Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΕΓΕΡΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ!

Επαφές με ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Οικολόγους Πράσινους με στόχο το μπόνους των 50 εδρών

Παρατηρούμε τις προσπάθειες διαφόρων δυνάμεων που εντάσσονται γενικά στην αριστερά να ανασυνταχθούν και να απαντήσουν στην νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. Απευθύνονται ξανά και ξανά στο λεγόμενο «κόσμο της αριστεράς», που όμως στην πραγματικότητα είναι ένας κόσμος κουρασμένος, απογοητευμένος, απόμακρος από την εργατική τάξη, και μια πολιτική σκέψη κουρασμένη, νεκρή. Μια νέα ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης, μια νέα πολιτική πρωτοπορία  είναι το ζητούμενο. Κι αυτό δεν περνάει πια μέσα από την υπάρχουσα «αριστερά».

Οι μοναδικές πολιτικές εφεδρείες του ελληνικού καπιταλισμού, τα κόμματα της λεγόμενης «αριστεράς», είναι όχι μόνο πολιτικά υποταγμένα στο αστικό καθεστώς, αλλά και οικονομικά εξαρτημένα από αυτό.

Σύμφωνα με το άρθρο της Μαρίας Νταλιάνη στα ‘’Νεα’’ ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει άνοιγμα στους ανθέλληνες Οικολόγους Πράσινους, και στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τα μηνύματα τους όπως: «εμπρός για Σκόπια-Μακεδονία», «νομιμοποίηση όλων των λαθρομεταναστών» και «έξω από την Ευρώπη».




Συγκεκριμένα..Προσπάθεια να καλύψουν τα νώτα τους υψώνοντας «κόκκινη γραμμή» κυρίως προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη προσφυγή στην κάλπη.

Την ίδια στιγμή επιμένουν στη στρατηγική της «αμιγώς αριστερής κυβέρνησης» και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να διευρύνουν τις δυνάμεις τους και μέσω προγραμματικών συμφωνιών με όμορους χώρους, όπως η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς - π.χ. η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, αφού αρνήθηκε συνεργασία με τη ΝΔ, με τη διερευνητική εντολή στα χέρια αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τις ηγεσίες του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ασαφές παρέμενε έως χθες το βράδυ αν θα συναντηθεί αντιστοίχως με τις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», έλεγαν από την Κουμουνδούρου, χωρίς όμως και να το αποκλείουν.

Οι πιθανότητες εξεύρεσης κοινού τόπου με τις δυνάμεις αυτές όμως είναι μικρές, καθώς με τη Νέα Δημοκρατία υπήρξε ήδη χθες μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που δεν τελεσφόρησε, ενώ η Κουμουνδούρου πίσω από την «κόκκινη γραμμή» τού «δεν συνεργαζόμαστε με όσους υπέγραψαν το Μνημόνιο» αποκλείει και την πιθανότητα σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, αυτό που επιθυμούν διακαώς στην Κουμουνδούρου είναι η προσφυγή στις κάλπες, από τις οποίες εκτιμούν ότι θα βγουν ακόμη πιο κοντά στον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, με αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ταυτόχρονα να «χρεωθούν» την ακυβερνησία.

«Εμείς θα πάρουμε την εντολή, δεν θα την κρύψουμε στο συρτάρι, και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν θα κάνουμε όμως διαπραγματεύσεις με κανέναν», υπογράμμιζε με νόημα στέλεχος του κόμματος, «απαντώντας» εμμέσως πλην σαφώς στο ερώτημα για τη στάση του κόμματος απέναντι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Πάνο Καμμένο. «Αν φυσικά έχουμε - που το ευχόμαστε - θετική απάντηση από ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ και βγει κάποιος άλλος να δηλώσει μονομερώς ότι μας στηρίζει με ψήφο ανοχής ή ακόμη και ψήφο εμπιστοσύνης, είναι άλλο θέμα, εκεί δεν θα πούμε "όχι"».

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τη ΝΔ. Αντιθέτως, φαίνεται ότι την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε η Δημοκρατική Αριστερά, στελέχη της οποίας έλεγαν: «Με χαρά να συζητήσουμε επάνω στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα συνεργασίας μας».

Οπως τόνιζαν τα ίδια στελέχη, πάντως, αυτό που περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς να ενώσουν τις αντιμνημονιακές τους δυνάμεις, αλλά να ακούσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει να καταθέσει για την έξοδο από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με την ηγεσία του Περισσού, τα μηνύματα δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια, παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι «πρέπει να ενώσει και το ΚΚΕ τις δυνάμεις του μαζί μας», και δεν θα τους εξέπληττε η άρνηση της κ. Παπαρήγα να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα έλεγαν ότι «αν πάμε σε εκλογές θα προτείνουμε στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς κοινό ψηφοδέλτιο. Εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε για να προκύψει αριστερή κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου