Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Μισθοί Ρουμανίας σε ελληνικά διυλιστήρια

Οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια,
οι μεταλλεργάτες κι όλη η εργαική τάξη
πρέπει να ξεσηκωθούν άμεσα ενάνια
στο έγκλημα που συντελείτε
στα ΕΛ.ΠΕ
Ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της ελληνικής εργατικής τάξης συντελείται εδώ και καιρό στην επέκταση-ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των «Ελληνικών Πετρελαίων» στην Ελευσίνα και τους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας. Στο έργο αυτό, κόστους 2,5 δισ. ευρώ, εργάζονται 2.500 εργάτες, από τους οποίους τα 2/3 είναι Ανατολικοευρωπαίοι, κυρίως Ρουμάνοι. Με συμβάσεις εργασίας των χωρών τους, με μισθούς δηλαδή στο 1/3 των ελληνικών, με ανύπαρκτη ασφάλιση, με ωράριο 58 ωρών την εβδομάδα (10 ώρες τις καθημερινές και 8 ώρες το Σάββατο).
Οι συγκεκριμένοι δράστες αυτού του εγκλήματος είναι: ο καπιταλιστικός όμιλος του τραπεζίτη-εφοπλιστή Λάτση, η κυβέρνηση και μια ιταλική εργολαβία. Οι εγκαταστάσεις που επεκτείνονται και ανακαινίζονται είναι στην ουσία η παλιά παρηκμασμένη ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση. Ο καπιταλιστής αυτός, αφού πήρε ως δώρο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1996 το 42% των ακμαίων «ΕΛ.ΠΕ.», έγινε ξανά δύναμη στο χώρο του πετρελαίου, και τώρα, χρησιμοποιώντας τα «ΕΛ.ΠΕ.» ως βάση, ξαναφτιάχνει και την ΠΕΤΡΟΛΑ. Για το σκοπό αυτό, φέρνει μαζικά χιλιάδες εργάτες, ακόμα και εξειδικευμένους, από τη Ρουμανία, που διαθέτει τέτοιο δυναμικό, λόγω πετρελαίων. Οι εργάτες αυτοί, οι ανειδίκευτοι, αλλά και οι εξειδικευμένοι, χρησιμοποιούνται όχι μόνο στη θέση άνεργων Ελλήνων, κυρίως μεταλλεργατών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, αλλά και σαν πολιορκητικός κριός για τους ήδη εργαζόμενους στην πετρελαιοβιομηχανία. Οι εργαζόμενοι των «ΕΛ.ΠΕ» δέχτηκαν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων υπό το φόβο αυτού του εφεδρικού στρατού. Τα ίδια επιχειρεί και ο Βαρδινογιάννης για τα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στους Άγιους Θεοδώρους, όπου βρίσκονται ήδη 1.000 Ρουμάνοι εργάτες της ιταλικής εργολαβίας, η οποία συμμετέχει στο έργο.
Από την άλλη, ο «Ριζοσπάστης» εδώ και καιρό δεν βγάζει τσιμουδιά για όλα αυτά, εξυπηρετώντας προφανώς τα συμφέροντα των εργολάβων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
Το έγκλημα αυτό είναι μια μικρογραφία αυτού που συντελείται σε γενική κλίμακα εδώ και μια εικοσαετία σε βάρος της ελληνικής εργατικής τάξης και την απειλεί με αφανισμό. Για να υπερασπιστούμε την ύπαρξη του τμήματος αυτού της τάξης μας, απαιτούμε: να αποκατασταθούν η ελληνική εργατική νομοθεσία και οι ελληνικοί μισθοί στο έργο αυτό και να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσληψη ανέργων Ελλήνων εργατών.
Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου