Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Χτυπάνε και το ίδιο το κράτος τους


Προκειμένου να τσακίσουν την εργατική τάξη,
οι μεγαλοκαπιταλιστές δεν έχουν πρόβλημα
να χτυπήσουν ακόμη και τον ίδιο τον
κρατικό μηχανισμό..


Το σχέδιο της μεγαλοαστικής τάξης και της κυβέρνησης της για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατέληξε σε πλήρη αποτυχία. Από 335.000 εργαζόμενους που αφορούσε γενικά το μέτρο και 30.000 υποψήφιους για εφεδρεία (δηλαδή, παραμονή δύο χρόνων στην εργασία με το 60% του μισθού και απόλυση μετά, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα ένσημα για σύνταξη), μπήκαν σε αυτή μόλις 700 εργαζόμενοι. Ενώ γύρω στους 7.000 φεύγουν με πρόωρη συνταξιοδότηση. Για αντεκδίκηση, η δοτή κυβέρνηση των μεγαλοαστών τους υποχρεώνει να γυρίσουν στις θέσεις τους και να μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Δεν είναι καθόλου σίγουρο, όμως, ότι θα καταφέρει κάτι τέτοιο, ή τις 25.000 απολύσεις που σχεδιάζει άμεσα.

Στη λύσσα τους να χτυπήσουν κάθε έννοια εργασιακής ασφάλειας και να σαμποτάρουν κάθε προοπτική παραγωγικής ανάπτυξης (η οποία χρειάζεται ένα εύρωστο δημόσιο τομέα), προκειμένου να «ασιατοποιήσουν» τη χώρα, οι μεγαλοκαπιταλιστές καταρρακώνουν τον ίδιο τον κρατικό τους μηχανισμό, τσακίζοντας μισθούς ακόμα και ανώτερων κρατικών υπαλλήλων, λοιδορώντας ολόκληρους κλάδους του δημοσίου κ.λπ. Αυτοί είναι οι πραγματικοί τους σκοποί και όχι η εξοικονόμηση χρημάτων, η μείωση του «σπάταλου κράτους» κ.ά. Ένα στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας που ήρθε πρόσφατα στη χώρα τους ξεσκέπασε, αφού είπε ότι τέτοια μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά και διαλύουν αντί να βελτιώνουν το δημόσιο τομέα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών). Αντί να αναβαθμιστεί, γιατί έχει σχέση με την παραγωγική ανάπτυξη (ορυκτός πλούτος, υδάτινοι πόροι κ.λπ.), διαλύεται με «συγχώνευση» και διώχνονται τα 2/3 των εργαζομένων.
Δεν πιστεύουμε ότι οι καπιταλιστές θα περάσουν όλα αυτά που θέλουν σε σχέση με το δημόσιο, γιατί σε αυτή την προσπάθεια διάλυσης του δημοσίου αντιδρούν μέχρι και ανώτερα στρώματα του κρατικού μηχανισμού. Πολλοί φορείς δεν έστειλαν καν στοιχεία για την «εφεδρεία». Οι καπιταλιστές πριονίζουν το κλαδί που κάθονται. Ο ελληνικός λαός, όμως, δεν πρέπει να μείνει αδρανής, γιατί το σχέδιο εξόντωσης του είναι σε εφαρμογή. Η εργατική τάξη, μαζί με τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, πρέπει να κάνουν την αγανάκτηση και την παθητική αντίσταση έμπρακτη οργή και οργανωμένο αγώνα. Είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία μας.

Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου