Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος

Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς και η μέχρι τώρα ανοιχτά φιλοτουρκική πολιτική της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης, που διαφήμιζαν απροκάλυπτα τον ισλαμιστή Ερντογαν, του άνοιξαν την πόρτα της Ευρώπης και διευκόλυναν τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του, είναι συνυπεύθυνοι για τις απειλές πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν, αποθρασυμένος
και από τη χρόνια φιλοτουρκική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και
των Ελλήνων εφοπλιστών, μεγαλοκατασκευαστών
και τραπεζιτών
Οι επεκτατικές τάσεις του ισλαμιστή Ερντογάν και του τουρκικού καπιταλισμού είναι γνωστές. Αποκτούν άλλη σημασία, όμως, όταν τα τελευταία χρόνια διεκδικεί την ηγεσία όλων των ισλαμιστών. Στη διεκδίκηση αυτή, είναι υποχρεωμένος να συγκρουστεί με τους παραδοσιακούς εταίρους της Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, εξαιτίας των αντίθετων συμφερόντων των τελευταίων με τα μουσουλμανικά κράτη. Σε αυτήν ακριβώς την πορεία, για να προωθήσει τις ηγετικές του βλέψεις, στήριξε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αρνήθηκε τη διέλευση και στάθμευση των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο του Ιράκ, σήκωσε τους τόνους εναντίον του Ισραήλ, για να στηρίξει δήθεν την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, και φυσικά έσπασε τους δεσμούς του με τους παραδοσιακούς του συμμάχους, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Συγχρόνως, το τουρκικό καθεστώς προώθησε και προωθεί χιλιάδες μετανάστες μουσουλμάνους διαμέσου της Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη, για να δημιουργεί μειονότητες που χρησιμεύουν ως μοχλός πίεσης πάνω στα ευρωπαϊκά κράτη. Επεμβαίνει στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας έργα, με αντάλλαγμα το σπάσιμο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την υφαλοκρηπίδα και τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων της Τουρκίας, απειλώντας με θράσος την Ελλάδα με περικύκλωση. Επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κρατών, όπως στη Γερμανία σε ζητήματα διαπαιδαγώγησης των μουσουλμανοπαίδων, ή στην Ελλάδα, όπου τουρκικά κυβερνητικά στελέχη αλωνίζουν τη Θράκη, βγάζοντας προκλητικούς λόγους για ανεξαρτησία της δυτικής Θράκης και, τελευταία, για μουσουλμανική μειονότητα στη Ρόδο και την Κω.

Οι τελευταίες κινήσεις του τουρκικού καθεστώτος, άκρως προκλητικές, απειλούν με πόλεμο σε περίπτωση που Κύπρος, Ισραήλ ή Ελλάδα προσπαθήσουν να εξορύξουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας επί της ουσίας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Σε αυτή την πορεία του καθεστώτος Ερντογάν, σοβαρό ρόλο έπαιξε η στάση των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων. Εξυπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα εφοπλιστών, μεγαλοκατασκευαστών και τραπεζιτών, που ήθελαν και θέλουν την αντικατάσταση της ελληνικής εργατικής τάξης και την καθιέρωση εργασιακών σχέσεων μεσαίωνα, προώθησαν τα σχέδια του Ερντογάν, ανοίγοντας τις πύλες της Ευρώπης για την εισαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών. Σιώπησαν μπροστά σε όλες τις προκλήσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Θράκη και στο Αιγαίο, ανοίγοντας την όρεξη των νεοοθωμανών ισλαμιστών για περισσότερες κατακτήσεις, αναπολώντας πάντα την άλλοτε κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία. Γι’ αυτό και οι ευθύνες της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης και των κυβερνήσεων της είναι πολύ μεγάλες για οτιδήποτε συμβεί στην περιοχή.

Η ασιατοποίηση της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, που προωθείται από μια ισλαμική Τουρκία, είναι ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής μας τάξης και στη σοσιαλιστική προοπτική της κοινωνίας.

Ένας άξονας Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών αντικειμενικά δυσκολεύει την πορεία των ισλαμικών σχεδίων και θα βάλει ένα τέλος στις νέο-οθωμανικές βλέψεις του ισλαμιστή Ερντογάν.

Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργειακή απεξάρτηση και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού.

Αλλά οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να σταματήσουν πραγματικά και ολοκληρωτικά όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις είναι οι δυνάμεις της εργατικής τάξης. Τα συμφέροντα της είναι ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο ασιατοποίησης και επιστροφής σε ένα εργασιακό μεσαίωνα και ακόμη περισσότερο ενάντια σε όλα τα θεοκρατικά μεσαιωνικά καθεστώτα, που μοναδικό σκοπό έχουν να καθυποτάξουν τους λαούς της περιοχής και να τους φέρουν σε μια κατάσταση δουλείας. Είναι άμεσο καθήκον όλων μας η οργάνωση της εργατικής μας τάξης, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που μας έχουν αφαιρεθεί, με τελικό στόχο την ανατροπή αυτής της άδικης κοινωνίας, που γεννά πολέμους, φτώχεια και δυστυχία, για να ζουν πλουσιοπάροχα οι λίγοι.

Χρήστος Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου