Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ο αφανισμός των μικρομεσαίων

Τα κλειστά μαγαζιά είναι πλέον
το πιο συνηθισμένο θέαμα
ακόμα και στις κεντρικότερες
περιοχές των πόλεων
Η μικροαστική τάξη αφανίζεται από τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής των Μνημονίων. Τα στοιχεία είναι σαφή: 368.198 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» στη διετία 2010-2011, έναντι 120.000 τη διετία 2008-2009. Και 180.000 ακόμα είναι υπό πτώχευση.
Στη μείωση της κατανάλωσης, λόγω της βάρβαρης επίθεσης στα εισοδήματα των εργαζομένων, και στα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών ήρθαν να προστεθούν τα άγρια φορολογικά χαράτσια. Η πολιτική αυτή είναι μέρος του σχεδίου για τη γενικότερη «ασιατοποίηση» της χώρας. Το σχέδιο της μεγαλοαστικής τάξης είναι, με τη βίαιη συγκεντροποίηση που επιφέρει η κρίση, να εξαφανίσει μεγάλο μέρος των μικροαστών, τη θέση τους στην αγορά να καταλάβει η ίδια, προωθώντας ταυτόχρονα, όπως κάνει ήδη, το ασιατικό εμπόριο και γενικά τη συνεργασία με τους ασιατικούς καπιταλισμούς (π.χ. τον κινέζικο).
Η συνδικαλιστική ηγεσία της μικροαστικής τάξης (Μίχαλος, Κορκίδης κ.λπ.) είναι εγκάθετοι του μεγάλου κεφαλαίου. Σε κρίσιμα μέτρα που τσακίζουν το εμπόριο και τη βιοτεχνία συντάσσονται με το μεγάλο κεφάλαιο (εισβολή κινέζικων προϊόντων, βάρβαρη μείωση εισοδημάτων, άρα και κατανάλωσης) και διαμαρτύρονται μόνο όταν θίγονται τα εντελώς δικά τους συμφέροντα (κόψιμο κρατικής επιχορήγησης επιμελητηρίων). Η μαζική χρήση ξένων φτηνών και άτεχνων εργατών δεν έσωσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κρίση. Τις έριξε αντίθετα πιο βαθιά σε αυτή, αφού με την καθήλωση της τεχνολογικής εξέλιξης, που ήταν επακόλουθη, μείωσε την πραγματική ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Ο αγώνας για τη σωτηρία του ελληνικού λαού περιλαμβάνει και τη μικροαστική τάξη. Η προσπάθεια αντικατάστασης της ελληνικής εργατικής τάξης με τριτοκοσμικές μάζες αφορά ήδη το σύνολο του ελληνικού λαού και απειλεί την ίδια του την ύπαρξη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατεστραμμένων μικροαστών, ούτως ή άλλως, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί δηλαδή που δεν απασχολούν άλλους εργαζόμενους. Τα εργατικά αιτήματα για ανατροπή των εγκληματικών Μνημονίων, αυξήσεις μισθών, διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων, κατά προτεραιότητα πρόσληψη Ελλήνων ανέργων σε όλες τις επιχειρήσεις αποτελούν τη βάση για ένα μέτωπο σωτηρίας του ελληνικού λαού. Και τη μοναδική προοπτική διεξόδου του από την κόλαση που τον ρίχνουν οι καταπιεστές του, οι εγχώριοι μεγαλοαστοί τύραννοι.

Σωτήρης  Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου