Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

θύμα του Μνημονίου η Βοήθεια στο Σπίτι

Έγκλημα κατά χιλιάδων ανήμπορων
ηλικιωμένων η διακοπή του
"Βοήθεια στο Σπίτι"
Mαζί με την εξαθλίωση που μας «προσφέρει» η δωσίλογη κυβέρνηση, έρχεται και η απόλυτη και εγκληματική αδιαφορία της για τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές προς τις πιο ευάλωτες ομάδες. Μεταξύ άλλων, παιδικοί σταθμοί συρρικνώνονται, δημοτικά ιατρεία μετατρέπονται σε άδεια «κελύφη». ΚΑΠΗ υποβαθμίζονται, οι προνομιακές δομές των ΟΤΑ οδηγούνται σε μαρασμό. Και ακόμα, καταργείται η πιο δημοφιλής κοινωνική υπηρεσία, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι».
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, και ενώ έχουν αυξηθεί κατά 10% τον τελευταίο χρόνο οι αιτήσεις πολιτών να ενταχθούν στις υπηρεσίες αυτού του προγράμματος, που γι' αυτούς είναι μια σανίδα σωτηρίας, η πολιτεία οδηγεί σε κατάρρευση τη μοναδική ίσως υπηρεσία που προσφέρει κοινωνική φροντίδα σε ηλικιωμένους, άπορους και ανήμπορους ανθρώπους που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας.
Ταυτόχρονα, χιλιάδες εργαζόμενοι του προγράμματος οδηγούνται στην ανεργία και την απαξίωση (μιλάμε για 3.720 εργαζόμενους και 1.000 δομές σε όλη την Ελλάδα). Σε παράταση για ένα εξάμηνο ακόμη (έως 30/06/12) τίθενται, λοιπόν, και πάλι οι 4.000 περίπου εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι 110.000 εξυπηρετούμενοι πολίτες.
Το κράτος, αντί να απορροφήσει το «Βοήθεια στο Σπίτι» στο εργασιακό σύστημα της χώρας (ώστε να διατηρήσει τον κρατικό του χαρακτήρα), δημιουργεί τις λεγόμενες «κοινωνικές επιχειρήσεις» (μέσω των οποίων θα εκπονείται πλέον το πρόγραμμα), οι οποίες ουσιαστικά θα αναλάβουν μια παροχή για την οποία έχει ευθύνη η πολιτεία. Και βέβαια, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους.
Οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» είναι χρηματοδοτούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που στηρίζονται στον «εθελοντισμό», για τις οποίες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολυεθνικές! Με άλλα λόγια, οι φορολογούμενοι πολίτες θα επιδοτούν με τους φόρους τους τις ΜΚΟ, για να παράσχουν αυτές τις υπηρεσίες. Δωρεάν; Δεν νομίζουμε! Η εμπειρία έχει δείξει ότι όλα αυτά τα κονδύλια καταλήγουν στις τσέπες τους.
Υπάρχει διαπίστωση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) που πιστοποιεί ότι με τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» εξοικονομούνται πολλά χρήματα για το δημόσιο (από τον περιορισμό της συνταγογράφησης φαρμάκων, τις άσκοπες διακομιδές στο νοσοκομείο, την αποφυγή εγκλεισμού των ηλικιωμένων σε ιδρύματα κτλ.).
Οφείλουμε να αντισταθούμε μαζικά και συλλογικά και να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές, που, στο όνομα του κέρδους, απειλούν ευθέως τις ζωές των ηλικιωμένων και των ανήμπορων πολιτών. Οι κοινωνικές παροχές είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.
Όλγα Στεφανίδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου