητα, δεκάδες δήμαρχοι έχουν υποχρεωθεί να συμπαρασταθούν στο κίνημα των πολιτών, πολλές καταλήψεις υπηρεσιών της ΔΕΗ έχουν γίνει, ενώ και το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις κατά του χαρατσιού.
Δεν είναι τυχαίο ότι τους πρώτους που χτύπησε με τα ΜΑΤ η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν οι διαμαρτυρόμενοι στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ στο Χολαργό και οι αγωνιστές των επιτροπών «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στην Καλλιθέα, που τους συνέλαβε και τους έστειλε στο αυτόφωρο.
Στην πράξη, με το μέρος της κυβέρνησης τάχθηκε και το ΚΚΕ, που μέσω του Ριζοσπάστη επιτέθηκε με πρωτόγνωρο μίσος κατά των επιτροπών «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» της Καλλιθέας, δημοσιεύοντας εναντίον τους ένα συκοφαντικό κατηγορητήριο, αντάξιο των δικών της Μόσχας και του εισαγγελέα τους, Βισίνσκι, ότι δήθεν επιτέθηκαν απρόκλητα και τραμπουκικά στους υπαλλήλους της ΔΕΗ! Βλέπουμε λοιπόν ότι, στις κρίσιμες στιγμές, το καπιταλιστικό σύστημα επιστρατεύει όλες τις εφεδρείες του, ακόμα και τις «αριστερές».
Παρόλα αυτά, η αντίσταση των Ελλήνων που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, είτε επειδή δεν έχουν είτε επειδή καταλαβαίνουν ότι αποτελεί εν ψυχρώ ληστεία, δεν κάμπτεται. Γι' αυτό και η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε κάποιες πρώτες υποχωρήσεις, που όμως αποτελούν φτηνούς ελιγμούς. Η εξαίρεση ενός απειροελάχιστου ποσοστού αναξιοπαθούντων από το χαράτσι, η παράταση του χρόνου διακοπής του ρεύματος στις 80 μέρες και η σύσταση τριμελών επιτροπών ελεημοσύνης, με απροσδιόριστα κριτήρια, κινούνται στα όρια της κοροϊδίας και της γελοιότητας.
Το χαράτσι της ΔΕΗ είναι άδικο, απάνθρωπο και αβάσταχτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και γι'αυτό πρέπει να καταργηθεί τελείως.
Άδικο γιατί αποτελεί φόρο άσχετο με το εισόδημα, απάνθρωπο γιατί απαιτείται υπό την απειλή διακοπής του ρεύματος και αβάσταχτο γιατί, μετά τη γενικότερη μείωση μισθών και τη λοιπή φοροεπιδρομή, κανείς δεν μπορεί να πληρώσει. Πέραν αυτών, είναι και τελείως παράνομο κι αντισυνταγματικό, όπως έχουν καταγγείλει οι περισσότεροι συνταγματολόγοι και δικηγορικοί σύλλογοι. Ακόμη κι ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι απαγορεύεται να εισπράττεται οποιαδήποτε εισφορά με την απειλή διακοπής του ρεύματος.
Η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών δεν αποτελεί κανένα κίνημα «τζαμπατζήδων». Αποτελεί την πιο έμπρακτη ανυπακοή στη λεηλασία των εισοδημάτων ενός ολοκλήρου λαού, που γίνεται για τη συγκέντρωση πολλών δισεκατομμυρίων, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες των τραπεζιτών και λοιπών Κροίσων και τοκογλύφων. Η λεηλασία αυτή γίνεται μέσω διαφόρων εισπρακτικών μηχανισμών: τραπεζική τοκογλυφία, έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ κ.λπ.). ακρίβεια (σε πετρέλαιο, ρεύμα. Εισιτήρια κ.λπ.)και διάφοροι έκτακτοι-κεφαλικοί φόροι (χαράτσια).
Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει λοιπόν να υποκύψει στις πιέσεις, τις απειλές, τους εκβιασμούς και την προπαγάνδα. Πρέπει να επιδείξει αρραγή ενότητα και να προχωρήσει σε μαζική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, έτσι ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να τα πάρα πίσω. Αν θέλουν λεφτά, ας πάνε να τα πάρουν από τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν οι Έλληνες Κροίσοι στην Ελβετία. Εμείς, οι βιοπαλαιστές. δεν πρέπει να τους δώσουμε δεκάρα τσακιστή. Και να οργανώσουμε την αντίσταση μας με τη δημιουργία επίτροπων ανά πολυκατοικία, γειτονιά και δήμο, που θα εμποδίζουν τις διακοπές ρεύματος, θα το επανασυνδέουν και θα προχωρούν σε συνεχείς διαμαρτυρίες στα γραφεία της ΔΕΗ. Τα χαράτσια αποσκοπούν στο να μας φτωχύνουν και να μας εξοντώσουν. Εμπρός να τα διαγράψουμε!

Βασίλης Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου