Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η δημόσια υγεία σε πλήρη κατάρρευση

Το γκέτο στο κέντρο της Αθήνας
απειλεί άμεσα
την δημόσια υγεία
Η αύξηση των κρουσμάτων του AIDS, η εξάπλωση της ελονοσίας, ιδιαίτερα στη Λακωνία, η επανεμφάνιση της φυματίωσης και άλλων επικίνδυνων μεταδιδόμενων ασθενειών στο κέντρο της Αθήνας, διαλυμένα νοσοκομεία και ασθενείς χωρίς πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, συνθέτουν το σκηνικό της υγείας στην Ελλάδα.
Παρότι η Ελλάδα έχει κηρυχθεί ελεύθερη ελονοσίας από το 1973, η ασθένεια επανήλθε από την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών από περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες. Στη Λακωνία, όπου εργάζονται περίπου 2.500 αλλοδαποί (Πακιστανοί, Αφγανοί), ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη και παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας (στάσιμα νερά-καλαμιώνες κ.λπ.), η εξάπλωση είναι ανησυχητική.
Στην γκετοποιημένη Αθήνα, το AIDS κάνει θραύση. Αύξηση των κρουσμάτων 1.000%. Η ανεξέλεγκτη πορνεία από Αφρικανές, που έχουν κυριολεκτικά γεμίσει το κέντρο, και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός χρηστών ναρκωτικών ουσιών επισημαίνονται ως οι βασικές αιτίες εξάπλωσης του AIDS.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκθεση-κόλαφος που συνέταξαν οι επόπτες δημόσιας υγείας, που μολύνθηκαν και οι ίδιοι ενώ ενεργούσαν ελέγχους στις πολυκατοικίες-γκέτο γύρω από την Ομόνοια. Περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούσαν μεταξύ αλλοδαπών, αδέσποτων ζώων, τρωκτικών, σκουπιδιών και ανθρώπινων περιττωμάτων. Συνθήκες που η Ελλάδα δεν έχει γνωρίσει ίσως ποτέ στην ιστορία της.
Η πολιτική της αστικής τάξης, δηλαδή, η πολιτική ιδιωτικοποίησης και καταβαράθρωσης της δημόσιας υγείας, ήρθε να αποτελειώσει ότι είχε απομείνει. Η μη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας έφερε τις ελλείψεις σε φάρμακα και σε προσωπικό. Ιατρικά μηχανήματα δεν επισκευάζονται, λόγω έλλειψης χρημάτων, τμήματα ολόκληρα κλείνουν λόγω έλλειψης γιατρών.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, επισημαίνει ότι «η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική». Αναφέρουν επίσης διπλασιασμό των αυτοκτονιών και των ανθρωποκτονιών. Αύξηση των επικίνδυνων λοιμώξεων και μη πρόσβαση πολλών ανθρώπων σε γιατρούς και νοσοκομεία. Δηλαδή, ένα βήμα πριν από το Μεσαίωνα.
Πρέπει να απαιτήσουμε:
1) Χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και δωρεάν πρόσβαση σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία όλων των κατοίκων αυτής της χώρας.
2) Επαναπατρισμό όλων των λαθρομεταναστών.
3) Άμεση απομάκρυνση όλων των ιεροδούλων.
4) Αυστηρότατες τιμωρίες στους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών-γκέτο.
5) Εμβολιασμό όλων των μη εμβολιασμένων αλλοδαπών.
Χρήστος Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου