Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Να εμποδίσουμε το «κούρεμα» των ταμείων μας


Το «κούρεμα του χρέους» είναι για τους καπιταλιστές μια πολύ καλή αφορμή να προχωρήσουν σε νέο βάρβαρο χτύπημα στις συντάξεις, καταδικάζοντας στην εξαθλίωση και τον αφανισμό εκατομμύρια ηλικιωμένους συμπολίτες μας.
Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων ήταν εδώ και χρόνια, με εντολή του ίδιου του κράτους, δεσμευμένη σε κρατικά ομόλογα και χρηματοπιστωτικά προϊόντα για να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στο χρηματιστηριακό τζόγο. Το «κούρεμα» θα φέρει τεράστια μείωση στην αξία των ομολόγων, άρα και στην περιουσία των ταμείων. Με αυτή τη δικαιολογία και με βάση τους ψηφισμένους αντεργατικούς νόμους για την ασφάλιση (η επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να ξεπερνάει το 20% της συνολικής, 13-30% μείωση των επικουρικών συντάξεων πάνω από 300 ευρώ), το υπουργείο Εργασίας (υπουργός Κουτρουμάνης) ετοιμάζει καινούργιο πετσόκομμα των ήδη πενιχρών συντάξεων. Κάθε συνταξιούχος θα έχει ατομικό λογαριασμό, μα ο υπολογισμός των συντάξεων θα είναι ενιαίος, μέσω του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση των συντάξεων, ιδιαίτερα αυτών που ένα μεγάλο ή και το μεγαλύτερο μέρος τους είναι επικουρική σύνταξη (οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι και φαρμακοϋπάλληλοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως και 40%). Στην ουσία, επιδιώκουν ώστε όλες οι συντάξεις να κυμαίνονται από 300 μέχρι 1.000 ευρώ. Σε συνδυασμό με την καταιγίδα των υπόλοιπων εξοντωτικών μέτρων (φόροι χαράτσια, ακρίβεια), εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, το πιο ευάλωτο τμήμα του ελληνικού λαού, απειλούνται με εξόντωση. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η υπεράσπιση των ταμείων και των συντάξεων είναι ζωτική υπόθεση για όλο τον εργαζόμενο λαό.
Την περιουσία των ταμείων τη λυμαίνονται οι τραπεζίτες, οι χρηματιστές και διάφοροι επιτήδειοι κρατικοί και κομματικοί παράγοντες. Για τις απώλειες των ταμείων, να πληρώσουν οι τραπεζίτες. Όσες εταιρείες ή άτομα έχουν καταχραστεί λεφτά των ασφαλισμένων εργαζόμενων, να δημευτούν οι περιουσίες τους και να αποδοθούν στα ταμεία. Να σταματήσουν αμέσως η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και οι ελαστικές μορφές εργασίας (παρτ τάιμ κ.λπ.), που στερούν τα ταμεία από έσοδα εκατομμυρίων. Να ελεγχθούν οι εισφοροδιαφεύγοντες καπιταλιστές και να πληρώσουν ανάλογα. Να δημιουργηθεί τράπεζα των ασφαλιστικών ταμείων υπό εργατικό έλεγχο. Μόνο έτσι θα σωθούν τα ταμεία και οι συνταξιούχοι. Και, φυσικά, τέτοια μέτρα μπορεί να επιβάλει μόνο ένα γερά οργανωμένο και σωστά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα.
Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου