Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ισοπέδωση σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν
να σταματήσουν τη νέα επίθεση
που σχεδιάζεται εναντίον τους
Η επίθεση που σχεδιάζουν σε μισθούς και συντάξεις για τους επόμενους μήνες οι Μνημονιακοί υπηρέτες των ντόπιων και ξένων τοκογλύφων δεν έχει προηγούμενο. Στα εργασιακά, μέχρι τον Ιούλιο θέλουν να επιβάλλουν και νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς. Μάλιστα, στις 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη διορία που δίνει το Μνημόνιο 2  προκειμένου να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες έχουν λήξει.

Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εργοδότες θα μπορούν να προχωρήσουν στη μείωση των μισθών μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, με μόνο «δίχτυ προστασίας» για τους εργαζόμενους τους μειωμένους κατώτατους μισθούς, που θα μειωθούν κι άλλο!

Και αυτά με στόχο την δήθεν αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη καταγράφεται επίσημη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και κατά 35%, πολύ παραπάνω δηλαδή από το 22% που προβλέπεται στους κατώτατους μισθούς! Όμως, μειώσεις ετοιμάζονται και στα δώρα – επιδόματα, τις αποζημιώσεις απόλυσης, τις ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην υπερωριακή απασχόληση, με μεγαλύτερη ευελιξία στο 8ωρο.


Στο ασφαλιστικό, η ατζέντα περιλαμβάνει μείωση των κύριων συντάξεων, κυρίως στα ταμεία που αντιμετωπίζουν άμεσα ελλείμματα, με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ να είναι πρώτα στη λίστα. Στις επικουρικές συντάξεις, η βασική αρχή του νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνδεση των καταβαλλόμενων εισφορών με τις παροχές και με τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αποφασίζει κάθε χρόνο για το ύψος των συντάξεων, βάσει της οικονομικής κατάστασης του κάθε ταμείου!

Για τους νέους ασφαλισμένους, το σύστημα μεταμορφώνεται σε καθορισμένων εισφορών, με τον ασφαλισμένο να μη γνωρίζει το ύψος της μελλοντικής παροχής. Τέλος, για το εφάπαξ προβλέπεται σύνδεση της παροχής με το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, ακόμη και επιστροφή των εφάπαξ που έχουν καταβληθεί και δεν αντιστοιχούν σε εισφορές.

Εν ολίγοις, σαν σύγχρονοι Καϊάφες σταύρωσαν τους Έλληνες εργαζόμενους με το Μνημόνιο 1, τους ενταφίασαν με το Μνημόνιο 2 και τώρα ετοιμάζονται να βάλουν και την ταφόπλακα! Ξεχνάνε, όμως, ότι η «Ανάσταση» πλησιάζει και τότε ο ελληνικός λαός δεν θα φανεί μεγαλόψυχος απέναντι στους εκτελεστές του!

Γιάννης Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου