Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Το «κούρεμα» είναι μια απάτη

Η μείωση του χρέους αποτελεί
σισύφειο έργο για τον  ελληνικό λαό
Για άλλη μια φορά, ΓΑΠ και Σία παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό, κάνοντας λόγο για μείωση του χρέους κατά 100 δισ., μέσω της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Πού έγκειται όμως η νέα παραπλάνηση;
Κατ' αρχάς, από τα 100 δισ., θα πρέπει να αφαιρεθούν οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων, που θα προκύψουν από το «κούρεμα», 18 και 12 δισ. αντίστοιχα (φυσικά, για τις τράπεζες ξέρουμε πώς θα σωθούν, βλέπε Proton Bank, αλλά τα ταμεία;). Οπότε, απομένουν περίπου 70 δισ. κέρδος. Επιπλέον, η χώρα θα αποκοπεί από τις αγορές για μια 10ετία περίπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα χρειαζόταν να δανειστεί περίπου 50 δισ. για την ανάπτυξη της (εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»). Οπότε, από τα 70 δισ. κατεβαίνουμε στα 20 δισ., που είναι και το πραγματικό «κέρδος» από το «κούρεμα» 50% του χρέους!

Υπενθυμίζουμε ότι το 2009, όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, τα χρέη του δημοσίου ήταν περίπου 250 δισ. ευρώ. Όλα ήταν προς ιδιώτες-τράπεζες. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, όμως, τα 50 δισ. τα αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και έμειναν τα 200 δισ. προς ιδιώτες. Εν τω μεταξύ, με το Μνημόνιο 1, το χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 110 δισ. και ανήλθε στα 360 δισ. ευρώ! Με το «κούρεμα» των 100 δισ. (θεωρητικά), το χρέος θα πάει στα 260 δισ., λίγο περισσότερο από το χρέος του 2009! Όμως, η σύνθεση του θα έχει αλλάξει προς το χειρότερο, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του θα μετατραπεί από ιδιωτικό σε θεσμικό-κρατικό, με αποτέλεσμα οι πιστωτές μας (αντίθετα από τις τράπεζες, που ήταν στο έλεος των προγενέστερων συμβάσεων) να πάρουν με τις νέες αυστηρότερες συμβάσεις απολύτως τον έλεγχο της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας! Η νέα σύνθεση του χρέους θα είναι: τα 100 δισ. προς ιδιώτες, τα 50 δισ. προς την ΕΚΤ και τα 110 δισ. προς το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους «εταίρους». Σε αυτά, βέβαια, θα προστεθούν και τα τουλάχιστον 110 δισ. της νέας σύμβασης (ΔΝΤ και Ευρωπαίοι), που θα είναι έτοιμη στα τέλη του χρόνου. Οπότε, το χρέος θα ανέλθει πάλι στα 370 δισ.!
Είναι λοιπόν κατανοητό ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το σισύφειο χρέος και πως ο μόνος δρόμος που του απομένει είναι αυτός της πάλης για την ολική διαγραφή του τοκογλυφικού χρέους!
Γιάννης Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου