Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Το αίσχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Με την φάμπρικα των ΜΚΟ,
η κυβέρνηση
μετατρέπει του εργάτες των δήμων
σε όμηρους
δουλεμπορικών γραφείων
Μια τεράστια φάμπρικα εκβιασμού σε βάρος των άνεργων Ελλήνων στήνουν οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, με δούρειο ίππο τις λεγόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (ΜΚΟ). Μέσω αυτών, θα γίνουν 55.000 προσλήψεις σε δήμους, με άθλιους όρους εργασίας: 5μηνες συμβάσεις, 625 ευρώ μισθός, ένσημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΑΕΔ. Η πληρωμή θα γίνεται φυσικά από το κράτος (η πρώτη επιχορήγηση είναι 280 εκατομμύρια ευρώ και το 5% θα το πάρουν οι μεσάζοντες, οι υπεύθυνοι των ΜΚΟ). Η προϋπηρεσία των συμβασιούχων δεν θα μετράει για τη μονιμοποίηση τους, γιατί τυπικός εργοδότης τους δεν είναι το κράτος, αλλά οι ΜΚΟ. Είναι στην ουσία μια επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα του καθεστώτος των δουλεμπορικών γραφείων που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα εδώ και μια δεκαετία.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι δήθεν αφιλοκερδείς εταιρείες, με ακαθόριστους σκοπούς, σχετικούς με «κοινωφελή» έργα (προστασία περιβάλλοντος, φροντίδα ηλικιωμένων κτλ.), που επιδοτούνται όμως με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και η εργασία σε αυτές είναι εθελοντική, δηλαδή απλήρωτη. Αυτό το νέο «φρούτο» του καπιταλισμού κρύβει, όμως, μπόλικο αντεργατικό δηλητήριο, όπως αποδεικνύεται τώρα που οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται στην ουσία ως δουλεμπορικά γραφεία. Για τις συγκεκριμένες προσλήψεις, το ΑΣΕΠ αρνήθηκε να τις αναλάβει και τώρα ο υπουργός ζήτησε την «τεχνογνωσία» του για να είναι διαφανείς. Είναι προφανές ότι ετοιμάζεται όργιο ρουσφετιού, αφού την τελευταία στιγμή στήθηκαν 28 ΜΚΟ από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Το χειρότερο όμως δεν είναι το ρουσφέτι, είναι ότι στήνεται μια μηχανή άθλιων και εκβιαστικών εργασιακών σχέσεων, ένα σύγχρονο δουλεμπόριο και στο δημόσιο τομέα.
Γι' αυτό πρέπει να καταργηθεί αυτή η άθλια «φάμπρικα» και να γίνουν προσλήψεις με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς και με πραγματική διαφάνεια, για τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όσο για τους εμπνευστές αυτών των σχεδίων, ο ελληνικός λαός τους ετοιμάζει την ίδια τύχη με όλο τον χαζοχαρούμενο αντεργατικό συρφετό του ανεκδιήγητου πρωθυπουργού («πράσινη ανάπτυξη» κ.λπ.). Θα τους στρώσει στο κυνήγι και θα τους πετάξει έξω από τη χώρα.

Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου