Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Νέα φορολογική επέλαση κατά των φτωχών


Έτσι θα "ελαφρύνει" τους φτωχούς
Έλληνες εργαζόμενους
το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2 και των εφαρμοστικών νόμων, σειρά ετοιμάζεται να πάρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπεται να έλθει στη βουλή τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων, προωθούνται:
Η επιβολή ενός νέου φόρου ακινήτων που θα προκύψει από την ενοποίηση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), (που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ), και του χαρατσιού της ΔΕΗ. Ενδέχεται να επιβληθεί ΦΑΠ και στις περιουσίες κάτω των 200.000 ευρώ, αλλά και η επιβολή του νέου, ενιαίου φόρου στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται!
Η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ 6,5% και 13% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα δημιουργηθεί ενιαίος ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα.
Η κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στα 5.000 ευρώ, και η αντικατάσταση του με μείωση φόρου, που όμως δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου! Ακόμη, συζητείται μια «απλοποίηση» της φορολογικής κλίμακας, με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, που όμως θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Προς κατάργηση βαίνουν οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και νοσήλια. Το κόψιμο φορολογικών απαλλαγών θα πάει σύννεφο!
Στον αντίποδα όλων αυτών, βρίσκεται η πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15% και της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από 25% στο 20% ή το 15%.
Αφού λοιπόν διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, μείωσαν μισθούς και συντάξεις, έρχονται να δώσουν και το τελειωτικό χτύπημα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα τσακίσει το πενιχρό εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων. Δεν έχουμε πει, όμως, ακόμα την τελευταία μας λέξη!
Γιάννης Τριαντάφυλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου