Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ


 
Μια χαρακτηριστική απεικόνιση της κατάστασης
στην οποία έχουν φέρει τον ελληνικό λαό οι μαγαλοκαπιταλιστες
κι οι κυβερνήσεις τους

Η χώρα μας κατέχει την αρνητική πρωτιά μεταξύ των 15 παλαιών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεργία, την ακρίβεια και τη φτώχεια. Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που βιώνουμε καθημερινά, ότι η ζωή στην Ελλάδα έχει γίνει μια πραγματική κόλαση για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη μικροαστική τάξη.
Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας (που υπολογίζεται μάλιστα μόλις στα 575 ευρώ το μήνα) ξεπερνάει το 25% του ελληνικού λαού. Επίσης, άλλο ένα 20% ζει ακριβώς πάνω ή λίγο πάνω από αυτό το όριο (δηλαδή, το πολύ με 700 ευρώ). Η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά είναι πως πάνω απ' το μισό του ελληνικού λαού θα ζει στα όρια της φτώχειας ή και πολύ πιο κάτω an' αυτά. Αυτοί θα είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι εργαζόμενοι των 500 ευρώ, οι μικροί αγρότες, οι υποαπασχολούμενοι κ.ά.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο μισός πληθυσμός δε θα μπορεί να καλύπτει αξιοπρεπώς τις πλέον βασικές του ανάγκες,
όπως θέρμανση, μετακίνηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και τη διατροφή του! Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεθεμελιώνει κάθε ίχνος κοινωνικών παροχών στην υγεία, την παιδεία, τις συγκοινωνίες κ.λπ.
Η χώρα μας, όμως, δεν είναι η φτωχή «ψωροκώσταινα», όπως πολλοί την παρουσιάζουν. Αντίθετα, κατέχει από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως σε αρκετά μεταλλεύματα (π.χ. βωξίτης-αλουμίνιο), σε αγροτικά προϊόντα, αλλά και σε πηγές ενέργειας. Υπάρχει πλούτος, αλλά από αυτόν πλουτίζει μια χούφτα μεγαλοκαπιταλιστών, τραπεζιτών και εφοπλιστών. Επίσης, υπάρχει τεράστιος αναξιοποίητος πλούτος, αφού ο ελληνικός καπιταλισμός έχει πάψει προ πολλού να ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε παραγωγική ανάπτυξη.
Το πρόβλημα της φτώχειας είναι πρόβλημα ταξικό και όχι συγκυριακό αποτέλεσμα της «οικονομικής κρίσης». Και μπορεί να λυθεί μόνο αν οι φτωχές μάζες στραφούν με όλα τα μέσα ενάντια στην αδηφάγα μεγαλοαστική τάξη, την κυβέρνηση και τα κόμματα της. Άλλωστε, ο μεγαλύτερος πλούτος της χώρας μας δεν είναι άλλος απ' την τεράστια δύναμη του εργαζόμενου λαού της, με τις μεγάλες και ηρωικές του παραδόσεις.

Διαμαντής Καράβολας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου