Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ



Τη λεηλασία της ΔΕΗ
από τα αρπακτικά του κεφαλαίου
καλούμαστε να πληρώσουμε πάλι εμείς
Η κυβέρνηση επιχειρεί νέα ληστεία σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μέσω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ληστεία αυτή οργανώνεται βασικά με την αλλαγή του τρόπου χρέωσης και με την αύξηση κατά 550% του τέλους για τις «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δηλαδή, για την ηλίθια και ψευδεπίγραφη «πράσινη ανάπτυξη» του Γιωργάκη και της υπουργού του, Τ. Μπιρμπίλη. Έτσι, συνολικά, τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται 11 % για τους μικρούς καταναλωτές, 4% για τους μεσαίους, ενώ επωφελούνται κυρίως οι πολύ μεγάλοι ιδιωτικοί καταναλωτές και το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, με μειώσεις από 5% έως 18%. Δηλαδή, ουσιαστικά, οι φτωχοί καλούνται να πληρώσουν περισσότερο για να έχουν φθηνότερο ρεύμα οι πλούσιοι.

Το «κοινωνικό τιμολόγιο» ελάφρυνσης είναι μια απάτη, γιατί, πέρα απ' το γεγονός ότι η όποια μείωση εξουδετερώνεται από την αύξηση των φόρων, αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Ποιο ελληνικό νοικοκυριό μπορεί να ζήσει με τόσα λεφτά σήμερα; Η απάτη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μίλαγε για 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές που θα εντάσσονταν στο κοινωνικό τιμολόγιο και οι μέχρι τώρα αιτήσεις είναι 140.000.
Η ληστεία γίνεται στα πλαίσια της γενικότερης λεηλασίας της πολύπαθης ΔΕΗ. Οι έξι μεγάλες καπιταλιστικές εταιρείες που εμπλέκονται στον ηλεκτρισμό θέλουν να εκμεταλλευτούν το 40% του λιγνίτη και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Φυσικά, δεν θέλουν να κάνουν απ' ευθείας αγορές, για να μην πληρώσουν τα πρόστιμα για το λιγνίτη και να μην είναι υποχρεωμένες να ολοκληρώσουν τις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Με ανύπαρκτη υποδομή θέλουν να βάλουν «χέρι» στην πίτα του 1,5 δισ. ευρώ των εμπορικών καταναλωτών.
Τη λεηλασία της ΔΕΗ από τα αρπακτικά του κεφαλαίου και την «πράσινη ανάπτυξη» της ανεκδιήγητης κυβέρνησης την πληρώνουμε εμείς οι Έλληνες εργαζόμενοι και αυτό πρέπει να σταματήσει. Ήδη, 1 στις 7 ελληνικές οικογένειες δεν έχει να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος, ενώ έχουν κοπεί 100.000 συνδέσεις. Το θέμα αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό, που πρέπει, με όποιο τρόπο μπορεί (π.χ. επιτροπές στις γειτονιές ενάντια στο κόψιμο του ρεύματος σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν) να αρνηθεί να υποστεί το νέο χαράτσι.

Σ. Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου