Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ενιαίος φορέας περίθαλψης ή εξόντωσης;

Ο νέος φορέας περίθαλψης
χρεοκόπησε πριν καν ιδρυθεί.
Και έγινε συνειδητά.
Το σύνολο σχεδόν του εργαζόμενου ελληνικού λαού (μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες) εντάχθηκε στον νέο ενιαίο φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος εμφανίζει έλλειμμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και σε λίγο καιρό θα αδυνατεί να καλύψει και αυτή την πετσοκομμένη δαπάνη που αναλογεί πλέον σε κάθε εργαζόμενο. Η δημιουργία του «ενιαίου φορέα» σήμανε τις εξής περικοπές: έλλειψη συμβεβλημένων γιατρών (το 64% είναι εκτός ΕΟΠΥΥ, απ' τη στιγμή που η αμοιβή είναι 6,5 ευρώ την ώρα), περιορισμός των δωρεάν επισκέψεων ανά γιατρό σε 200 το μήνα, 1.300 βασικά φάρμακα εκτός βιβλιαρίου υγείας, αυξημένη συμμετοχή στις προληπτικές εξετάσεις, όριο ετήσιας δαπάνης για κάθε εργαζόμενο, που, αν το υπερβαίνει, θα πληρώνει, ακόμα και σε δημόσιο νοσοκομείο.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι διόλου τυχαία. Η δημιουργία ενός εξαρχής ελλειμματικού οργανισμού στο ευαίσθητο θέμα της υγείας έχει στόχο να φέρει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ένα βήμα πιο κοντά στην εξόντωση. Στον ΕΟΠΥΥ ενοποιήθηκαν ταμεία με εντελώς διαφορετικές εισφορές. Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ και του δημοσίου πληρώνουν τακτικά και υψηλές εισφορές και είναι οι πιο αδικημένοι, γιατί αυτές έχουν πλέον πολύ χαμηλή ανταπόδοση. Οι αγρότες πληρώνουν πολύ χαμηλότερη εισφορά, ενώ στους επαγγελματοβιοτέχνες, οι μισοί απ' τους εγγεγραμμένους δεν πληρώνουν καμία εισφορά. Όσο για τα προϋπάρχοντα ελλείμματα, γι' αυτό του ΙΚΑ υπεύθυνη είναι η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, η ανεργία των Ελλήνων εργαζομένων και η ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία των αλλοδαπών. Το πώς βρέθηκε ελλειμματικό το ταμείο του δημοσίου, με τους εργαζόμενους στο δημόσιο να πληρώνουν ανελλιπώς την εισφορά τους, το ξέρουν μόνο οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που έφαγαν τα λεφτά.

Η ιδιότυπη αυτή ασφαλιστική «ενοποίηση» των κατώτερων και μεσαίων κοινωνικών τάξεων απ' την κυβερνώσα μεγαλοαστική συμμορία διαμορφώνει και το περίγραμμα της αναγκαίας αντίδρασης τους. Με οδηγό και πρωτοπορία την εργατική του τάξη, ο ελληνικός λαός θα πρέπει με τον πλέον μαχητικό τρόπο να αποκρούσει άμεσα τα σχέδια εξόντωσης του και να ανατρέψει την κυβέρνηση των δοτών υπαλλήλων του κεφαλαίου και όλα τα δολοφονικά σχέδια στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Σωτήρης Κρόκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου