Πόντος

Μία μικρὴ Πόντια Ἑλληνίδα


Του Dr. Ησαΐα Κωνσταντινίδη
Η μικρή Πόντια Ελληνίδα (Karadenizli Rum) Μπιούσρα Γκεντς (Büşra Genç) «μαγεύει» την Τουρκία, σε πρόγραμμα της τουρκικής τηλεόρασης, με ποντιακά τραγούδια και χορούς!!!


Ο ελληνισμός αναγεννάται πραγματικά σε παγκόσμιο επίπεδο: άγνωστες για τη γενιά μας δυνάμεις που εκφράζουν το πανελλήνιο πνεύμα ενεργοποιούνται κατά έναν τρόπο θαυμαστό, στηρίζοντας παρασκηνιακά τα ελληνικά συμφέροντα και βοηθώντας σιγά-σιγά την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση!
Έτσι, καθόλου δεν αποκλείεται να πούμε στο τέλος ότι η σημερινή κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας υπήρξε τελικά «ευλογία Θεού», αφού δραστηριοποίησε νέες δυνάμεις του ελληνισμού παντού πάνω στην υφήλιο! Στα Βαλκάνια, πέραν του Ατλαντικού, στην ευρασιατική Ανατολή, στη «μαύρη ήπειρο», παντού παρατηρείται μια αξιομνημόνευτη «μυστική» κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού και του ξένου φιλελληνισμού… Τα όσα μάλιστα συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία θα πρέπει οπωσδήποτε να τα καταγράψουμε και να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη.




ΣΑΕ Προεδρείο - Μήνυμα Δρ.Όλγας Σαραντοπούλου, Γραμματέως ΣΑΕ για την 92η επέτειο μνήμης των Ελλήνων του Πόντου


http://el.sae.gr/?id=22021
Την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ολόκληρος ο Ελληνισμός, όπου γης, με το βλέμμα στραμμένο στις σκληρές εκείνες σελίδες της ιστορίας, θρηνεί τους νεκρούς του και προσμένει δικαίωση. Δικαίωση για τις 353.000 ψυχές, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, θεματοφύλακες μιας πατρίδας που ακόμη και σήμερα ζει στην μνήμη των απογόνων τους.
Οι Έλληνες του Πόντου, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες και παρ΄όλες τις αντιξοότητες, επούλωσαν τις πληγές τους ζώντας στη γη της μητέρας πατρίδας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, κρατώντας τις ρίζες και διατηρώντας τη μνήμη των “χαμένων πατρίδων”.
Η δική τους δημιουργικότητα, η ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, και γλωσσική παράδοση, έδωσαν στην Ελλάδα τα εχέγγυα να στηρίξει σε στέρεες βάσεις το μέλλον της, να αναπτυχθεί οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά.




Δεν θα τιμήσουν την Ποντιακή Γενοκτονία, για να μην… προκαλέσουν

Αυτή είναι η επιλογή της δημοτικής αρχής της Κομοτηνής, σ’ έναν τόπο βέβαια όπου ούτως ή άλλως η φοβία κι ο ραγιαδισμός χτυπάνε πλέον κόκκινο…

Εκτός του θέματος με τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής που (όπως σας αναφέραμε στο προηγούμενό μας δημοσίευμα) παρέστη στις αρχαιρεσίες του αλυτρωτικού BTTDD (και πλην βεβαίως και των άλλων παρεμβάσεων που δεν τις αναφέρουμε εδώ, γιατί θεματολογικά δεν σχετίζονται με την παρούσα ιστοσελίδα), υπήρξε και ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε προ ημερησίας διατάξεως στην ίδια συνεδρίαση (12 Μαΐου 2011) του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής η παράταξη του «Σπάρτακου» μέσω του επικεφαλής του Νεκτάριου Δαπέργολα.
Αφορούσε στη διερεύνηση των προθέσεων της νυν δημοτικής αρχής σε σχέση με την επικείμενη (στις 19 Μαΐου) Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δεδομένου ότι (αν και επισήμως ανακηρυγμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο) κανείς δεν την τιμούσε επίσημα στην πόλη μας τα προηγούμενα χρόνια (οι μόνοι που πραγματικά την τιμούν αλλά με κάπως… διαφορετικό περιεχόμενο είναι οι τουρκόφρονες μέσα στο Προξενείο Κομοτηνής ή με διάφορες προκλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του φασίστα γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ). Το κείμενο που κατέθεσε ο “Σπάρτακος” είχε ως εξής:









Η κατάρρευση του κεμαλισμού και η αναγνώριση

Του Φάνη Μαλκίδη*

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που απασχολούν τον Έλληνα και την Ελληνίδα ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα που βομβαρδίζονται από «ειδήσεις» ανασφάλειας για το μέλλον του.

Ταυτόχρονα έρχεται σαν σωτηρία του ελληνικού λαού η έλευση των ξένων επιχειρηματιών, ανάμεσά τους και Τούρκοι, οι οποίοι με επικεφαλής τον πρωθυπουργό  τους επισκέφθηκαν την Ελλάδα το Μάιο.
Ένα μήνα, όπου η Ελλάδα με απόφαση του κοινοβουλίου της έχει ορίσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Μάλιστα η φετινή κίνηση από πλευράς της Τουρκίας και η αποδοχή της εισόδου των Τούρκων στην Ελλάδα ήρθε σαν συνέχεια της ετήσιας πράξης ακύρωσης της 19ης Μαΐου που γίνεται με τη συμβολή των Ελλαδιτών από το 1994. Από τη συναυλία Ρουβά Κούτ το 1995 στην Κύπρο μέχρι την απόπειρα αποστολής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για να συμμετάσχει στη γιορτή του «Ατατούρκ» την 19η Μαΐου!




Ανοιχτή επιστολή προς την κ. Διαμαντοπούλου


Κυρία υπουργέ

Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη στιγμή, μια που βοά ο τόπος για ενδεχόμενη παραίτησή σας λόγω προβλημάτων παρόμοιων με αυτών που οδήγησαν στην έξοδο την κυρία Άντζελα Γκερέκου, όμως ένοιωσα την ανάγκη να σας απευθύνω αυτήν την ανοιχτή επιστολή, με αφορμή το χθεσινό θέμα "Στου Κεμάλ το σπίτι", του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου, στις εξετάσεις της Γ' Λυκείου.

Κυρία Διαμαντοπούλου

απευθύνομαι σε σας ως πολίτης αυτής της χώρας, της οποίας το κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισε το 1994 το νόμο με βάση τον οποίο ορίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Αν δεν κάνω λάθος, αυτό σημαίνει ότι η Γενοκτονία αυτή έγινε και μάλιστα είχε αυτουργούς, με όνομα και επώνυμο.




Από την Γενοκτονία των Ελλήνων στην κατοχή της Κύπρου



Της Φανούλας Αργυρού
Το εθνικό ξεκαθάρισμα είναι ένας όρος που εισήγαγαν κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία, σαν και για πρώτη φορά εκτελέστηκε στην Ιστορία!  Ο χαρακτηρισμός εθνικό ξεκαθάρισμα, κατά την άποψή μου είναι μια διπλωματική περιγραφή της λέξης Γενοκτονία. Μια ματιά στα καλύτερα λεξικά του κόσμου και η ερμηνεία της λέξης Γενοκτονία είναι ξεκάθαρη: “Εξόντωση μιας φυλής”.
Σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα, ο Ziya Bey ο οποίος καταγόταν από το Ντιάρμπακίρ, υπήρξε ο ιδρυτής του Συνδέσμου των Νεο-Τούρκων…Οι δογματικοί ήθελαν να δυναμώσουν την Τουρκική εθνικότητα στην Ανατολία, όπως έλεγαν, με τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή με την εξουδετέρωση όλων των μη Τούρκων - των Αρμενίων και των Ελλήνων δίδοντας τις περιουσίες των τελευταίων αρχικά στους μουσουλμάνους που έφερναν από τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έχασαν, κατά την διάρκεια του 1912 και 1913…
 Τον Οκτώμβριο του 1911 σε συνέδριο των Νεο-Τούρκων πάρθηκε η πιο κάτω απόφαση -

“Ο χαρακτήρας της Αυτοκρατορίας θα είναι Ισλαμικός (Mohammedan) και πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός για όλα τα Ισλαμικά Ιδρύματα και Οργανισμούς γιατί η αποκέντρωσης και η αυτονομία θεωρούνται από την Τουρκική Αυτοκρατορία ως προδοσία. Οι εθνικότητες είναι μη υπολογίσιμες. Θα μπορούν να διατηρούν την θρησκεία τους όχι όμως την γλώσσα τους. Η διάδοση της Τουρκικής γλώσσας είναι ένας κυρίαρχος τρόπος να επιβεβαιώνεται η Ισλαμική ανωτερότητα και η αφομοίωση των υπολοίπων στοιχείων”.




Η πραγματική αξία της απρόσμενης κληρονομιάς

Οι «τυχεροί» αντιμετωπίζονται ως «Κροίσοι» ενώ τα χρήματα που τους αναλογούν είναι από 800 έως 5000 δολάρια στην καλύτερη περίπτωση. Δηλαδή 600-3800 ευρώ, ποσόν που νοείται ότι μοιράζεται ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων.

Σήμερα, 2.850 Έλληνες δικαιούχοι άρχισαν να λαμβάνουν την επιταγή που περίμεναν τόσους μήνες. Η ασφαλιστική εταιρία έδειξε όντως εντιμότητα πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής και όπως είχε προαναγγείλει τήρησε με συνέπεια τη διαδικασία καταβολής ασφαλίστρων που αντιστοιχούσαν σε 1031 συμβόλαια συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κάποιοι σπεύδουν να δίνουν συνεντεύξεις ,άλλοι καρπώνονται το πρωτοφανές επίτευγμα να δίδονται χρήματα από το «πουθενά» και επί της ουσίας, κουβέντα, ότι δηλαδή επιτέλους αναγνωρίζεται η γενοκτονία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και αποδεικνύεται περίτρανα ότι για κανένα λόγο η τραγωδία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «συνωστισμός».

Ήταν και μια ευκαιρία να φωτιστεί λίγο η ζωή αυτών των ανθρώπων που το ενδεχόμενο της κληρονομιάς τους έφερε στην επικαιρότητα με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία ήταν άνθρωποι εργατικοί, φιλοπρόοδοι, πατριώτες, νοικοκύρηδες όπως συνηθίζει να λέει ο λαός.



Μνήμες από τον ερχομό των Ποντίων στην Ελλάδα
Αναφορά με εκτενή στοιχεία έκανε ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, στον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και στη διπλή ξενιτιά που έζησαν όσοι Πόντιοι εγκατέλειψαν τις προγονικές εστίες τους με αρχική κατεύθυνση τη Ρωσία, προτού βρεθούν στα πάτρια ελληνικά εδάφη. Πολλά τα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν από τον κ. Φωτιάδη, μεταξύ των οποίων πληροφορίες για την εγκατάσταση και την αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα.
Η ομιλία εστίασε στην εποχή μετά την μικρασιατική καταστροφή, αλλά και στο τελευταίο κύμα Ποντίων προσφύγων που ήρθε στην Ελλάδα από της χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Για τους τελευταίους μάλιστα τόνισε ότι έχουν περάσει 20 χρόνια πλέον από τότε που ήρθαν και πρέπει να επέλθει η πλήρη αφομοίωσή τους, παρά την καχυποψία με την  οποία τους αντιμετώπισε αρχικά η ελληνική κοινωνία.
Για την κατηγορία ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι Πόντιοι, ο κ. Φωτιάδης είπε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις ποντιακών οικογενειών, που υπέστησαν προσμίξεις κατά την εγκατάστασή και παρουσία τους στην Ε.Σ.Σ.Δ. Το γεγονός οφείλεται στο ότι επρόκειτο για οικογένειες διαλυμένες στην πλειοψηφία τους από το διωγμό που είχαν υποστεί