Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Σκάνδαλο η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας


Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας
εξελίσσεται σε μια υπόθεση άγριας λεηλασίας της ΔΕΗ
και καταλήστευσης του ελληνικού λαού
από κοινούς απατεώνες

Το εύρος της λεηλασίας της ΔΕΗ απ' τους απατεώνες ιδιώτες καπιταλιστές έχει αποκαλυφθεί πλέον ξεκάθαρα, και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις. Στη μία περίπτωση, δύο εταιρείες, η ENERGA (ιδιοκτησίας Φλώρου) και η HELLAS POWER (ιδιοκτησίας Μηλιώνη), με ανύπαρκτη υποδομή, έπαιρναν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ και το πουλούσαν σε τιμές που ζημίωναν τη ΔΕΗ. Έτσι είχαν μαζέψει 200.000 περίπου καταναλωτές. Η αλλαγή των τιμών στο χονδρεμπόριο ρεύματος και η οικονομική κρίση τούς έφεραν ζημιές (150 εκατ. ευρώ περίπου). Τα χρέη προς τη ΔΕΗ, στην οποία ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ένα ποσοστό, άρχισαν να συσσωρεύονται και κάποια στιγμή αποφάσισαν να διαφύγουν, πουλώντας τις εταιρείες τους σε ρωσοαραβική εταιρεία αγνώστου ταυτότητας. Τα χρέη προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 320 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 250 εκατ. ευρώ είναι το γνωστό «χαράτσι» για τα ακίνητα, το οποίο ιδιοποιήθηκαν. Οι 200.000 πελάτες που έμειναν ξεκρέμαστοι απορροφήθηκαν από τη ΔΕΗ.
Η άλλη περίπτωση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι ιδιοκτήτες των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων είχαν εγγυημένες τιμές για το ρεύμα που έδιναν στη ΔΕΗ, που τους εξασφάλιζαν σίγουρα κέρδη. Από τη στιγμή που η ΔΕΗ αναγκάστηκε να μειώσει κατά 20% τις τιμές αυτές, οι ξένοι καπιταλιστές των αιολικών πάρκων είπαν ότι «ανοίγουν πανιά», αφού άλλα τους είχαν υποσχεθεί. Η κυβέρνηση έσπευσε να εξασφαλίσει επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών πάρκων, γιατί αυτοί είναι οι γνωστές εγχώριες συμμορίες (ΑΚΤΩΡ κ.λπ.). Το ρεύμα που παράγουν αυτές οι εγκαταστάσεις είναι λίγο και γι' αυτό πανάκριβο και το πληρώνουμε εμείς μέσω του λεγόμενου «τέλους ΑΠΕ». Η όλη ιστορία είναι μια καλοστημένη μηχανή τραπεζιτών και κατασκευαστών για δάνεια και εύκολα κέρδη.
Το καθεστώς λεηλασίας της ΔΕΗ το οργάνωσαν οι πολιτικοί υπάλληλοι των μεγαλοκαπιταλιστικών συμμοριών, δηλαδή, οι τελευταίες κυβερνήσεις. Αυτές έφτιαξαν τους νόμους που τράβηξαν όλα τα όρνεα του κεφαλαίου. Που ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, τον ηλεκτρισμό, τον χρησιμοποιούν σαν μέσο εξόντωσης του ελληνικού λαού. Γι' αυτό, το αίτημα για διώξιμο των ιδιωτών καπιταλιστών από τον ηλεκτρισμό, για ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά δημόσιο και φτηνό για το λαό και την ανάπτυξη είναι από τους βασικούς άξονες στην πάλη για τη σωτηρία του ελληνικού λαού.

Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου