Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Εκεί μας έφτασαν: κάθε μέρα μια και δυο αυτοκτονίες



Μετά το 2010, διπλασιάστηκαν
οι αυτοκτονίες
Σε ποσοστό 45% αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες το 2011 σε σύγκριση με το 2010 στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Το 2011 εκτιμάται ότι οι Έλληνες που έβαλαν τέλος στη ζωή τους ξεπέρασαν τους 450, ενώ οι απόπειρες αυτοκτονίας ξεπέρασαν τις 600, με τη συντριπτική πλειονότητα να επικαλείται τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση.

Συμφωνά με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονιών από τις αρχές του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ανέρχονται σε 1.730. Η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες καταγράφεται συνεχώς από το 2009.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου. Στην Θεσσαλονίκη το 2009 έγιναν 55 απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις αυτοκτονίας, την επόμενη χρονιά 98 και άλλες 97 το 2011. Στη Θεσσαλία το 2009 έγιναν 32 απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις αυτοκτονίας, 56 σημειώθηκαν το 2010 και 46 το 2011, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο υπερδιπλασιάστηκαν ανάμεσα στο 2009 και στο 2010.

Στην Αττική το 2009 έγιναν 158 απόπειρες ή τετελεσμένες πράξεις αυτοκτονίας, το 2010 αυξήθηκαν κατά 20 φθάνοντας στις 178, ενώ και το 2011 αυξήθηκαν πάλι κατά 20 φθάνοντας στις 198».


Μπαράζ αυτοκτονιών καταγράφεται από τις αρχές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα. Έξι άνθρωποι, εκ των οποίων οι δύο χθες, έβαλαν τέλος στη ζωή τους λόγω των προσωπικών τους αδιεξόδων.

Στου Γκύζη. Οικογενειακά, ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα συσσωρεύτηκαν στην ιστορία ενός 40χρονου, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος σε δωμάτιο του σπιτιού του. Την τραγική εικόνα αντίκρυσε ο ανήλικος γιος του, ο οποίος έπαθε σοκ και μεταφέρθηκε με νευρικό κλονισμό στο νοσοκομείο. Η οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε σε διαμέρισμα κοντά στην κεντρική πλατεία του Γκύζη, ενώ ο αυτόχειρας δεν άφησε σημείωμα ώστε να εξηγεί τους λόγους. Όπως έγινε γνωστό, παλαιότερα ο ίδιος άνθρωπος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Στο Αγρίνιο, συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από την αυτοκτονία 60χρονου ο οποίος διατηρούσε καφενείο. Ο άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος χθες το πρωί στο σπίτι του, όπου έμενε μόνος του. Ο ηλικιωμένος αντιμετώπιζε ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με γνωστούς του, και στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.
Στο Αιγάλεω. Στη λίστα των αυτοκτονιών προστέθηκε προχθές και ένας 20χρονος στρατιώτης, σε στρατόπεδο στο Αιγάλεω όπου υπηρετούσε την θητεία του. Ο νεαρός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε προσωπικά προβλήματα.

Στον Πύργο. Την Τρίτη, στον Πύργο Ηλείας η αυτοκτονία γνωστού στην περιοχή επιχειρηματία, εμπόρου ανταλλακτικών αυτοκίνητων προκάλεσε σοκ σε όσους τον γνώριζαν. Η αιτία παραμένει αδιευκρίνιστη καθώς δεν άφησε σημείωμα για τους λόγους, ήταν όμως αποφασισμένος και οι κινήσεις του για το τέλος ήταν ιδιαίτερα προσεγμένες. Επέλεξε την αποθήκη στο πίσω μέρος της επιχείρησής του και αφού τοποθέτησε μια σιδερένια βέργα κρεμάστηκε με σκοινί. Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό η μητέρα του που τον αναζήτησε, καθώς τον περίμενε μάταια να επιστρέψει στο σπίτι.

Στη Χίο. Δεν άντεξε τις πιέσεις ένας 35χρονος, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος την περασμένη Δευτέρα στο Βαρβάσι Χίου. Ο 35χρονος φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ήταν χρήστης ναρκωτικών, η κατάστασή του επιδεινώθηκε τον τελευταίο καιρό και αποφάσισε να βάλει τέλος.

Στην Κύμη. Πατέρας δύο ανηλίκων ήταν ο 44χρονος επιχειρηματίας από την Κύμη, ο οποίος βρέθηκε προχθές νεκρός από σφαίρα στην αυλή του σπιτιού του. Δίπλα του βρέθηκε το όπλο με το οποίο αυτοκτόνησε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου