Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Βουλιάζουν τη ΔΕΗ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου


Το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού το κάνουν όπλο
για την εξόντωση μας οι συμμορίες των καπιταλιστών
που κατασπαράζουν τη ΔΕΗ
Ο υπουργός της επιβολής του ΔΝΤ και των Μνημονίων, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει «μετατεθεί» εδώ και καιρό στο «δευτερεύον» υπουργείο Περιβάλλοντος. Και από εκεί, όμως, δεν παραλείπει να δίνει χτυπήματα στον ελληνικό λαό και να εξυπηρετεί με ζήλο τα συμφέροντα των γνωστών συμμοριών του κεφαλαίου που έχουν σχέση με την απάτη της «πράσινης ενέργειας» και λεηλατούν την ηλεκτρική ενέργεια. Τώρα σχεδιάζει νέες αυξήσεις-φωτιά, που θα χτυπήσουν και άλλο το πενιχρό λαϊκό εισόδημα (απειλούν κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ). Οι αυξήσεις αυτές θα ξεκινούν από 18% και μπορεί να φτάνουν έως 30%. Σαν δικαιολογία επικαλούνται την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, το κόστος του πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών, τα αυξημένα τέλη υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που φτάνουν τα 2,5-3,3 δισ. ευρώ, τη μειωμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ. Στο βιομηχανικό ρεύμα, γίνεται αύξηση 4 ευρώ στη μεγαβατώρα, που θα γονατίσει τη βιομηχανία. Η άλλη επιδρομή γίνεται στο ρεύμα οικιακής κατανάλωσης. Η αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα και η μείωση των κλιμακίων κατανάλωσης, η κατάργηση δηλαδή της έκπτωσης στις μεσαίες καταναλώσεις 800-2.000 KW, θα φέρει δυσβάσταχτες αυξήσεις στους ατομικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Η νέα αυτή επιδρομή γίνεται για να χρηματοδοτηθεί η καινούργια φάμπρικα που έχουν στήσει οι γνωστές συμμορίες του εγχώριου κεφαλαίου γύρω από τις «ΑΠΕ». Ο άμεσος πραγματικός στόχος είναι να επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί των απλών καταναλωτών προς όφελος των εμπορικών και μεγάλων καταναλωτών, δηλαδή, οι εργαζόμενοι προς όφελος των καπιταλιστών. Και ο βαθύτερος στόχος είναι να αυξηθούν τόσο οι λογαριασμοί ώστε να εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στους επίδοξους αγοραστές στους οποίους θέλουν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Αυτή είναι η τελική τους επιδίωξη. Να σπάσουν τη ΔΕΗ σε πολλά κομμάτια και να την ιδιωτικοποιήσουν, αρχίζοντας από τις λιγνιτικές μονάδες και περνώντας μετά και στις υπόλοιπες υποδομές.
Εδώ και χρόνια, η ΔΕΗ ουσιαστικά επιδοτεί τις ιδιωτικές εταιρείες, και τους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και αυτές των λεγόμενων ΑΠΕ. Οι πρώτες αγοράζουν φτηνό ρεύμα από τον ΔΕΣΜΗΕ και το πουλάνε ακριβότερα στην κατανάλωση. Οι δεύτερες πουλάνε πανάκριβα στη ΔΕΗ το ρεύμα που παράγουν. Το σχέδιο «ΗΛΙΟΣ» για εξαγωγή «πράσινης ενέργειας» στην Ευρώπη προβλέπει κέρδη 20 δισεκατομμυρίων ευρώ άμεσα και 80 μακροπρόθεσμα -μαζί με την ερήμωση 200.000 στρεμμάτων της ελληνικής γης από τις σχετικές εγκαταστάσεις. Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, είναι μια «μπίζνα» για την οποία πιέζουν οι γνωστές ληστρικές συμμορίες των εργολάβων-προμηθευτών (Μπόμπολας, Μυτιληναίος, συγκρότημα Λαμπράκη, Κοπελούζος), που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Αν οι ΑΠΕ στοιχίζουν σήμερα 3 δισ. ευρώ, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν εφαρμοστεί το «φαραωνικό» σχέδιο των καπιταλιστών.
Στη ΔΕΗ έχει επιβληθεί απαγόρευση επενδύσεων και επέκτασης, έχει καταδικαστεί δηλαδή στο μαρασμό για χατίρι των ιδιωτικών εταιρειών. Και, επιπλέον, προωθείται η ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων σημαντικότερων λιγνιτικών μονάδων της. Το τελευταίο χτύπημα είναι το κόστος για τους ρύπους. Δεν έχει να κάνει με καμία οικολογική ευαισθησία, αλλά είναι μια «μπίζνα» διεθνών παρασιτικών χρηματιστικών συμμοριών, στην οποία συμμετέχουν και εγχώρια τσακάλια.
Τέλος η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από οργανικό τμήμα της ΔΕΗ, έχει μετατραπεί σε «ανεξάρτητη αρχή», σε όργανο των καπιταλιστών δηλαδή, και προωθεί τα σχέδια για τεμαχισμό και πώληση της ΔΕΗ.
Όλη αυτή η φάμπρικα με την «πράσινη ενέργεια», τα «πράσινα δάνεια» και την αντίστοιχη λεηλασία της ΔΕΗ είναι οργανωμένο σχέδιο συγκεκριμένων συμμοριών του κεφαλαίου με τρεις στόχους:
α) να προσποριστούν κέρδη δισεκατομμυρίων,
β) να εξοντώσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό,
γ) να γονατίσουν την εγχώρια βιομηχανία. Έχει άμεση σχέση, δηλαδή, με το γενικότερο σχέδιο για την «ασιατοποίηση» της χώρας.
Γι' αυτό είναι άμεση ανάγκη η μαζική και οργανωμένη αντίδραση μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και βασικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού και όχι μέσο εκβιασμού και εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Για να μη μετατραπεί λοιπόν το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, το εντελώς απαραίτητο στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, σε φονικό όπλο εναντίον του λαού πρέπει να υπάρξει άμεση δράση.
Σωτήρης Κρόκος

2 σχόλια:

  1. προσφορά δανείου σε 48 ώρες.
    Γεια Έχετε οικονομικές ανησυχίες; Και εκείνοι που έχουν προβλήματα να πάρουν κεφάλαια δανείων από τις τοπικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ανατρέξτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: maurogiovanni00@gmail.com

    Whatsapp: +55 11 976 158 603

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προσφορά δανείου σε 48 ώρες.
    Γεια Έχετε οικονομικές ανησυχίες; Και εκείνοι που έχουν προβλήματα να πάρουν κεφάλαια δανείων από τις τοπικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ανατρέξτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: maurogiovanni00@gmail.com

    Whatsapp: +55 11 976 158 603

    ΑπάντησηΔιαγραφή