Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου μπορεί να μειωθεί ο μισθός


Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε την πολυαναμενόμενη εγκύκλιο – μπούσουλα για τα λογιστήρια, με βάση την οποία συντελούνται οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα. Με το χαμηλό μισθό των 510 ευρώ θα αμείβονται οι νέοι όλων των κλάδων, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι εκτός αν ο εργοδότες αποφασίσει να του καταβάλει υψηλότερη αμοιβή μέσω ατομικής σύμβασης.


Όπως αναφέρεται σχετικά, προκύπτει μείωση 22% στα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής (η μείωση κατά 22% αφορά το βασικό μισθό ή ημερομίσθιο που προβλέπει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ). Σύμφωνα με την εγκύκλιο στα 26,18 ευρώ διαμορφώνεται το βασικό ημερομίσθιο και στα 586,08 ευρώ ο βασικός μισθός.

Ο κλαδικός μισθός, μπορεί να κατρακυλήσει στα επίπεδα του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ με την υπογραφή ατομικής σύμβασης όταν λήξει το τρίμηνο της μετενέργειας σύμφωνα με όσα αποσαφηνίζει η επίμαχη εγκύκλιος.


Άλλα θολά σημεία που ξεδιαλύνονται είναι ότι ως «επίδομα ωρίμανσης» λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας του εργαζόμενου χωρίς το έξτρα επίδομα στον ίδιο εργοδότη.

Ως ωρίμανση, δε (σύμφωνα με την εγκύκλιο) νοούνται τα επιδόματα που καταβάλλονται για το σύνολο του χρόνου υπηρεσίας του εργαζομένου, που έχει διανυθεί στον ίδιο ή άλλο εργοδότη, δηλαδή της κάθε μισθολογικής κλίμακας (μονοετής, διετής, τριετής κτλ).

Επίσης αποσαφηνίζεται ότι μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας ο κλαδικός μισθός μπορεί μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου να μειωθεί στο εισαγωγικό κλιμάκιο του κλαδικού μισθού ενώ διατηρούνται τα 4 βασικά επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας.

Ακόμα, η αναβίωση των ευνοϊκών όρων των συμβάσεων έως τις 14 Μαΐου 2012 δεν ισχύει για συμβάσεις που έχουν λήξει πάνω από 6 μήνες.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει μεγαλύτερο διάστημα, δεν μπορούν να ισχύσουν οι προηγούμενοι μισθοί και τα επιδόματα . Το μόνο θετικό είναι ότι στη διάρκεια της μετ ενέργειας οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις έως τις 14 Μαΐου, στις οποίες μπορούν να συνομολογήσουν ακόμα και καταβολή χρονοεπιδομάτων που έχουν "παγώσει" βάσει του νόμου για τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου