Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ακόμα μια φορά για τα ψέματα περί «ανάπτυξης»


Μέσω του ΕΣΠΑ, δίνονται λεφτά
και για κατάρτηση ανέργων.
Που είναι όμως οι θέσεις εργασίας
για να βρουν δουλειά; 
Οι καπιταλιστές μας έχουν ζαλίσει τα αυτιά ότι τα εξοντωτικά μέτρα που παίρνουν κάποια στιγμή θα βοηθήσουν και την ανάπτυξη της οικονομίας. Η διαχείριση όμως των σχετικών κονδυλίων, που βασικά είναι λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του γνωστού προγράμματος ΕΣΠΑ, δείχνει πως εννοούν αυτή την ανάπτυξη.

Το συνολικό ποσό των χρημάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και από αυτά έχει απορροφηθεί μόλις το 1/4. Τα υπόλοιπα πρέπει να απορροφηθούν σε ενάμιση χρόνο. Είναι ακριβώς αυτά τα 15 δισ. ευρώ «επενδύσεις» για τις οποίες επαιρόταν ο Πάγκαλος.

Η βασική τους κατεύθυνση είναι τα «έργα υποδομής», η ενίσχυση δηλαδή του κατασκευαστικού κεφαλαίου, που έχει γονατίσει από την κρίση. Και αυτό το εγχείρημα, όμως, αμφίβολο είναι. Η ιστορία με τα χρήματα του ΕΣΠΑ δείχνει το εγγενές πρόβλημα του ελληνικού καπιταλισμού να έχει ένα οποιοδήποτε σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης. Και αυτό γιατί έχουν επικρατήσει πλήρως τα πλέον τυχοδιωκτικά και παρασιτικά κεφάλαια (εφοπλιστικό και τραπεζικό).


Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: τα χρήματα που δίνονται στις μεσαίες επιχειρήσεις είναι στην ουσία δάνεια για να ξεπληρώσουν τα προηγούμενα χρέη τους, για να δεθούν δηλαδή που γερά στη μέγγενη των τραπεζών. Τα χρήματα για την επανακατάρτιση των ανέργων πάνε στην ουσία χαμένα, αφού δεν υπάρχουν βιομηχανίες και θέσεις εργασίας για να απορροφηθούν οι άνεργοι. Το ότι ο ελληνικός καπιταλισμός ζητάει την πλήρη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών απ’ τον δυτικοευρωπαϊκό δείχνει τον άπληστο, παρασιτικό χαρακτήρα του.

Η υπόθεση της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας δεν μπορεί να είναι μια στημένη ιστορία τοκογλυφίας των χρηματοτραπεζικών συμμοριών. Είναι υπόθεση ζωής και θανάτου για την ελληνική εργατική τάξη, γιατί απ’ αυτήν εξαρτάται η ύπαρξή της, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας. Αν θα είναι μια ασιατική μπανανία, ή μια σύγχρονη βιομηχανική χώρα. Γι’ αυτό, σαν πρώτο βήμα, ζητάμε τη διοχέτευση όλων αυτών των χρημάτων σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, για δημιουργία θέσεων εργασίας και για την ανόρθωση της οικονομίας, προς το συμφέρον των εργαζομένων. Είναι μια αρχή για να σταθεί η ελληνική εργατική τάξη στα πόδια της και να αντιδράσει στον αφανισμό της.

Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου