Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Προετοιμάζουν την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών

Οι εργοδότες, αφού έφαγαν τα λεφτά των ταμείων μας, θέλουν τώρα να πληρώνουμε την ασφάλιση από την τσέπη μας

Οι εργαζόμενοι πρέπει πάση θυσία να υπερασπιστούμε με δυναμικούς
αγώνες τα ταμεία μας από τους άρπαγες καπιταλιστές
Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία είναι πιο άσχημη από ποτέ. Το ΙΚΑ θέλει άλλο 1,5 δισ. ευρώ για να μπορέσει να δώσει συντάξεις. Στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, όσοι υποβάλλουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το εφάπαξ μετά από 7-8 χρόνια! Πολλά ταμεία καθυστερούν μέχρι και τρία χρόνια να δώσουν κύριες και επικουρικές συντάξεις...
Τα ταμεία μας βουλιάζουν επειδή τα λεηλάτησαν επί χρόνια οι καπιταλιστές-εργοδότες, οι τράπεζες και οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους:
α)Άρπαξαν τα αποθεματικά τους, τα έπαιξαν στο χρηματιστήριο, ή τα «επένδυσαν» σε ομόλογα, κρατικά, «τοξικά», «δομημένα», για να γεμίσουν τις τσέπες τους! Οι ζημιές μόνο από τα τοξικά ομόλογα δεν μπορούν ακόμα... να αποτιμηθούν, ενώ με το αναγκαστικό «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, που τους φόρτωσαν τραπεζίτες και κράτος, τα ταμεία θα χάσουν πάνω από 5 δισ. ευρώ!
β) Πάρα πολλοί εργοδότες δεν πλήρωναν και δεν πληρώνουν τις εισφορές των εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα οι σημερινές οφειλές τους στα ταμεία να ξεπερνάνε τα 11 δισ. ευρώ, και αυτό παρά τις συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις από διάφορους υπουργούς Εργασίας,
γ) Με την πολιτική της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της ελαστικής και «μαύρης» εργασίας, καθώς και της αθρόας εισαγωγής ξένων εργατών, χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία μας. Μόνο από την υψηλή ανεργία στην εποχή του Μνημονίου χάνονται 4 δισ. ευρώ ετησίως!
Και αφού καπιταλιστές και κυβερνήσεις βούτηξαν, άρπαξαν, έφαγαν τα χρήματα των ταμείων, έρχονται τώρα να δώσουν σε αυτά και το τελειωτικό χτύπημα. Προωθούν την κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ώστε ουσιαστικά οι εργαζόμενοι να πληρώνουν την ασφάλιση τους. Ήδη το θέμα συζητείται ανοιχτά και οι εργοδότες έχουν το θράσος να δηλώνουν ότι το σύστημα των εισφορών απέτυχε, γι' αυτό και πρέπει να καταργηθεί. Ήδη από το Μάρτιο ξεκινά η μείωση 10% των εργοδοτικών εισφορών, για όσες επιχειρήσεις εφαρμόσουν το σύστημα της νέας κάρτας εργασίας. Το φοβερό είναι ότι η ΓΣΕΕ βλέπει θετικά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αρκεί -λέει- να καλυφθεί η «τρύπα» απο το κράτος, δηλαδή, από τη φορολογία εμάς των εργαζομένων!
Την ίδια στιγμή, για να «αντιμετωπιστεί» η οικτρή κατάσταση των ταμείων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες μειώσεις των εφάπαξ, μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές, μείωση της συμμετοχής των ταμείων σε εξετάσεις, υλικά και φάρμακα, ενοποιήσεις ταμείων και αύξηση των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών σε ορισμένες περιπτώσεις. Και επειδή με τέτοιου είδους μέτρα το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, πολύ σύντομα θα προχωρήσουν σε νέο «ασφαλιστικό», όπου θα δουλεύουμε μέχρι τα... 80 και θα καταργήσουν οποιαδήποτε έννοια ασφάλισης και περίθαλψης, ώστε, όποιος δεν έχει να πληρώσει, να πεθαίνει στο δρόμο.
Η σωτηρία των ταμείων μας και της ασφάλισης μας λοιπόν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και για εμάς και για τους γονείς μας και για τα παιδιά μας. Πρέπει να τα υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια. Και να απαιτήσουμε:
-              Να επιστρέψουν ΤΩΡΑ στα ταμεία όσα λεφτά χρωστάνε και έφαγαν οι εργοδότες και οι τράπεζες. Και αν ισχυρίζονται ότι δεν έχουν, τότε να δημευτεί άμεσα η περιουσία τους.
-              Διοίκηση των ταμείων από τους εργαζομένους, αιρετή και ανακλητή, και όχι διορισμένη από την κυβέρνηση. Τράπεζα των ασφαλιστικών ταμείων, υπό εργατικό έλεγχο, για να μην τρώνε οι εμπορικές τράπεζες τα λεφτά μας.
-              Δημόσια έργα και δημόσιες επενδύσεις στην παραγωγή για να βρουν δουλειά οι χιλιάδες Έλληνες άνεργοι.
-              Οχι μόνο να μην καταργηθούν, αλλά να αυξηθούν σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδοτικές εισφορές. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Κανένα «κούρεμα» στα ταμεία μας.
-              Όχι στην ανασφάλιστη εργασία. Εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να απαιτούμε την ασφάλιση μας.
Μάριος Σάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου