Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται η πάλη κατά των χαρατσιών

H πρόσφατη τροπολογία, βάσει της
οποίας το ρεύμα θα κόβεται μόνο
με απόφαση του υπουργείου
Οικονομικών, είναι μια νίκη
του κινήματος των χαρατσιών
Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στα μέτωπα των χαρατσιών και των διοδίων.
Το μέτωπο του χαρατσιού της ΔΕΗ, αν και «βουβό» τον τελευταίο καιρό, στην πραγματικότητα είναι καζάνι που βράζει. Το ποσοστό όσων δεν έχουν πληρώσει ασφαλώς δεν ανέρχεται στο 20% που ισχυρίζεται η εταιρεία. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πλησιάζει το 50%. Όπως και να 'χει, ακόμα κι αν η πρώτη δόση έχει πληρωθεί από τους περισσότερους, είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με τη δεύτερη, την τρίτη και ακόμα περισσότερο με τις επόμενες. Επομένως, ως εισπρακτικό μέτρο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Πέραν αυτού, όμως, προκαλεί και τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, γιατί όλοι ξέρουν ότι είναι κατάφωρα άδικο και αντισυνταγματικό. Γι' αυτό και η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία με βάση την οποία θα δοθεί προθεσμία αρκετών μηνών για την πληρωμή του και το ρεύμα δεν θα κόβεται χωρίς ειδική εντολή του Υπουργείου Οικονομικών.
Στο μέτωπο των «εισφορών αλληλεγγύης», του «τέλους επιτηδεύματος» κ.λπ., τα πράγματα είναι ακόμα πιο «βουβά». Δεν γνωρίζει κανείς τι έχει πληρωθεί. Το βέβαιο είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών καταρρέει τόσο ραγδαία, ώστε σε λίγο θα πάψουν να πληρώνουν όχι μόνο τα χαράτσια αλλά όλους τους φόρους τους, όπως π.χ. εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.
Τέλος, στο μέτωπο των διοδίων, που κι αυτά είναι ένα είδος χαρατσιού, αποκαλύπτεται όλη η σαπίλα του πολιτικοοικονομικού συστήματος. Όλοι θυμόμαστε ότι κάτω από την πίεση του κινήματος άρνησης πληρωμής διοδίων, η κυβέρνηση και οι εργολάβοι μιλούσαν για μείωση της τιμής τους. Τώρα όμως που η ποινικοποίηση της μη πληρωμής, η αφαίρεση πινακίδων και τα βαριά πρόστιμα έπληξαν το κίνημα, επιστρέφουν σαν τα τσακάλια και κάνουν το τελείως αντίθετο: αυξάνουν τις τιμές! Η θρασύτητα σε όλο της το μεγαλείο.
Όμως, ότι κι αν κάνουν, η πολιτική των χαρατσιών είναι τελείως αδιέξοδη. Οι αλλεπάλληλοι φόροι, η ύφεση, η ανεργία κι η ακρίβεια είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών εκ μέρους των πολιτών προς το δημόσιο ταμείο. Πράγμα που επισπεύδει ακόμα περισσότερο τη χρεοκοπία. Έτσι. τα μέτρα τους αυτοκαταργούνται, οι ίδιοι εξευτελίζονται και ο λαός μαθαίνει να μην υπακούει... Ουδέν κακόν αμιγές καλού!
Βασίλης Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου