Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

«Κούρεμα» τώρα των δανείων

Με οργάνωση των δανειοληπτών
και δυναμικές συγκεντρώσεις
εξω από τις τράπεζες,
να απαιτήσουμε "κούρεμα"- σβήσιμο
των δανείων
Τα δάνεια είναι βραχνάς για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας. Τα τοκογλυφικά επιτόκια και η ασυδοσία των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια έχουν οδηγήσει σε άγριες καταστάσεις. Με την επίθεση που δεχόμαστε και το κόψιμο μισθών και συντάξεων, τα πράγματα για τους δανειζόμενους έχουν γίνει ασφυκτικά. Αδυνατούμε να πληρώσουμε τις δόσεις στους τοκογλυφικούς – τραπεζίτες. Τα δάνεια που είναι στο «κόκκινο» ανέρχονται στα 40 δισ. Ευρώ, δηλαδή, το 15% των δανείων που έχουν δοθεί. Και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Για λόγους εντυπώσεων και για προεκλογική χρήση, άφησαν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει «κούρεμα» των ιδιωτικών δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λ.π.), με τρόπο βέβαια που είχε κύριο σκοπό να διασφαλίσει τις τράπεζες και τα κέρδη τους. Ακόμα και έτσι, όμως, οι τραπεζίτες έκοψαν το «βήχα» στους υπουργούς και δεν πρόκειται να γίνει καμία ρύθμιση των χρεών. Δεν φτάνουν τα υπερκέρδη τόσων ετών ή τα λεφτά που έχουν πάρει από τα δύο Μνημόνια, το τραπεζικό κεφάλαιο θέλει να ρουφήξει και το τελευταίο ευρώ από τα θύματά του.

Δεν μας καλύπτουν οι ρυθμίσεις που κάνουν σε δάνεια εξατομικευμένα οι τράπεζες. Κινούνται στο γνωστό πλαίσιο του να αρπάξουν όσο περισσότερα μπορούν. Συνήθως πρόκειται για μείωση του ποσού της δόσης που πληρώνουμε, αλλά παράλληλα έχουμε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, με αποτέλεσμα στο τέλος το ποσό πιθανόν να βγαίνει και μεγαλύτερο ακόμα!

Ζητάμε «κούρεμα με την ψιλή» έως και διαγραφή των δανείων των εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων και συνταξιούχων, χωρίς πονηρές υποσημειώσεις, και αυτό θα το κατορθώσουμε εμείς οι ίδιοι, με επιτροπές δανειοληπτών και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τράπεζες και υπουργεία. Όσον αφορά γενικά το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, αυτό μπορεί να γίνει εργαλείο για το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά μόνο ως εξής: Κρατικοποίηση τώρα των τραπεζών χωρίς αποζημιώσεις και όρους. Άτοκα ή πολύ χαμηλότοκα δάνεια σε εργάτες, αγρότες και όλους όσους έχουν ανάγκη. Αξιοποίηση του ενιαίου και κρατικού πιστωτικού συστήματος για την αναζωογόνηση της οικονομίας, τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τ. Σεβαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου