Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Επιτροπές παραγωγών και καταναλωτών

Το "κίνημα της πατάτας", αν συνεχιστεί και
επεκταθεί, μπορεί να γίνει για τον ελληνικό λαό
ένα σχολείο σχεδιασμένης οικονομίας


Η απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων από τους μικρούς παραγωγούς στους καταναλωτές, που ξεκίνησε από πρωτοβουλίες επιτροπών πολιτών και ονομάστηκε «κίνημα της πατάτας», είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο και πολύ σημαντικό. Και αυτό γιατί:

·         Δίνει μια ανάσα στους μικρούς παραγωγούς να πουλάνε τα προϊόντα τους σε καλύτερη τιμή απ' ότι στους μεγαλέμπορους, αλλά και στους εργαζόμενους-καταναλωτές να τα αγοράζουν πολύ φθηνότερα. Με αυτόν τον τρόπο, χτυπιέται η ακρίβεια, καθώς από τη μια παρακάμπτεται το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και οι μεσάζοντες που ανατιμούσαν τα προϊόντα και από την άλλη παρασύρονται γενικά οι τιμές προς τα κάτω. Έτσι, πολλά γεωργικά προϊόντα πωλούνται ήδη κατά 20% φθηνότερα.

·         Δίνει ένα νέο κίνητρο για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και προσέλκυση νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι τα προϊόντα τους θα έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν σε καλή τιμή και χωρίς αγιογδύτες μεσάζοντες.      

·         Δημιουργεί το έδαφος για να αποκτήσει η εργατική μας τάξη ένα νέο όπλο στη μάχη της επιβίωσης της, τις επιτροπές καταναλωτών. Τέτοιες επιτροπές θα πρέπει να στηθούν παντού, αλλά και όπου υπάρχουν θα πρέπει να πάρουν ένα μαζικό χαρακτήρα και να εντείνουν την πάλη τους κατά της ακρίβειας. Με δελτία ελέγχου των τιμών θα μπορούν να ενημερώνουν τους πολίτες για το ποια εμπορεύματα πωλούνται φθηνά και πού, ή να οργανώνουν μποϊκοτάζ στα ακριβά προϊόντα. Η πάλη τους ακόμα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως το να μην αγοράζει κανείς προϊόντα από εταιρείες που απολύουν εργαζομένους!

·         Τέλος, η οργάνωση των μικρών αγροτών σε επιτροπές ή συνεταιρισμούς και η οργάνωση των εργαζομένων των πόλεων σε επιτροπές καταναλωτών, καθώς και η μεταξύ τους άμεση επαφή για την ικανοποίηση των αναγκών τους, εκπαιδεύει το λαό στην αναγκαιότητα μιας σχεδιασμένης παραγωγής και οικονομίας, που είναι βασικότατο στοιχείο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.


Για όλους αυτούς τους λόγους, το κίνημα αυτό πρέπει να φουντώσει και να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά. Τη μάχη για την επιβίωση μας θα πρέπει σήμερα να τη δώσουμε σε όλα τα επίπεδα και με τις αποκλειστικά δικές μας δυνάμεις.

Μάριος Σάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου