Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ενότητα – Αλληλοϋποστήριξη

Συγκεντρώνει περισσοτέρας πιθανότητας επιτυχίας είς τήν ζωήν, εκείνος έκ των ανθρώπων πού έχει τήν άπαραίτητον μόρφωσι και πείραν. Ωνόμασαν την τελευταία «μεγάλο δάσκαλο». Κι είναι των όντι, διότι ή σφραγίδα τής πείρας αποτυπώνεται εις την Ιστορία και αποβαίνει αδιαφιλονίκητος πραγματικότης.


Τέτοιο πνευματικό απόθεμα έχουμε αρκετό οι Έλληνες, γιατί έχουμε πλούσια και μακραίωνη ιστορία. Κάθε  φορά λοιπόν που παρουσιάζεται ανάγκη, ως μερική κοινωνία ή κι ως ολόκληρο κράτος, να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις για να προχωρήσουμε μπροστά (έχοντας βέβαια και μια σχετική πρόβλεψη των συνεπειών), δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία μας, για να  διδαχτούμε από την πείρα των προγενεστέρων μας. Με άλλα λόγια να βλέπουμε τι διδάσκει η ιστορία μας και τι είδους πείρα και αποτελέσματα είχαν οι προγονοί μας, για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, που μερικά απ' αυτά, παρά το πέρασμα των αιώνων, παρουσιάζονται τα ίδια.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται..λένε οι ιστορικοί, κι απ’ ότι φαίνεται δεν έχει παρεκκλίνει από την τροχιά της!
Τι κι αν ζούμε στον εικοστό πρώτο αιώνα, τι κι αν η επιστήμη και τα υλικά αγαθά έχουν κάνει τη ζωή μας άνετη, η ευτυχία δεν είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτά. Τα διδάγματα της ελληνικής ιστορίας μας, μαρτυρούν ότι οι προγονοί μας μεγαλούργησαν κι έγραψαν «Τις Πλέον Λαμπρές Σελίδες» τότε, που οργανωμένοι, με συνεργασία, υπομονή κι επιμονή κι αισιοδοξία, αντιμετώπισαν «Τα Μαύρα Χρόνια» της εποχής τους. Τότε που το κοινό συμφέρον ήταν ανώτερο από το ατομικό κι οι φιλοδοξίες  έμεναν πίσω, μπροστά στην σκέψη ενός «Ιερού Σκοπού»!

Αυτό δεν θεωρείτε απόλυτο, γιατί κατά καιρούς αφυπνίζεται το εσώψυχο κακεντρεχές πάθος του Έλληνα, με αποτέλεσμα να βλάπτει τον συνάνθρωπο του, αλλά και την Ελλάδα.

Τώρα τι κατάφεραν με την συνεργασία και την αλληλοκατανόηση, και τι έχασαν με την διχόνοια και την φαγωμάρα, είναι πολλά τα θλιβερά (ιδιαίτερα τα εθνικά) τα οποία δεν είναι ανάγκη να τα «μετρήσουμε».
Ενότητα, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη χρειάζεται αυτή την στιγμή ο Ελληνισμός. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις θα πετύχει μεγαλύτερη πρόοδο και όχι με το να κατηγορεί, να «τρώει», να χλευάζει και να υποτιμά ο ένας τον άλλον.
Πρέπει να αποβάλουμε πολλά ελαττώματα.. του μίσους, του φθόνου, της εγωπάθειας, της συκοφαντίας κ.ο.κ. και με την ενότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, να μπουν οι θεάρεστες βάσεις για την Εθνική, την κοινοτική, την εμπορική και την ατομική ΠΡΟΟΔΟ.

Αδάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου