Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αντί να ρίχνει το βάρος στις εξαγωγές ποιοτικών ελληνικών προϊόντων,
Ο ελληνικός καπιταλισμός το ρίχνει στη διαμετακόμιση κινεζικών
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Ελλάδα είναι η μοναδική (μαζί με την Κύπρο) χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μονοψήφιο ποσοστό εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ (6,4%). Πρακτικά, έχουμε τις χειρότερες εξαγωγικές επιδόσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες του θεωρούμενου ανεπτυγμένου κόσμου!
Γι' αυτή την κατάσταση, δεν ευθύνεται καθόλου η «ακριβή» εργατική δύναμη, όπως υποστηρίζουν οι εργοδότες και η υποτακτική τους κυβέρνηση. Αυτό είναι σαφέστατα ένα αποτέλεσμα του παρασιτικού και αντιπαραγωγικού μοντέλου που έχει επιβάλει στη χώρα το μεγάλο συγκεντροποιημένο κεφάλαιο τις τελευταίες δεκαετίες.
Αφού διέλυσαν την όποια βιομηχανική βάση είχε αποκτήσει η χώρα, οι μεγαλοκαπιταλιστικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών κατηύθυναν τα κεφάλαια σε τομείς ουσιαστικά παρασιτικούς, όπως ο τουρισμός και οι διάφορες υπηρεσίες που στηρίζονται στους χαμηλούς μισθούς. Σε αυτές τις «υπηρεσίες», όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται κακοπληρωμένοι εισαγόμενοι ανειδίκευτοι εργάτες.
Ετσι λοιπόν, ενώ το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο και η κυβέρνηση του ομνύουν υπέρ της «εξωστρέφειας» και της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, όλη η πολιτική που ακολουθούν οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο. Με το τσάκισμα του εργατικού μισθού και τις άλλες θεραπείες-σοκ που επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία, τα κεφάλαια ωθούνται προς τις πιο αρπακτικές, τυχοδιωκτικές, παρασιτικές δραστηριότητες, εκεί που υπάρχει το γρήγορο κέρδος.
Μια ισχυρή εξαγωγική οικονομία σημαίνει όμως κυρίως ισχυρή βιομηχανία, και αυτό προϋποθέτει δημόσιες επενδύσεις, καλά αμειβόμενο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έμφαση στην ποιότητα κτλ. Υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και παράδοση, άρα και συγκριτικό πλεονέκτημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός και ναυπηγικός τομέας, ο οποίος όμως ρημάχτηκε από τους εφοπλισταδες και τις κυβερνήσεις τους.
Όπως είναι φανερό, η καθήλωση των εξαγωγών έχει άμεση σχέση με το πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος. Και ως προς αυτό το ζήτημα, δηλαδή, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το μεγάλο κεφάλαιο και η υποτακτική του κυβέρνηση δυναμιτίζουν τις προοπτικές της χώρας.

Γ. Θεσσαλός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου