Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Συνεχίζουν οι ηρωικοί χαλυβουργοί

Οι απεργοί εργάτες της Χαλυβουργίας
είναι ήδη ένα φωτεινό παράδειγμα
για την όλη ελληνική
εργατική τάξη
Οι 400 εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο Αττικής γράφουν μια ηρωική σελίδα στη μεγάλη ιστορία της ελληνικής εργατικής τάξης, ξεπερνώντας κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής. Έχουν κλείσει 100 ημέρες απεργίας και συνεχίζουν. Ο ιδιοκτήτης της χαλυβουργίας, καπιταλιστής Μάνεσης, μετά την υποχώρηση που είχε κάνει το Δεκέμβριο, επανήλθε δριμύτερος, επιμένοντας στη μείωση ωρών και μισθών και στις 65 απολύσεις. Στη διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου, είχε αποδεχθεί τη διατήρηση του 8ωρου και των κανονικών μισθών και είχε περιορίσει τις απολύσεις στις 15. Ήταν τότε ευκαιρία το συνδικάτο να επικεντρώσει την πίεση στα συγκεκριμένα αιτήματα και να επιτύχει την πλήρη δικαίωση της απεργίας. Η νίκη της συγκεκριμένης απεργίας είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, γιατί θα αποτελέσει φάρο ελπίδας για όλη την εργατική τάξη.
Το «ξέσπασμα πανεργατικού ξεσηκωμού», που λέει το ΠΑΜΕ, δεν γίνεται κατά παραγγελία και υπερβαίνει τις δυνάμεις των 400 απεργών εργατών. Το σκόρπισμα της δράσης των απεργών σε περιοδείες σε δεκάδες εργοστάσια, οι μεγαλοστομίες και μεγαλαυχίες του ΠΑΜΕ, που έχει τη διεύθυνση της απεργίας, είναι πιθανό να στοιχίσουν. Η μεγάλη πληγή βέβαια είναι η απεργοσπασία στα δύο εργοστάσια του Βόλου, που δουλεύουν κανονικά και επιτρέπουν στον Μάνεση να εκβιάζει τους απεργούς του Ασπρόπυργου. Υπεύθυνη για αυτή την προδοσία είναι η ΠΑΣΟΚο-δεξιά διοίκηση του εκεί σωματείου και το καθεστώς φόβου που έχει επιβάλει στους εργάτες.
Ο αγώνας των χαλυβουργών μπορεί να νικήσει. Ένας νέος γύρος αλληλεγγύης σε χρήματα και τρόφιμα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως και ο αγώνας να επικεντρωθεί στους συγκεκριμένους στόχους πάλης. Αυτή η εκπληκτική σε διάρκεια και αντοχή απεργία δείχνει τις κρυμμένες δυνάμεις της τάξης μας και το πόσο ζωντανές είναι οι ηρωικές παραδόσεις του ελληνικού εργατικού κινήματος. Το ξύπνημα του βιομηχανικού προλεταριάτου είναι η μεγάλη ελπίδα όλου του ελληνικού λαού, στην πάλη που δίνει για τη σωτηρία του από τα δολοφονικά σχέδια των εγκληματιών καπιταλιστών.

Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου