Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



Είναι η μόνη λύση και είναι απολύτως εφικτή, ό,τι κι αν λένε τα φερέφωνα των μεγαλοκαπιταλιστών




Οκτώ μήνες αφότου η κυβέρνηση Παπανδρέου με το διαβόητο Μνημόνιο έβαλε τη χώρα στο «γύψο», έχει γίνει φανερό ότι:








1)Το Μνημόνιο δεν μας επιβλήθηκε από τους «ξένους», αλλά ήταν μια συνειδητή επιλογή της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης και της δουλικής κυβέρνησης της. Ασφαλώς, σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές θα ζητούσαν κάποιες εγγυήσεις. Αλλά τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου ήταν επιλογή των ντόπιων μεγαλοκαπιταλιοτικών συμμοριών και της κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε το είπε ευθέως ο γνωστός για τη θρασύτητα του αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ο. Πάγκαλος («το Μνημόνιο είναι ευλογία»), ενώ ανοιχτά πλέον ο αστικός Τύπος εξηγεί ότι η «απειλή της χρεοκοπίας» ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να παρθούν μέτρα που σχεδιάζονταν από καιρό, αλλά κανένας δεν τολμούσε να προτείνει ανοιχτά.
2)Το Μνημόνιο όχι μόνο δεν απομακρύνει τη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα τη φέρνει πιο κοντά. Αυτό δεν είναι ανάγκη να το πούμε εμείς. Το λέει πλέον ανοιχτά ο παγκόσμιος αστικός Τύπος (τελευταία η βρετανική Daily Telegraph). Ήδη τα λεγόμενα spreads είναι υψηλότερα απ' ότι πριν απ' το Μνημόνιο, ενώ είναι προφανές ότι, με το τέλος της «διάσωσης», το δημόσιο χρέος θα έχει ξεπεράσει ίσως και το 160% του ΑΕΠ. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα φθάσει συνολικά τα 150 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2015. Για να καταλάβουμε για τι ποσό μιλάμε, αρκεί να πούμε ότι όλο το κονδύλι για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι ούτε το 1/10 αυτού του ποσού. Ακόμη, το Μνημόνιο ολοφάνερα εντείνει την ύφεση (-4,6% για το 2010), μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες περιορισμού των ελλειμμάτων. Τέλος, είναι κοινό μυστικό ότι για να αποπληρωθεί το δάνειο του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα συνάψει και άλλο δάνειο, με επιτόκια που η ίδια, προ Μνημονίου, χαρακτήριζε «τοκογλυφικά» ! Δηλαδή, η υπερχρέωση της χώρας θα ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο... Και η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι όλα αυτά γίνονται «για να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία»!
3) Οι μεγαλοκαπιταλιοτές και τα διά­φορα επιτελεία τους δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι που να μη βλέπουν ότι... το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα στη χρεοκο­πία. Και τότε γιατί συνεχίζουν να το υπο­στηρίζουν λυσσασμένα; Απλούστατα, γιατί το Μνημόνιο τους δίνει την ευκαιρία να τσακίσουν κατακτήσεις δεκαετιών του εργαζόμενου ελληνικού λαού, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους τραπεζίτες, ντόπιους και ξένους, το χρόνο να ασφα­λίσουν τη θέση τους και να συνεχίζουν να κερδίζουν απρόσκοπτα από το αίμα του ελληνικού λαού. Στο κάτω κάτω, ως εγγύηση για το δάνειο του Μνημονίου και για κάθε επόμενο δάνειο έχει μπει ο ίδιος ο δημόσιος πλούτος της χώρας. Άρα, στην περίπτωση μιας «ελεγχόμε­νης χρεοκοπίας», πολλοί Έλληνες μεγαλοκαπιταλιστές θα φάνε πολύ καλά...
Φυσικά, τα εγκληματικά σχέδια των καπιταλιστών είναι επίσης πολύ παρανοϊ­κά για να υλοποιηθούν έτσι όπως τα έχουν σκεφθεί. Αυτό όμως που ενδιαφέ­ρει τον ελληνικό λαό είναι να μη χρεο­κοπήσει ο ίδιος. Γι' αυτό και πρέπει εδώ και τώρα να παλέψουμε για: άρνηση πληρωμής των τοκογλυφικών χρεών προς το ντόπιο και ξένο τραπεζικό κε­φάλαιο και κρατικοποίηση του τραπεζι­κού συστήματος, που θα δώσει εντελώς νέες δυνατότητες αντιμετώπισης της μά­στιγας του χρέους. Οι κάθε είδους υπη­ρέτες του συστήματος και οι αιματορουφήχτρες του μεγάλου κεφαλαίου θα μας πουν ότι «αυτά δεν γίνονται». Γι' αυτούς, το μόνο που γίνεται είναι να γίνει η χώρα μας Ασία και ο ελληνικός λαός, από από­ψεως βιοτικού επιπέδου, κινεζικός!
Δια­γραφές χρεών και κρατικοποιήσεις τρα­πεζών έχουν γίνει μέσα στον καπιταλι­σμό πολλές φορές και σε πολλές χώ­ρες. Και καμιά από τις χώρες που πήρε τέτοιου είδους μέτρα δεν βρέθηκε σε κατάσταση χειρότερη από αυτή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Όμως, αυ­τή τη διέξοδο από τη λαίλαπα του χρέ­ους μπορεί να την επιβάλει μόνο ο ελλη­νικός λαός με την πάλη του, και κανέ­νας άλλος!

Πάρις Δάγλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου