Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ


Το κίνημα των διοδίων δείχνει στον ελληνικό λαό τον δρόμο,
 της ανυπακοής και της έμπρακτης αντίστασης

Ένα πλατύ κίνημα πρωτότυπης αντίστασης του ελληνικού λαού έχει γεννηθεί ενάντια στη ληστεία των διοδίων. Όλο και περισσότεροι οδηγοί αρνούνται να υποστούν το χαράτσι των εργολάβων, σηκώνουν τις «μπάρες» και περνούν χωρίς να πληρώσουν. Το κίνημα αυτό εξαπλώνεται συνεχώς, με τη δράση διαφόρων επιτροπών. Το πιο δυναμικό και μαζικό κομμάτι του είναι οι κάτοικοι των περιοχών που, για να πάνε στις δουλειές τους, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν καθημερινά, καθώς και των δήμων που έχουν κοπεί στα δύο από τους σταθμούς διοδίων.
Η μάστιγα των διοδίων οφείλεται στην υποταγή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών στους μεγαλοεργολάβους, που λυμαίνονται την κατασκευή των δρόμων και, γενικώς, τα δημόσια έργα. Αντί να είναι εξολοκλήρου κρατική υπόθεση, η κατασκευή και εκμετάλλευση των δρόμων έχει παραχωρηθεί σε μια παρέα αρπακτικών. Η ληστρική αυτή συμμορία απομυζά τον ελληνικό λαό, επιβάλλοντας θρασύτατα αυξήσεις εν μέσω κρίσης, και συγχρόνως κοροϊδεύει τους πάντες, προχωρώντας την κατασκευή των δρόμων με τεράστιες καθυστερήσεις και κακοτεχνίες.
Για να τρομοκρατήσουν το ανερχόμενο αυτό κίνημα, οι μεγαλοεργολάβοι, που σε μεγάλο ποσοστό «τυχαίνει» να είναι και καναλάρχες, έχουν εξαπολύσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μια πρωτοφανή εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης. Οι πουλημένοι δημοσιογράφοι άρχισαν να μεταδίδουν τελείως ανυπόστατα πράγματα, όπως π.χ. ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέτρεψε τη φωτογράφιση των αυτοκινήτων όσων δεν πληρώνουν, ότι θα εικοσαπλασιάζεται το ποσό και ότι θα εισπράττεται από την εφορία. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.
Συγχρόνως, εκβιάζουν ότι θα σταματήσουν να κατασκευάζουν δρόμους, λες και μέχρι τώρα η κατασκευή προχωρούσε «ρολόι». Τίποτα απ' αυτά δεν έχει φοβίσει τους αγανακτισμένους οδηγούς.
Αντίθετα, το κίνημα των διοδίων σηματοδοτεί μια γενικότερη στροφή του ελληνικού λαού προς την ανυπακοή. Η μικρή αυτή πράξη αντίστασης, η άρνηση πληρωμής και το σήκωμα της μπάρας, είναι ένα σκαλί προς μια επόμενη, ακόμα σοβαρότερη πράξη απειθαρχίας. Το «σπάσιμο» της μπάρας των εργολάβων είναι ένα ελάχιστο δείγμα του πόσο ωραίο είναι να «σπάμε μπάρες» και του πόσες «μπάρες» μπορούμε ακόμα να σπάσουμε. Οι βάρβαροι αντιλαϊκοί νόμοι των καπιταλιστών πρέπει να καταργηθούν στην πράξη.

Βασίλης Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου