Το σύμβολο του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας πριν τον εμπρησμό του |
Η αγωνιστική αρετή των κατοίκων της Κερατέας και αυτά που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα είναι σίγουρο ότι έχουν στοιχειώσει τα όνειρα αυτών που απέτυχαν να επιβάλουν με τη βία των ΜΑΤ τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Το γεγονός δε ότι η Κερατέα έχει γίνει σημείο αναφοράς των λαϊκών αγώνων κάνει ακόμα μεγαλύτερο το φόβο των κυβερνώντων και των αφεντικών τους.
Ενώ λοιπόν υπήρχε ηρεμία στην περιοχή και στασιμότητα στις εξελίξεις του ΧΥΤΑ, άγνωστοι (;), αργά το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου, περιέλουσαν με πετρέλαιο, έβαλαν φωτιά και έκαψαν ολοσχερώς το «ΑΠΑΡΤΟ ΚΑΣΤΡΟ». Θυμίζουμε ότι αυτός ο χώρος αποτελούσε το ένα από τα δύο μπλόκα των κατοίκων της Λαυρεωτικής. Βρισκόταν στο δρόμο που οδηγούσε στο χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ. Εκεί συγκεντρώνονταν Οι κάτοικοι της Κερατέας, κάθε μέρα, επί 4 μήνες. Ο χώρος είχε φτιαχτεί από τους οικοδόμους της Κερατέας και ήταν μια μικρή ξύλινη παράγκα, με τους τοίχους γεμάτους από άρθρα εφημερίδων για τον αγώνα των κατοίκων, ζωγραφιές μαθητών της περιοχής, αλλά και φωτογραφίες χαφιέδων που είχαν παρεισφρήσει στον κόσμο! Γύρω από τη μοναδική σόμπα που διέθετε, οι κάτοικοι όλων των ηλικιών έβρισκαν καταφύγιο από το κρύο, ενώ ήταν και μια όαση ανοιχτής συζήτησης και προβληματισμού όχι μόνο για τον αγώνα αλλά και για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και της χώρας γενικότερα. Μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ από την Κερατέα, ο χώρος συνέχισε να λειτουργεί, με μικρότερη ένταση, αλλά δεν εγκαταλείφθηκε, αφού ακόμα ο κίνδυνος δημιουργίας χωματερής δεν έχει εκλείψει οριστικά.
Μετά λοιπόν τον άνανδρο εμπρησμό του χώρου, που καταστράφηκε ολοσχερώς, οι κάτοικοι, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, σε ανοιχτή γενική συνέλευση, αποφάσισαν να ξαναστήσουν το «ΑΠΑΡΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» στο ίδιο σημείο, όσο πιο σύντομα γίνεται, ενώ παράλληλα γράφτηκαν 60 εθελοντές για προσωπική εργασία στην ανοικοδόμηση και βρέθηκαν δωρητές για τις πόρτες, τα παράθυρα και τη σόμπα. Μάλιστα, αποφασίστηκε και η έκδοση κουπονιών για την οικονομική ενίσχυση, με τιμή 1 ευρώ.
Παράδειγμα, λοιπόν, η Κερατέα για μια ακόμη φορά, αφού δείχνει στον ελληνικό λαό πώς πρέπει να δοθούν οι κρίσιμοι αγώνες που έρχονται: με συσπείρωση, αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και επιμονή!
Γιάννης Τριαντάφυλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου