Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η κρίσιμη μάχη των σκουπιδιών

Η επίθεση στους εργάτες
της καθαριότητας εξυπηρετεί μόνο
τους μεγαλοκαπιταλιστές
που ετοιμάζουν μεγάλες μπίζνες
με τα σκουπίδια
Οι εργαζόμενοι στους δήμους έδωσαν για 20 ημέρες μια μεγάλη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές. Ξεκίνησαν τον αγώνα τους με καταλήψεις γκαράζ και χωματερών και πέρασαν σε απεργία που κράτησε και μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου. Έδωσαν μάχες με τα ΜΑΤ, ενώ η κυβέρνηση επιχείρησε (χωρίς επιτυχία) να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με ιδιωτικές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν λαθρομετανάστες.
Οι εργάτες καθαριότητας βρίσκονται στο στόχαστρο της αστικής επίθεσης γιατί γύρω απ' τα σκουπίδια στήνονται μεγάλα καπιταλιστικά σχέδια. Υπάρχει σχέδιο για τεράστια επιχείρηση συλλογής-επεξεργασίας σκουπιδιών, κόστους 1,5 δισ. ευρώ, που θα διαχειρίζεται 1.350.000 τόνους απορρίμματα ανά έτος, για 20-25 χρόνια, από τέσσερις ΧΥΤΑ, σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα, Γραμματικό. Τα έσοδα από τη «φάμπρικα» υπολογίζεται να φτάσουν στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και φυσικά, θα βγουν από τις τσέπες των πολιτών. Για να προχωρήσουν, όμως, στα σχέδια τους οι καπιταλιστές, θα πρέπει να βάλουν στο χέρι το μηχανισμό συλλογής των σκουπιδιών που τώρα ανήκει στους δήμους. Να τον ιδιωτικοποιήσουν, να τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων και, στο τέλος, να τους αντικαταστήσουν με φθηνούς ξένους, όπως πήγε να γίνει ήδη με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Στην υπόθεση ανακατεύονται διάφορες καπιταλιστικές συμμορίες, με πρώτη και καλύτερη την «ΗΛΛΕΚΤΩΡ», το. γνωστού Μπόμπολα. Έτσι αποδεικνύεται ότι αυτοί βρίσκονταν πίσω από τη λυσσαλέα επίθεση στους κατοίκους της Κερατέας, που αντιστέκονταν στο να γίνει χωματερή στην περιοχή τους.
Αν πετύχουν αυτά τα εγκληματικό σχέδια, θα υπάρξουν δυσβάσταχτες συνέπειες για όλο το λαό. Τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ θα υπάρξουν και περιβαλλοντικές συνέπειες για μεγάλο τμήμα της Αττικής. Είναι τόσο το κέρδος απ' αυτή τη φάμπρικα, που είναι σίγουρο ότι οι γνωστοί για την αρπακτικότητά τους εγχώριοι κεφαλαιοκράτες θα το τολμήσουν. Γι' αυτό, χρειάζεται επαγρύπνηση απ' όλο τον εργαζόμενο λαό. Οι εργάτες της καθαριότητας που αντιστέκονται ενεργά σε αυτά τα σχέδια αποτελούν αυτή τη στιγμή προπύργιο της ελληνικής εργατικής τάξης και υπερασπίζονται την υγεία και τα συμφέροντα όλου του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και χρειάζονται κάθε είδους συμπαράσταση από τη μεριά όλων μας.
Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου