Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εργοστασιακές επιτροπές – Απεργίες – Καταλήψεις – Εργατικός έλεγχος

Μόνο με αυτά τα μέσα η εργατική μας τάξη θα υπερασπιστεί τα δίκια της


Εργοστασιακές επιτροπές, εργατική διαχείρηση στα κλειστά εργοστάσια,
εργατικός έλεγχος παντού: μόνο έτσι μπορεί να σωθεί
απ' την κρίση η εργατική μας τάξη

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει σαπίσει. Σ' αυτό συμφωνούν όλοι. Αυτή η κρίση είναι μια κρίση συστημική. Απ' όλα τα στόματα ακούγεται η αναγκαιότητα αλλαγής του συστήματος. Η αναρχία στην αγορά και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των τραπεζών κατέστρεψε τα μικροαστικά στρώματα., κλείνοντας βιοτεχνίες, καταστήματα, ακόμη και εργοστάσια και μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων. Η ανεργία ξεπερνάει το 20% και οι πρώτες χιλιάδες αστέγων έκαναν την εμφάνιση τους.


Η αστική τάξη, βρίσκοντας την εργατική τάξη απροετοίμαστη, χωρίς εργατικές οργανώσεις και με ξεπουλημένες «συνδικαλιστικές» ηγεσίες, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, προσπαθεί να πάρει όσα μπορεί περισσότερα από τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Φόροι από τα πιο χαμηλά εισοδήματα, μείωση των συντάξεων, μείωση των μισθών, φόροι στην κατοικία, στα αυτοκίνητα, αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και ωραρίων κ.ά.

Άνεργοι και εργαζόμενοι προσπαθούν να αμυνθούν. Σε αυτή την άμυνα, δυστυχώς, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη ηγεσίας του εργατικού κινήματος και ο προδοτικός ρόλος της δήθεν αριστεράς, που έχει γίνει μέρος του συστήματος.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη οργάνωσης της εργατικής τάξης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. Είναι αναγκαίο, σαν πρωταρχική μορφή οργάνωσης, να συσταθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς εργοστασιακές επιτροπές. Ο ρόλος της εργοστασιακής επιτροπής είναι πολύ σημαντικός. Πρώτα απ' όλα, εκλεγμένη απ' όλους τους εργάτες της επιχείρησης, θέτει σε αμφισβήτηση τη γραφειοκρατική ηγεσία του συνδικάτου, που είτε είναι ανίκανη να κινητοποιήσει τους εργάτες είτε δεν θέλει. Στη συνέχεια, είναι αυτή που θα ασκήσει τον εργατικό έλεγχο στην επιχείρηση, από τα οικονομικά βιβλία του εργοστασιάρχη έως την παραγωγή, και θα περιφρουρήσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων.

Οι τράπεζες και η βαριά βιομηχανία πρέπει να ελεγχθούν από τους ίδιους τους εργαζομένους τους εξονυχιστικά και αυτοί να εκθέσουν στον ελληνικό λαό όλες τις κομπίνες και τις απάτες των τραπεζών, όπως και τα πραγματικά κέρδη των βιομηχάνων. Επίσης, πλήρης έλεγχος πρέπει να ασκηθεί και στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον ηλεκτρισμό και σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν λογιστές και στατιστικοί επιστήμονες που στέκονται πραγματικά στο πλευρό του λαού.

Για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είναι αναγκαία η απαλλοτρίωση των ιδιωτικών τραπεζών και η δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού πιστωτικού ιδρύματος. Οι επιτροπές των τραπεζικών υπαλλήλων να αναλάβουν τον έλεγχο του συνόλου των συναλλαγών κάθε καταστήματος, για να γίνεται φανερή και η κατεύθυνση του χρήματος. Χρηματοδότηση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών, με φτηνούς όρους πίστωσης και χρηματοδότηση δημοσίων έργων για την απορρόφηση της ανεργίας.

Στο ζήτημα της ανεργίας είναι πολύ σημαντικό να ενδιαφερθούμε για τα κλειστά εργοστάσια. Οι εργαζόμενοι σε αυτά πρέπει να τα λειτουργήσουν και να τα διαχειριστούν οι ίδιοι. Οι ιδιοκτήτες τους δεν πρέπει να έχουν καμιά απαίτηση από τη στιγμή που ήταν ανίκανοι να τα κρατήσουν ανοιχτά οι ίδιοι.

Η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, μειώνουν τους μισθούς. Εμείς τους απαντάμε απαιτώντας διατίμηση σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών. Δεν γίνεται οι βιομήχανοι να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και οι κυβερνήσεις τους να μειώνουν τους μισθούς.

Όσο αναπτύσσεται η πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική λαίλαπα, τόσο θα αυξάνουν οι απεργίες και οι καταλήψεις χώρων εργασίας. Η αστική τάξη θα αντιτάξει απέναντι μας απεργοσπάστες με την υποστήριξη της αστυνομίας. Εμείς, στην υπεράσπιση της απεργίας ή της κατάληψης, απαντούμε με τις απεργιακές ομάδες περιφρούρησης, βγαλμένες μέσα από τις απεργιακές επιτροπές.

Αυτός ο αγώνας είναι σημαντικός για την ύπαρξη μας. Πρέπει να τον κερδίσουμε και θα τον κερδίσουμε. 

Χρήστος Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου