Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Να κρατικοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα

Όσο αφήνουμε τους τραπεζίτες ασύδοτους
τόσο περισσότερο θα μας χτυπάνε
Οι τράπεζες είναι ο πρωταθλητής του ελληνικού καπιταλισμού. Επί χρόνια καταλήστευαν τους Έλληνες μισθωτούς και συνταξιούχους, με μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και τοκογλυφικά επιτόκια στα δάνεια. Επεκτάθηκαν στο εξωτερικό, βγάζοντας κεφάλαια από τη χώρα και χρησιμοποιώντας τα και στις άλλες χώρες με τον ίδιο τρόπο. Στραγγάλισαν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα με τα επιτόκια και τους όρους που έβαζαν στους επαγγελματίες. Και όλα αυτά για τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια, που μετριούνται σε δισ. ευρώ. Κέρδη που κάθε χρόνο αυξάνονταν πάνω από 100% (!) και που έκαναν τους Δυτικοευρωπαίους τραπεζίτες να κοιτάζουν με έκπληξη.
Ο ρόλος του τραπεζιτικού κεφαλαίου παραμένει απαράλλαχτος και στην εποχή της οικονομικής κρίσης την οποία διανύουμε. Παρόλο που απειλούνται άμεσα από το «κούρεμα», συνεχίζουν να έχουν σημαντικά κέρδη, κατά πολύ μεγαλύτερα από άλλους κλάδους του ελληνικού καπιταλισμού (Π.χ. Eurobank αύξηση κερδών 48% στο 9μηνο 2011). Και μάλιστα, κέρδη που προέρχονται κυρίως από τα καταστήματα τους στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Είναι προφανές ότι αυτές οι χώρες είναι ένα πρότυπο για τους τραπεζίτες, κυρίως για τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.
Μέχρι τώρα, και με αφορμή την οικονομική κρίση, έχουν πάρει 115 δισ. ευρώ (σε ρευστό αλλά και ως εγγυήσεις από το κράτος), χωρίς να έχουν προσφέρει τίποτα στην ελληνική οικονομία και χωρίς να έχουν δεχτεί μέχρι τώρα κάποιον έλεγχο από το ελληνικό κράτος που τους χρηματοδοτεί. Άλλα 60 δισ. θα πάρουν με τη νέα δανειακή σύμβαση. Παράλληλα, πρωτοστατούν στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Προωθούν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους τους που θα φτάσουν και το 30%.
Μόνη λύση, η κρατικοποίηση τώρα των τραπεζών εις βάρος των μεγαλομετόχων. Να διαγραφούν όλα τα δάνεια, και τα κρατικά αλλά και των ιδιωτών, εργαζόμενων και συνταξιούχων. Με τους τόκους που πληρώνουμε τόσα χρόνια, τα έχουμε αποπληρώσει και με το παραπάνω. Το δημόσιο τραπεζικό σύστημα θα είναι ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, τροφοδοτώντας με ρευστό την αύξηση της παραγωγής και χορηγώντας άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια σε εργάτες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες.
Τ.Σεβαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου