Αιγαίο



Διάλεξη Ν.Λυγερού περί ΑΟΖ, Θεσσαλονίκη 31/3/12 





Άδεια για νέες έρευνες & εκμετάλλευση πετρελαίων στο Β.Αιγαίο!

Συμφωνήθηκε η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας Energean που εκμεταλλεύεται τώρα το κοίτασμα του Πρίνου. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι η πρώτη φορά από την δεκαετία του 1970 που δίνεται τέτοια άδεια σε μία περιοχή όπου του 1987 η Τουρκία είχε επιχειρήσει "να βάλει πόδι" και τελικά κατάφερε να υπάρξει ένα Μνημόνιο στο οποίο συμφωνήθηκε ότι και η Ελλάδα, εκτός από την Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε επέκταση των αδειών γεωτρήσεων.

Για το θέμα είναι ενημερωμένες και οι ΗΠΑ, οι οποίες συνηγορούν στην άμεση επέκταση των ερευνών, αφού υπάρχει βεβαιότητα για ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων. .

Ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό για ποιες περιοχές πρόκειται,
αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά το κοίτασμα «Εψιλον» ενώ κύριος στόχος πάντα παραμένει το κοίτασμα του Μπάμπουρα, αντικείμενο της κρίσης του 1987 το οποίο δίχνει να είναι εφάμιλλο των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.
Σε σχέση με την ποιότητα των πετρελαίων του Αιγαίου, κομβικό σημείο για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής τους θεωρούνται τα 67 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα «Εψιλον» περιέχει αποθέματα περίπου 18 εκατ. βαρελιών ενώ υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να είναι και διπλάσιο

Πάντως το μεγάλο παιχνίδι για τα πετρέλαια του Αιγαίου διαδραματίζεται ανατολικότερα του Πρίνου, στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους που περικλείεται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και την Ίμβρο και όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβονται τεράστια αποθέματα ανάλογα με αυτά της Α.Μεσογείου. Και μόνο από το γεγονός ότι τα τρία πρώτα νησιά είναι ελληνικά ενώ το τέταρτο ανήκει στην Τουρκία καταδεικνύει τη δυσκολία της εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων για τα οποία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Shell. Ο χάρτης που δημοσιεύουμε προέρχεται από τα στοιχεία της Shell σε ότι αφορά την πιθανολογούμενη περιοχή των κοιτασμάτων.

Η Τουρκία και η κυπριακή ΑΟΖ. Ετοιμάζουν επεισόδιο στο Οικόπεδο 12
Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Αποφασισμένη για στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο όταν η Κυπριακή Δημοκρατία φθάσει στο στάδιο παραγωγής του φυσικού αερίου από το Οικόπεδο 12 δήλωνε η τουρκική πλευρά διά των πληροφοριοδοτών της στη Stratfor το περασμένο φθινόπωρο, όταν δοκίμαζε τα νερά και τα νεύρα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ προκαλώντας ένταση στην περιοχή. Οι αναλυτές της εταιρείας, πάντως, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που αποκτήθηκε από το Wikileaks, πίστευαν ότι η τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα, εκμεταλλεύθηκαν τη ρήξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων για να συμμαχήσουν με το Ισραήλ. Εκείνο με την πλευρά του, σημείωναν, «χαίρεται που βλέπει την Τουρκία να πιέζεται».
«Η επίσημη πολιτική της Τουρκίας είναι να περιμένει μέχρι η Κύπρος να μπει στο στάδιο παραγωγής για να αναλάβει αποφασιστική δράση. Μια στρατιωτική αντιπαράθεση είναι πιθανή μέχρι τότε, παρ' όλο που οι ναυτικές διενέξεις θα λάβουν χώρα με συγκρατημένο τρόπο. Αυτό είναι παράξενο, και παρ' ότι μπορεί να δείξουν αυτοσυγκράτηση, υπάρχει χώρος για λάθος υπολογισμούς και λάθη που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση», γράφει αναλυτής της Stratfor, απηχώντας «τουρκικές ενεργειακές πηγές» στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η Αγκυρα έστρωνε σκηνικό έντασης στην περιοχή. Ο αναλυτής εκτιμούσε μάλιστα ότι οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν περισσότερο στόχο να δείξουν ότι δεν είναι διατεθειμένη να μείνει άπραγη προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, ενώ λέει ότι «οποιαδήποτε τουρκική αδυναμία θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ελλάδα να προωθήσει τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, κάτι που θα ανάγκαζε την Τουρκία να παρέμβει δίχως δισταγμό. Αν η Τουρκία μείνει άπραγη στην ελληνοκυπριακή κίνηση, η Ελλάδα θα είχε περισσότερες δυνατότητες να κάνει κάτι τέτοιο. Πάντως, ο τούρκος αναλυτής επανέρχεται στο σενάριο πολεμικής αντιπαράθεσης σε άλλο μήνυμα, επαναλαμβάνοντας πως οι πηγές του τού μεταφέρουν πως «η Τουρκία μπορεί να ανεχθεί την κυπριακή φάση των ερευνών, αλλά η πολιτική της είναι να εμποδίσει την παραγωγή με κάθε κόστος. Η πραγματική πρόκληση για την Τουρκία θα προκύψει όταν η Κύπρος φτάσει στη φάση παραγωγής, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές».

H Ελλάδα "βράζει" η Τουρκία αρχίζει έρευνες στη Κύπρο, τα επόμενα 24ωρα και "παίζει" με το Ισραήλ


 
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Κύπρο προς το τέλος του Μαρτίου, αφού διεξάγει σεισμικές μελέτες. Αυτό ανακοινώθηκε από την εταιρεία Petroleum Corporation (TPAO).

Η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι έχουν υπογράψει συμφωνία ανοίγοντας το δρόμο για την έρευνα .
"Αρχίζουμε γεωτρήσεις στη βόρειο Κύπρο μέσα στις επόμενες μέρες... Έχουμε ξεκινήσει την αποστολή εξοπλισμού μας εκεί », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TPAO Μ.Uysal στο Reuters , προσθέτοντας ότι οι γεωτρήσεις θα αρχίσουν πριν από το τέλος του Μαρτίου.
Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Ντερβίς Έρογλου πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα .
“Ενεργειακό” παιχνίδι παίζει η Τουρκία ακόμη και με το Ισραήλ.
Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι γτο φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στη Μεσόγειο μπορεί να περάσει από την Τουρκία, αρκεί το Ισραήλ να ζητήσει μία “πολιτική” συγγνώμη για όσα έγιναν με το Μάβι Μαρμαρά.
"Αν η κατάσταση με το Mavi Marmara δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο, θα υπήρχε ένας σημαντικός αριθμός κοινών σχεδίων δυνατό στην περιοχή", δηλώνει ο Γιλντίζ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΛΝΤΙΖ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΓΚΥΡΑΣ – ΑΘΗΝΑΣ Κοινές έρευνες στο Αιγαίο;

Συζήτηση για κοινές έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο κατά την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αποκάλυψε ο Τ. Γιλντίζ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, το θέμα (για κοινές ελληνοτουρκικές έρευνες) είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, τον Μάιο του 2010, καθώς, όπως είπε, η Τουρκία είναι ανοικτή σε προτάσεις!
«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τουρκία ως προς τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, ενώ αναφερόμενος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, σημείωσε πως «εάν δεν είχε συμβεί το επεισόδιο στο Μαβί Μαρμαρά, θα στηρίζαμε κι εμείς το σχέδιο αυτό».
Όμως, πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό, εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγνώμη».

Η ΑΟΖ ως εθνικό και οικονομικό πλεονέκτημα
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Παρακολούθησα στις 14 Μαρτίου την ενδιαφέρουσα παρουσίαση ενός νέου βιβλίου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Το επιμελήθηκε και το προλογίζει ο Βασίλης Κικίλιας και το έχουν γράψει ο Θόδωρος Καρυώτης, Kαθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου του Μέριλαντ και στέλεχος του ΟΗΕ, ο Σόλων Κασσίνης, Διευθυντής Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού και ο Νίκος Λυγερός, Σύμβουλος Στρατηγικής και Καθηγητής Γαλλικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη και περιέχει πολλά στοιχεία και παραστατικούς χάρτες που καθιστούν την κατανόηση του ζητήματος ευκολότερη για κάθε μη ειδικό.
Στην παρουσίαση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μίλησαν οι τέσσερις ως άνω συντελεστές του βιβλίου καθώς και οι Υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Σταύρος Δήμας. Η γενική εικόνα που απεκόμισα είναι ότι το θέμα της ΑΟΖ πρέπει να είναι από εδώ και πέρα ένα από τα μείζονα θέματα της οικονομικής και εξωτερικής μας πολιτικής και χαίρομαι που ο Αντώνης Σαμαράς το έχει θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του. Ο υπότιτλος του βιβλίου είναι εύγλωττος: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση. Δηλαδή οι συγγραφείς του βιβλίου διακηρύσσουν με κάθε τρόπο ότι η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ με βάση το Καστελλόριζο θα αποτελέσει μία κίνηση εθνικής αξιοπρέπειας και ένα σημαντικό βήμα προς τη λύση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας.
Από την παρουσίαση του Καθηγητού Θεόδωρου Καρυώτη συγκρατώ τις εξής χαρακτηριστικές φράσεις:

Στο Αιγαίο βγάζει και πάλι το «Πίρι Ρέις» η Αγκυρα
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Το «Πίρι Ρέις» βγάζει και πάλι για έρευνες στο Αιγαίο η Τουρκία σε μία περίοδο που κλιμακώνονται η ρητορική και οι απειλές εναντίον της Κύπρου και των άλλων χώρων της Ανατολικής Μεσογείου που προχωρούν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους.
Μόλις άρχισε να βελτιώνεται ο καιρός, η Τουρκία αποφάσισε να βγάλει για έρευνες το «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο, σε μια κίνηση περισσότερο συμβολική ώστε να δηλώσει παρούσα και συγχρόνως να στείλει το μήνυμα ότι το βασικό ερευνητικό σκάφος της παραμένει ενεργό, παρά τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει πέρυσι κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τουρκική NAVTEX (193/12) που εκδόθηκε χθες, το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει «βιολογικές και ωκεανογραφικές» έρευνες μέχρι τις 29 Μαρτίου σε περιοχές των «διεθνών υδάτων του Αιγαίου» και των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Το τουρκικό σκάφος χθες, πάντως, έπλεε στο στενό της Μυτιλήνης έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Γκρίζες» πρακτικές στο Αιγαίο
Toυ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μείζον ζήτημα για τις (προηγούμενες) πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δημιουργεί η απαίτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ να πραγματοποιηθούν έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», χωρίς να ζητηθεί άδεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά με απλή άτυπη κοινοποίηση μέσω email των συντεταγμένων, στο γραφείο του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Η έξοδος του «Πίρι Ρέις» για έρευνες στο Αιγαίο, προκάλεσε εντύπωση καθώς η τουρκική NAVTEX δεν καθόριζε τις συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιούσε έρευνες το τουρκικό σκάφος και αναφερόταν γενικόλογα ότι θα κινηθεί και στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου».
Οπως πληροφορείται όμως το «Εθνος», ο πρέσβης Π. Ζωγράφος (ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τρύφωνα Παρασκευόπουλο πριν από λίγες εβδομάδες) έλαβε email από τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος τον ενημέρωνε ότι κατά τη «συνήθη διαδικασία» γνωστοποιεί τις συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιήσει έρευνες το τουρκικό σκάφος στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (περιοχές που καλύπτουν όμως και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας).

Έκπληκτος ο κ. Ζωγράφος, αφού ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, επικοινώνησε με τον Τούρκο αποστολέα του email εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς, παραπέμποντας στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την έκδοση άδειας για τις έρευνες.

Παιχνίδια από την Άγκυρα ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης έβαλε χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», λίγη ώρα αφότου το ελληνικό ΥΠΕΞ επιχειρούσε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις του χθεσινού «Εθνους» υποστηρίζοντας ότι από τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους «δεν στοιχειοθετείται παραβίαση ελληνικής δικαιοδοσίας, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι η υπόθεση του «Πίρι Ρέις» παρακολουθείται στενά και «θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες, οι οποίες απαιτούνται για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα Φ. Ξύδας προέβη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το σκάφος παρακολουθείται από το Λιμενικό, καθώς η NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία προβλέπει συνέχιση των ερευνών μέχρι τις 29 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε την παράσταση στην οποία προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, επιμένοντας στη γνωστή τουρκική θέση ότι «δεν απαιτείται άδεια του παράκτιου κράτους για έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, αλλά τα υπερκείμενα ύδατα».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά το χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους», κάνοντας λόγο για «διαύλους επικοινωνίας που είναι χρήσιμοι και ανοικτοί, αλλά δεν υποκαθιστούν τις θεσμικές και επίσημες ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται από ελληνικής πλευράς».

Νέα τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο

Και notam της Αγκύρας προς την Αθήνα για την άσκηση στη Σαμοθράκη
Νέα τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο. Οι Τούρκοι θέτουν και πάλι ζήτημα υφαλοκρηπίδας του νησιού, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημά τους ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και επιπλέον επαναφέρουν άλλο αίτημά τους για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Αυτή τη φορά ωστόσο η τουρκική πρόκληση συνοδεύτηκε και με ρηματική διακοίνωση (notam) προς την ελληνική κυβέρνηση περί δήθεν παραβίασης του καθεστώτος της Σαμοθράκης λόγω στρατιωτικής άσκησης.
Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, χωρίς να την μεταβάλει, η Τουρκία με άλλη notam δέσμευσε και πάλι μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων, ορισμένες από τις περιοχές αυτές βρίσκονται εντός FIR Αθηνών.
Ο επικεφαλής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Τσαγατάϊ Ερτζιγιές με δηλώσεις του υποστήριξε ότι στην περιοχή του Καστελόριζου είναι η Ελλάδα που προσπαθεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και ανέφερε μάλιστα ότι οι διεθνείς αποφάσεις και η νομοθεσία του ΕΔΑΔ δεν δίνουν τέτοιο δικαίωμα στην Ελλάδα: «δεν αποδεχόμαστε το αίτημα της Ελλάδας. Αυτό που ζητά η Ελλάδα δεν αποτελεί μια τέτοια ΑΟΖ. Η δική μας άποψη συμφωνεί με τους διεθνείς κανόνες. Τα νησιά δεν αποτελούν πλήρως θαλάσσια ζώνη» είναι ο Τούρκος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα επέδιδε ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα για την κοινή άσκηση που πραγματοποίησε η χώρα μας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην περιοχή της Σαμοθράκης. Κατά την Άγκυρα η Σαμοθράκη βρίσκεται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και ότι η Ελλάδα παραβιάζει αυτό το καθεστώς.


 
Η Τουρκία αντέδρασε στις αναφορές Δήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις




"Zησε Μάη μου να φας τριφύλλι " η απάντηση Δήμα για το πότε το ξέφραγο αμπέλι θα κηρύξει ΑΟΖ

«Ξένισαν» την 'Αγκυρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σχετικά με την Τουρκία, κατά την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ.

«Πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να ξεπεραστούν. Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθεια για τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων αυτών, αλλά θεωρούμε ότι φόρα πολυμερούς συνεργασίας, με πρώτο το ΝΑΤΟ, δεν είναι χώρος επίλυσης των διμερών προβλημάτων. Με την ευκαιρία καλούμε την Ελλάδα να καταβάλει προσπάθεια για την επίλυση των διμερών προβλημάτων, όχι μέσω του Τύπου ή με κόστος την αποδυνάμωση των αποδοτικών φορέων συνεργασίας, αλλά από κοινού, ως δύο φίλες και σύμμαχες χώρες».


Σε χρόνο κατάλληλο η κήρυξη ΑΟΖ



Στον «κατάλληλο χρόνο» θα ασκήσει η Ελλάδα το κυριαρχικό της δικαίωμα για κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας σε γραπτή απάντησή του στη Βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Στρατάκη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει εάν πρόκειται να ανακηρυχθεί ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

Ο κ. Δήμας αναφέρει ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν για την κήρυξη ΑΟΖ είναι οι γενικότερες συνθήκες, καθώς και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες, «με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας».
 



ΙΜΙΑ: «Γιατί κάναμε έτσι πίσω; Πολεμήσαμε και νικηθήκαμε;».


Toυ Ευστράτιου Ουζούνογλου, Ταξίαρχου ε.α.
Αφιερωμένο εξαιρετικά στη μνήμη των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού (Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός και Αρχικελευστές Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος), που χάθηκαν εκείνη τη νύκτα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, και στα χιλιάδες Ελληνόπουλα που, ενώ ήταν έτοιμα στις επάλξεις για την ύψιστη θυσία, έμειναν με το ερώτημα «Γιατί κάναμε έτσι πίσω ; Πολεμήσαμε και νικηθήκαμε ;».

Η χειμωνιάτικη νύχτα της 30 προς 31 Ιαν 1996 ήταν διαβολεμένη … Το κρύο ήταν τσουχτερό και ο δυνατός βοριάς μαστίγωνε με το ψιλόβροχο τους «τυχερούς» που έβρισκε στο δρόμο του.
Και ήταν πολλοί …
 



Τουρκική «Κρουαζιέρα» - πρόκληση στο Αιγαίο


Προκλητική βόλτα στο Αιγαίο έκανε αιφνιδίως χτες το βράδυ η τουρκική κορβέτα «Bandirma», προπαραμονή της επετείου της κρίσης στα Ιμια.

Η τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από Ανατολική Μεσόγειο με κατεύθυνση το λιμάνι της Σμύρνης, αντί να ακολουθήσει την κανονική πορεία «Costa  Costa» των μικρασιατικών παραλίων, στο ύψος του Καστελόριζου ακολούθησε δυτική πορεία μεταξύ Κάσου και Κρήτης με κατεύθυνση την καρδιά των Κυκλάδων.

 



Αναπαράγονται αδυσώπητες δυναμικές εθνικής υποτέλειας


Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ
ΤΗΝ ΩΡΑ που (δικαιολογημένα) οι πολίτες εγκλωβίζονται σε κατάσταση ζοφερής εσωστρέφειας (με την καθημερινότητά τους να λεηλατείται και τις ελπίδες ανακάμψεώς των εν πολλοίς ν' ακυρώνονται), η Ελλάδα μονοδρομείται βαναύσως προς προοπτικές εθνικής υποτέλειας! Η πικρή αλήθεια, όπως αυτή αναδύεται από την οικονομική και πολιτική κηδεμόνευση που της επιβάλλουν ασυστόλως τα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος.

Να μην αυταπατώμεθα. Το παιχνίδι έχει, άλλωστε, ξαναπαιχτεί. Και υπήρξε πάντοτε αδυσώπητο «κεκτημένο ξενοκρατίας» για τον τόπο.  
 



Τουρκικός παροξυσμός στον αέρα – Μαζικές παραβάσεις και παραβιάσεις σε όλο το Αιγαίο


Δυναμική παρουσία έκανε σήμερα η τουρκική Αεροπορία σε όλο το Αιγαίο, παραβιάζοντας μαζικά ένα Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) τον οποίο ούτως ή άλλως δεν σέβεται θεωρώντας πως δεν μας ανήκει αμφισβητώντας –και μη παίρνοντας απάντηση βέβαια- τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που τελικά όπως φαίνεται μόνο εμείς τα θεωρούμε κυριαρχικά. 

Η τουρκική Αεροπορία κινητοποίησε σήμερα τουλάχιστον 18 μαχητικά αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας πραγματοποιώντας 13 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 10 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Από τα 18 μαχητικά τα 4 έφεραν οπλισμό. Η τουρκική δραστηριότητα επεκτάθηκε σε όλο το Αιγαίο δηλαδή βόρειο, κεντρικό και νότιο.




Το Αιγαίο Πέλαγος και ο ρόλος της ΑΟΖ


Του Θεόδωρου Κ. Καρυώτη, Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ, ΗΠΑ.

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της Διάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982) ήταν η δημιουργία και κωδικοποίηση του θεσμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ετσι δόθηκε ένα τέλος στη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τότε στο Διεθνές Δίκαιο Αλιείας.

Για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Αλλά πάνω από 25 χρόνια τώρα η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ' αυτήν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).




 «Φλέβα»... μαύρου χρυσού νότια της Κρήτης


Του Νίκου Μελέτη

Την ύπαρξη στοιχείων από έρευνες ξένων οίκων που δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή μεταξύ ελληνικής και λιβυκής ΑΟΖ, τα οποία επιμένει να αγνοεί ακόμη και σήμερα η Αθήνα, αποκαλύπτει στο "Έθνος της Κυριακής" ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, πρώην γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων των ΕΛΠΕ. Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι η Λιβύη είχε προχωρήσει σε παραχωρήσεις αδειών ερευνών ακόμη και μέχρι τη Γαύδο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.
 



Η ανησυχία στο Αιγαίο


γράφει ο Γιάννης Καρτάλης

Η άγρια δολοφονία του συνταγματάρχη Καντάφι μπορεί να σήμανε το τέλος μιας εποχής για τη Λιβύη και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι ο πρώτος ηγέτης που χάνει τη ζωή του από το κίνημα των λαϊκών εξεγέρσεων που αποκλήθηκε «Αραβική Άνοιξη», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανατέλλει αυτόματα και η νέα εποχή. Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα είναι τεράστια και δεν αφορούν µόνο το μέλλον της Λιβύης.

Το τοπίο παραμένει θολό για όλες τις γειτονικές της χώρες και είναι βέβαιον ότι οι όποιες εξελίξεις θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, η οποία μαστίζεται ήδη από µια πρωτοφανή οικονομική κρίση, αλλά έχει και την «ατυχία» να βρίσκεται πολύ κοντά στην εύφλεκτη γειτονιά της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναταραχή που προκλήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την έναρξη των κυπριακών γεωτρήσεων και των αντιδράσεων της Άγκυρας, έχει οδηγήσει σε ουσιαστικό «πάγωμα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε µια στιγμή όπου καταβάλλετε προσπάθεια να τοποθετηθούν οι σχέσεις αυτές πάνω σε µια νέα βάση.




Η ΤΟΥΡΚΙΑ  Διεκδικεί περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ


Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ nmeletis@pegasusgr

Κόκκινη γραμμή τράβηξε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο επιμένοντας ότι δυτικά της Κύπρου έχει "νόμιμα" και "νομικά" δικαιώματα και ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας, τις οποίες και θα προστατεύσει.

Σε ένα νέο κείμενο, το οποίο εμφανίζεται ως η επίσημη τουρκική θέση για Θαλάσσια Ζητήματα (Maritime Issues), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αρκείται στο να χαρακτηρίσει "τυχοδιωκτική" τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης με αφορμή τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικές χώρες και την έναρξη γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά ουσιαστικά στρέφεται και εναντίον της Ελλάδας καθώς κάνει λόγο για ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας σε περιοχές που θεωρητικά ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.




Από το τριπλό σημείο επαφής έως το Καστελλόριζο


Του Νίκου Λυγερού

Το τριπλό σημείο επαφής των ΑΟΖ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου είναι καθοριστικό, όχι ως ορισμός αλλά ως συνέπεια για το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Αρχικά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει επαφή της ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου, είναι να έχει όχι μόνο το Καστελλόριζο μια οικονομική δραστηριότητα αλλά και η Στρογγύλη. Επιπλέον, πρέπει η τοπική ΑΟΖ να μην είναι περιορισμένη, διότι αυτή δε θα επαρκούσε για να δώσει την ιδιότητα της συνεκτικότητας στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Κατά συνέπεια μια άμεση αντιμετώπισή της μπορεί να μην υποστηριχθεί από το διπλωματικό σώμα.






Κάνουμε πίσω στο Καστελλόριζο!


Πέρασε ο τσαμπουκάς του Ερντογάν

-Ανενόχλητη η Τουρκία προχωρεί σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
-Πλήρης αφωνία του πρωθυπουργού...

ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ σε μια ακόμη μεγάλη εθνική υποχώρηση, ανάλογη μ’ εκείνη στα Ύμια, ετοιμάζεται να βάλει ο Γ. Παπανδρέου! Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες προερχόμενες από διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνήσει να μην αντιδράσει στις σχεδιαζόμενες από την Τουρκία έρευνες εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου. Η απόφασή του αυτή θα ενισχύσει τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος στο Αιγαίο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει απαρχή δεινών για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.




Το αγκάθι της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων


Του Γιάννη Καρτάλη, ΤΟ ΒΗΜΑ

Το βιβλίο ενός τούρκου διπλωμάτη ήλθε να ταράξει για ακόμη μία φορά τα νερά του Αιγαίου, αποδεικνύοντας πόσο είναι δύσκολο πολιτικά να εξευρεθεί μια λύση στο ακανθώδες πρόβλημα των χωρικών υδάτων, καθώς κάθε φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο αμέσως αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι γνωστοί υπερπατριώτες με τις γνωστές επίσης και συνεχώς επαναλαμβανόμενες κατηγορίες για εθνική προδοσία, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να συνεχίζεται το αδιέξοδο. Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει στο βιβλίο του ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος μετείχε ως δεύτερος της τουρκικής πλευράς στις περιώνυμες διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας επί κυβερνήσεων Σημίτη, είναι ότι η ελληνική πλευρά είχε αποδεχθεί να περιορισθεί σε συγκεκριμένες περιοχές η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 6 μίλια και σε αντάλλαγμα η Τουρκία είχε δεχθεί να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οι όποιες απομένουσες διαφορές.




Ανακηρύσσουν de facto ΑΟΖ προς Τουρκία με θέσπιση "μέσης γραμμής"!


Με νόμο η Ελλάδα ("τη προτροπή" των ΗΠΑ) προχωρά στην de facto ανακήρυξη για πρώτη φορά Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) σε όλο το μήκος της ηπειρωτικής και νησιωτικής αιγιαλίτιδας ζώνης της, (πέρα από το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη που περιλαμβάνονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες για την διενέργεια ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου) και σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της από τον Έβρο μέχρι την Μεγίστη (Καστελόριζο). Η νόμος θα ψηφιστεί αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή από το θερινό τμήμα.






Επιφυλακτική η Αθήνα Κρίσιμο τεστ για τα ελληνοτουρκικά θα είναι η Συνάντηση Κορυφής στην Αγκυρα


Του Νίκου Μελέτη

Με την προσδοκία ότι η «ανατροπή σκηνικού» που συντελείται στην Τουρκία με τη σταδιακή επικράτηση της πολιτικής εξουσίας επί του στρατιωτικού κατεστημένου θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις. Ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, εμφανίζονταν επιφυλακτικές για την τελική έκβαση της πολιτικής σύγκρουσης στην Τουρκία, καθώς όπως έλεγαν ο πραγματικός εκδημοκρατισμός της χώρας δεν μπορεί να επιτευχθεί με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Ερντογάν, που μετά την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη παίρνει υπό τον απόλυτο έλεγχό του και το Στρατό.




Άρχισε και το δούλεμα με το “πετρέλαιο του Αιγαίου”


Τι είπε χθες στην Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης; Ότι, του χρόνου θα γνωρίζουμε πόσο πετρέλαιο υπάρχει στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και στη Νότια Κρήτη…Και ότι θα το βρουν κάποιοι επιχειρηματίες, θα το εξορύξουν και θα… μας το πουλήσουν. Τις επόμενες ημέρες δημοσιοποιείται η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών στο Ιόνιο και το θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κρήτης, και ότι τα αποτελέσματα των σεισμικών αυτών ελέγχων θα αξιολογηθούν από τον επενδυτή που θέλει να έρθει να βάλει τα λεφτά του για γεώτρηση.




Φεύγοντας ο Δρούτσας δέχθηκε θέμα συγκυριαρχίας για 114 νησιά του Αιγαίου!


·         Δεχθήκαμε να μπει ως συνυποσχετικό για τη Χάγη!

Μοιραίοι άνθρωποι για τη χώρα αναδεικνύονται τελικά οι σημερινοί κυβερνώντες, αφού μετά την «παράδοση» της οικονομίας και ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, των μισθών και των συντάξεων στην «τρόικα», τώρα ετοιμάζονται να παραδώσουν και το Αιγαίο, την εθνική ακεραιότητα, τα νησιά στους Τούρκους.

Ο Φον Δημητράκης Δρούτσας, πριν τα μαζέψει από το υπουργείο Εξωτερικών για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες (παίρνοντας πιο παχυλό μισθό, ως ευρωβουλευτής), φρόντισε (προφανώς με την έγκριση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου), να ανοίξει την κερκόπορτα στους Τούρκους για να «αλώσουν», μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το Αιγαίο.




 ΑΟΖ: Στρατηγική ευκαιρία και φοβικά σύνδρομα της Αθήνας

Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

ΚΟΝΤΟΣ ψαλμός αλληλούια! Η Κύπρος απεφάσισε και προχωρεί οριστικά όχι πλέον σε νέες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει, αλλά σε τελικές διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου από συγκεκριμένη περιοχή. Και πριν από το τέλος αυτού του χρόνου (μέσα, δηλαδή, στους επόμενους έξι μήνες το πολύ) θα υπάρξουν τα πρώτα πρακτικά εν προκειμένω αποτελέσματα.Κι αυτό παρά τις εκβιαστικές απειλές και τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, η οποία πνέει μένεα γιατί, εφόσον υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Λευκωσίας –η κυβέρνηση της οποίας τις χαρακτηρίζει μη αναστρέψιμες– θα δημιουργηθεί αυτομάτως γεωπολιτικό τετελεσμένο μείζονος σημασίας.
 




ΑΟΖ: Στρατηγική ευκαιρία και φοβικά σύνδρομα της Αθήνας


Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

ΚΟΝΤΟΣ ψαλμός αλληλούια!

Η Κύπρος απεφάσισε και προχωρεί οριστικά όχι πλέον σε νέες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει, αλλά σε τελικές διαδικασίες εξόρυξης φυσικού αερίου από συγκεκριμένη περιοχή.

Και πριν από το τέλος αυτού του χρόνου (μέσα, δηλαδή, στους επόμενους έξι μήνες το πολύ) θα υπάρξουν τα πρώτα πρακτικά εν προκειμένω αποτελέσματα.






Το Αιγαίο «εντάχθηκε» στις τουρκικές εκλογές


Η Αθήνα διαψεύδει δημοσίευμα της Hurriyet για φημολογούμενη πρόοδο στις διερευνητικές επαφές.

Της Δωρας Αντωνιου

Τη στιγμή που η Αθήνα δηλώνει ότι τα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου στη γείτονα, στην Τουρκία το Αιγαίο εντάχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία με πολλαπλές διαστάσεις. Ετσι, η ακύρωση της τελευταίας φάσης των δύο μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων, που διεξήγαγαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το τελευταίο εικοσαήμερο στο Αιγαίο, φαίνεται ότι σχετίζεται με συνέχιση του «ξηλώματος» του στρατιωτικού κατεστημένου, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση «Βαριοπούλα» και την πρόκληση έντασης, για άλλη μια φορά, στις σχέσεις πολιτικής – στρατιωτικής ηγεσίας, στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας.

Με προεκλογικές σκοπιμότητες συνδέει η Αθήνα και τη διοχέτευση από το τουρκικό ΥΠΕΞ πληροφοριών για αξιόλογη πρόοδο στις διερευνητικές επαφές, ενώ, απόλυτα χαρακτήρα προεκλογικής πόλωσης είχε η επιλογή του εξωκοινοβουλευτικού τουρκικού «Δημοκρατικού Κόμματος» να «βαφτίσει» τουρκικά νησιά που καταπατήθηκαν από την Ελλάδα, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
 



Η αλήθεια για τα Ίμια.


Tου Ιωάννη Καρυοφυλλάκη,

Τι πραγματικά συνέβη τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996 στα Ίμια? Γιατί η Τουρκία διάλεξε τις συγκεκριμένες βραχονησίδες που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις χιλιάδες άλλες που βρίσκονται διάσπαρτες στο Αιγαίο και μάλιστα κάποιες από αυτές πολύ πιο κοντά στα παράλια της? Δύο ανεμοδαρμένοι βράχοι είναι στην ουσία τα Ίμια που όμως κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό.

Αρχικά η κατάληψη τους από τους Τούρκους καταδρομείς, και η υποστολή της Ελληνικής σημαίας που είχε προηγηθεί, έγειραν θέμα αμφισβήτησης, από την Τουρκία, της Ελληνικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Κάτι τέτοιο ήταν ( και εξακολουθεί να είναι) αιτία πολέμου για οποιοδήποτε κράτους του οποίου του κατακτούν τμήμα της εδαφικής κυριαρχίας του.





ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΡΑΨΑΣ :Απείλησε να βυθίσει το νορβηγικό Malene Ostervold ...Και η Ντόρα απαίτησε την απομάκρυνση του


Γιατί η Ντόρα απαίτησε την απομάκρυνση του Γράψα;

Τι αποκαλύπτει ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης και τι τα τηλεγραφήματα του Wikileaks...
Την ξαφνική αποστράτευση τον Ιούλιο του 2009 του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γράψα φωτίζει στο βιβλίο του για «Μια νέα εξωτερική πολιτική» που πρόσφατα κυκλοφόρησε, ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης.
Αναφέρεται σε πληροφορίες και περιστατικά που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά για… υπηρεσιακούς λόγους απομακρύνθηκε ο στρατηγός. Αντίθετα, φέρεται να είχε απαιτήσει την αποστράτευσή του η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.




 Τουρκία: «Ίμια» στο Αγαθονήσι, έτοιμες τουρκικές δυνάμεις


Πριν από λίγο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) επιβεβαίωσε την πρόθεση του Τούρκου ηγέτη του εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος», Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, να επιχειρήσει «απόβαση» στο Αγαθονήσι συνοδευόμενος από οπαδούς του και να αναρτήσει την τουρκική σημαία. Πρόκειται για μια σοβαρότατη πρόκληση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει δυναμίτη για τη σταθερότητα στο εύθραυστο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται στην Τουρκία για να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)! Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Η κατάσταση είναι εξ ορισμού κρίσιμη και η κινητοποίηση των πάντων, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και του Λιμενικού Σώματος, ήταν άμεση, με σκοπό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Το ζητούμενο είναι να μην αφεθεί ένας γραφικός, πρώην στέλεχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, να δημιουργήσει θέμα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην σπεύσουμε να προεξοφλήσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό αποκλειστικά την προβολή του εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην  




 "Η Ελλάδα κατέχει παράνομα το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι"


Σε μία εξαιρετικά προκλητική δήλωση προχώρησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Namik Kemal Zeybek που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα το Φαρμοκονήσι και το Αγαθονήσι, δύο νησιά που διατείνεται ότι ανήκουν στην Τουρκία.

"Τα δύο αυτά νησιά ανήκουν βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας", σημείωσε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε σιωπηλή.

Θέλοντας να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, ανέφερε ότι το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι ανήκουν στην Τουρκία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και βρετανικούς χάρτες του 1947.

Συνέχισε αναφέροντας ότι οι Έλληνες αξιωματικοί πηγαίνουν παράνομα στα νησιά αυτά, παραβιάζουν τα σύνορα και πατάνε σε τουρκικά εδάφη, ενώ κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι επιτρέπει την παρανομία αυτή.

"Θα πάω χωρίς βίζα, χωρίς διαβατήριο. Αν δεν βρω βάρκα, θα πάω κολυμπώντας και θα βγω στο νησί αυτό. Ξέρω ότι το έθνος δεν θα με αφήσει μόνο", σημείωσε.




Θάβουν την ΑΟΖ. Ένα ακόμη δώρο στον Ερντογάν!


ΣΤΙΣ ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση το θέμα της ανακήρυξης Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, με το απαράδεκτο εθνικά και πρωτοφανές ιστορικά επιχείρημα ότι δεν θέλει να... επιβαρύνει τις διερευνητικές επαφές που έχει με την Τουρκία. Και ότι το να βάλεις ένα επιπλέον ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου δεν προσφέρει τίποτα. 

Η σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς σηματοδοτεί εθνική υποχώρηση σε ένα κρίσιμο ζήτημα κι εγκυμονεί κινδύνους για κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας. Έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε μια σειρά «υποχωρήσεων» (Σκοπιανό, αγωγοί κ.ά.) της σημερινής κυβέρνησης στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη δήλωση της ελληνικής πλευράς αποτελεί ένα «δώρο» προς τον Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των εκλογών στη Τουρκία.




Η μυστική συμφωνία Παπανδρέου-Ερντογάν


Της Αγγελικής Σπανού

Η ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα της κυβερνητικής απόφασης να μην κηρυχθεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο αιφνιδίασε το εσωτερικό ακροατήριο, αλλά όχι και όσους γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στην αθέατη πλευρά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί αιφνιδιασμό αλλά ένδειξη ωρίμανσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από όσο δημοσίως παρουσιάζεται. Σύμφωνες με πληροφορίες και πολλές ενδείξεις, οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ρ.Τ. Ερντογάν έχουν συμφωνήσει ότι, εφόσον επανεκλεγεί ο τούρκος πρωθυπουργός στις 12 Ιουνίου και υπό την προϋπόθεση ότι παραμένει σταθερή και ισχυρή η ελληνική κυβέρνηση, θα επιδιωχθεί η ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο οι οποίες έχουν φτάσει σε βάθος.




Ερωτηματικά εγείρονται από τουρκική άσκηση στο Αιγαίο


Με ελληνική ανοχή έρευνα και διάσωση από Τούρκους

Η ΑΣΚΗΣΗ των Τούρκων εντός του Αιγαίου μεταξύ 3 και 5 Μαΐου προκαλούν ερωτηματικά, καθώς άνετα μπορεί να θεωρεί και ως de facto διαμοιρασμός του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου, τουλάχιστον για αποστολές έρευνας. Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τη διακλαδική άσκηση έρευνας και διάσωσης Αnadolu Υildizi -2011 (Αστέρι της Ανατολής) και από ελληνικής πλεράς δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δεδομένου ότι οι Τούρκοι είχαν ενημερώσει για την άσκηση. Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, με την υπ. αριθ. ΒD-20/11 ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί αρχικά στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που ευρίσκεται στα διεθνή χωρικά ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, κοντά σε Λήμνο, Χίο και Σάμο και στη συνέχεια στο όρος Dumanli στη Μενεμένη της Σμύρνης.





Προκαλούν με άσκηση Ερευνας στο Αιγαίο

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63001034


Νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι θα πραγματοποιήσουν άσκηση Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο, σε περιοχή όμως που ανήκει στην αρμοδιότητα της Ελλάδας.

Με τη NAVTEX 310/11 που εξέδωσε η Τουρκία ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις από 4-5 Μαΐου σε «τουρκική περιοχή Ερευνας και Διάσωσης», η οποία όμως, σύμφωνα με τις συνταγμένες που έδωσε, περιλαμβάνει το τρίγωνο Νοτιοδυτικά της Λέσβου και βορείως της Χίου και των Ψαρών, περιοχή η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία της Ελλάδας. Το δικαίωμα SAR (Search and Rescue) στο Αιγαίο ταυτίζεται με το εύρος του FIR Αθηνών και έτσι σε σχεδόν όλο το Αιγαίο ο επιχειρησιακός συντονισμός για Ερευνα και Διάσωση ανήκει στην Ελλάδα.






 «Καθορίστε εσείς ΑΟΖ και αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αιτία πολέμου για εμάς» λέει το Ισραήλ


Του Δημήτρη Μπεκιάρη,

«Καθορίστε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σας με την Κύπρο, και οποιαδήποτε απειλή, αντίδραση και πρωτοβουλία της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας θα θεωρείται για εμάς Casus Belli». Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο μετέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε ανώτατα στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρει πολύ καλά πληροφορημένη πηγή στο newscode.gr «Οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με τολμηρά βήματα».




Casus belli και ΑΟΖ


Του Νίκου Λυγερού

Πολλοί από τους δικούς μας που αναρωτιούνται ακόμα κατά πόσο η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας επιτρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο παλαιότερων διακρατικών διαπραγματεύσεων, έχουν την εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί να προκηρύξει ένα νέο Casus belli που να αφορά στην ΑΟΖ. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι τρεις διακρατικές συμφωνίες της Κύπρου με το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ανέδειξαν το ορθολογικό υπόβαθρο του προβληματισμού τους. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ελληνο-αλβανική συμφωνία είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί και ότι ο χρόνος είναι μαζί μας, πράγμα το οποίο αποδεικνύει de facto ότι η πρόθεση για Casus belli δεν έχει νόημα εκ μέρους της Τουρκίας. Ας αναλύσουμε όμως αυτό το θέμα δομικά.




Με την ανοχή της κυβέρνησης νέα Ίμια στήνουν οι Τούρκοι στο Καστελλόριζο


Νέα Ύμια στήνουν μεθοδικά οι Τούρκοι με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο Καστελλόριζο, υπό την απαράδεκτη και επικίνδυνη ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Γ. Παπανδρέου και του εκλεκτού του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα! 

Η τουρκική στρατηγική, επαναλαμβάνουμε μεθοδικά αλλά αποφασιστικά, «ξεδιπλώνεται» με τη σαφέστατη άρνηση να δεχτεί η Τουρκία ότι το Καστελλόριζο έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.




Φάλτσο στο Καστελόριζο


Του Νίκου Μελέτη

Σε φιάσκο εξελίχθηκε ο χειρισμός της υπόθεσης του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS EXPLORA από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το πλοίο μετά την παρενόχληση που είχε δεχθεί από τουρκική κορβέτα στράφηκε στην Τουρκία για να πάρει άδεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου και της Καρπάθου.



Οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στην Αγκυρα να επιβάλει εμπράκτως καθεστώς όχι μόνο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και συνδιοίκησης στην κρίσιμη αυτή περιοχή.





Ίμια No2: Το έμαθαν με e-mail!


"Ίμια νο2" και άρνηση υπεράσπισης από την κυβέρνηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αλλά και ακόμα και στην υφαλοκρηπίδα (!) συνιστούν τα νεότερα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα το defencenet.gr για την τουρκική πειρατεία στο ιταλικό σκάφος το περασμένο Σάββατο. Η άρνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης επιτρέπει στην Τουρκία να να δημιουργήσει de facto καταστάση με την χρήση όπλων και βίας στο επεισόδιο που διήρκεσε από την περιοχή νότια της Καρπάθου και διήρκεσε μέχρι το Καστελόριζο και να έχει προκαλέσει κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με τις "γκρίζες ζώνες" στα Ίμια. Ταυτοχρόνως επέτρεψε στην Άγκυρα να δηλώσει ότι "Δεν θα επιτρέψει το καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, "αναίμακτα", σε ένα επεισόδιο ναυτικής πειρατείας που κρατήθηκε μυστικό, και το οποίο πραγματοποιήθηκε από τη τουρκική κορβέτα Badirma σε βάρος του ιταλικού ερευνητικού σκάφους "Explora", νότια του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά εντός της ελληνικής ζώνης ελέγχου και ευθύνης για αποστολές SAR!




Αυτή είναι η επιστολή που έστειλαν στον Γ. Παπανδρέου πρώην πρέσβεις μας που ανησυχούν έντονα


Κύριον Γεώργιον Α. Παπανδρέου,
Πρόεδρον της Κυβερνήσεως
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011
Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Oι υπογράφοντες, έχοντας επί δεκαετίες υπηρετήσει τα εθνικά μας θέματα, δικαιώματα και συμφέροντα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τις δημόσιες δηλώσεις σας κατά την συνάντηση στο Ερζερούμ με τον Τούρκο ομόλογό σας και με τους Πρέσβεις της γείτονος. Παρ’ όλη όμως την ευθεία και δημοσία αυτή προβολή των θέσεών μας δεν παύουμε να ανησυχούμε μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα, εν όλω ή εν μέρει, ανεπανόρθωτα. Και τούτο για τους παρακάτω λόγους τους οποίους επιτρέψτε μας να σας εκθέσουμε επιθυμώντας να συμβάλουμε και εμείς στον διεξαγόμενο σήμερα δημόσιο διάλογο, ως απλοί πολίτες, χωρίς  βεβαίως να αμφισβητείται η αρμοδιότητα της Κυβερνήσεως να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική.





«Βαριοπούλα»: σχέδιο απόβασης σε νησιά Αιγαίου


Εκμετάλλευση τυχαίου επεισοδίου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων, συνακόλουθη έντεχνη διοχέτευση πλαστών ειδήσεων για μετακίνηση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το σκηνικό που θα δικαιολογούσε, στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης, στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας, θα είχε στηθεί. Τουλάχιστον έτσι πίστευαν, το 2002, ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι έβλεπαν την πρόσκληση κρίσης με την Ελλάδα ως «εργαλείο» για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις παραμέτρους του σχεδίου «Βαριοπούλα» αφορούν σχέδιο για επιχείρηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.




Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!


Mπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την ΑΟΖ της, αλλά πρόλαβε και την αναγνώρισε το Ισραήλ! Στους χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεπτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.




 Άλλοι αερομαχίες και άλλοι με τον "καρντάσι" τους...Απάντηση από το γενικό επιτελείο...

 

(ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ)


Πριν από την χειρονομία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου να έρθει στο Ερζερούμ στην Σύναξη των Πρέσβεων, παρουσιάστηκε σοβαρή κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Το περιστατικό που έκοψε ανάσες στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας εξελίχθηκε ως εξής.

Είχαν μείνει 24 ώρες πριν την επίσκεψη αμοιβαιότητας του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ. Προχτές όμως μαχητικά αεροπλάνα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στα πλαίσια των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως πάντα απογειώθηκαν για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους.




Δήλωση – βόμβα Τούρκου αξιωματούχου για το Αιγαίο


Σαφές μήνυμα απέστειλε στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας της Τουρκίας, Νεστέντ Παμίρ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πετρέλαιο δε θα βγάλετε από το Αιγαίο, ούτε φυσικό αέριο από το θαλάσσιο βυθό της Κρήτης, αν δεν συνεργαστείτε και δεν το μοιράσετε μαζί μας». 

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, ο κ. Παμίρ, ο οποίος είναι και μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας, στις δηλώσεις του τονίζει ότι δε μπορεί η Ελλάδα μονομερώς να προχωρήσει σε έρευνες για το πετρέλαιο στο Αιγαίο και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και με χώρες που θα έχουν συμφέρον προς τούτο.




Παίγνια, εν κρυπτώ, στο Αιγαίο...


Γράφει ο ΔΑΜΩΝΙΔΗΣ...

«Πράματα και Θάματα», όπως θα 'λεγε και ο Μπαρμπα-Γιάννης Μακρυγιάννης, σκιάζουν, κατ' αυτάς, τον γαλανό ουρανό της υπό τριπλή κατοχή Ελλάδας. 

Εν αρχή, στο περικαλλές μέγαρο της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και στις συνθήκες του «αδιανόητου τίποτα», που κυριαρχεί στις αίθουσές του, το διπλωματικό προσωπικό, όλων των βαθμίδων, σε μια προσπάθεια «αυτοπροστασίας» του (!), διοχετεύει ότι η μυστικότητα των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων έχει κορυφωθεί και εν αγνοία της Βουλής των Ελλήνων η χώρα δεν αποκλείεται να ευρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων!




Συνεκμετάλλευση-συνδιαχείριση του Αιγαίου


Του Κυριάκου Ζηλιάκου

Πυκνώνουν οι ενδείξεις για τις κυοφορούμενες εξελίξεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με τις διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται τα όσα φέρεται να έχουν καταλήξει, υπό τη μορφή συμφωνίας, οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί σε επίπεδο ΝΑΤΟικών διευθετήσεων, αλλά και η στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην ασκήσουν επί χρόνια δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, όπως τα 12 μίλια και ο ορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο




Κασσάνδρες στο Αιγαίο
http ://nationalpride.wordpress.com/2011/04/12/%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF-2/
Τη «συναίνεση» των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση.
Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ της δήλωσης αυτής περιορίστηκε μόνο στο πρώτο επίπεδο: η κυβέρνηση ζητεί τη συναίνεση (και συνεργασία;) πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της οικτρής οικονομικής κατάστασης της χώρας και επομένως τη χαλάρωση του αντιμνημονιακού μετώπου.
ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και μια δεύτερη ανάγνωση της πρωθυπουργικής αναφοράς στη συναίνεση που εξέφρασε την επιθυμία να έχει.
ΚΑΙ αυτή δεν είναι άλλη από την αναφορά στα εθνικά θέματα και στις «συγκλίσεις» που επιχειρούνται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία, στη ζώνη του λυκόφωτος της δημοσιότητας, σε ό,τι αφορά το στόχο της συνεκμετάλλευσης-συνεργασίας στο Αιγαίο.

Οι πλατφόρμες της υποταγής

http://www.paraskevi13.com/?p=14183

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Η συνεκμετάλλευση των ελληνικών περιοχών στο Αιγαίο, με την Τουρκία, είναι ένα ακόμα βαρύ τίμημα που καλείται να πληρώσει η χώρα στο όνομα του κινδύνου της χρεοκοπίας. Την ώρα που θα κόβονται χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΔΕΚΟ, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τον ελληνικό λαό, θα ξεπουλιέται το Αιγαίο.

Η «ταπεινωμένη» Ελλάδα καλείται να παραδοθεί άνευ όρων και στο θέμα αυτό. Το ποσοστό της συνεκμετάλλευσης είναι από 40% για κάθε μία χώρα, Ελλάδα και Τουρκία, και ένα 20% θα μείνει και για τους… συμμάχους Αμερικανούς. 

Η κυβέρνηση έχει σχεδόν συμφωνήσει Κείμενο Αρχών με την Άγκυρα (και τους Αμερικανούς) για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, αλλά στις ελληνικές περιοχές, έως το τέλος του έτους.

 

Απόπειρα εσχάτης προδοσίας στο Αιγαίο αποκαλύπτεται από ΤΑ ΝΕΑ - Κυριαρχία υπό διαπραγμάτευση!

 

Την ύπαρξη μυστικού ελληνοτουρκικού διαλόγου για τον επιχειρησιακό διαμοιρασμό στο Αιγαίο αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με την δημοσιοποίηση του περιεχομένου ενός τηλεγραφήματος όπου εμφανίζεται η ελληνική πλευρά να παραιτείται από τις αναχαιτίσεις "μακριά από τις ελληνικές ακτές" και "να αποφεύγει να εμπλέκεται σε αερομαχίες όταν τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων". Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση αυτού που πρώτο είχε γράψει το defencenet.gr, ότι τα ελληνικά μαχητικά πλέον - και σίγουρα κατόπιν εντολών - δεν εμπλέκονται σε αερομαχία με τους εισβολείς!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συνομιλίες διακόπηκαν ότι η Άγκυρα έβγαλε σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τα ερευνητικά σκάφη "Τσεσμέ" και "Πϊρι Ρέϊς" και προχώρησε σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο Γιλμάζ-Παπούλια και αυτό της Βέρνης του 1976. Η όλη διαπραγμάτευση προήλθε από πρόταση της Τουρκίας που αποδέχθηκε η Αθήνα και αφορά τις δέσμη προτάσεων και μέτρων που έχει υποβάλει η Άγκυρα στην Αθήνα για τα αεροναυτιλιακά θέματα στο Αιγαίο τόσο το 2006 όσο και το 2009 αλλά είχαν απορριφθεί από την τότε κυβέρνηση. αυτή την φορά η κυβέρνηση Παπανδρέου δέχθηκε να τις συζητήσει μέχρι που διαπιστώθηκε ότι η Άγκυρα απλώς κέρδιζε χρόνο να για προωθήσει τις γενικότερες επιδιώξεις της.