Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τα παιχνίδια των Τούρκων σε Κύπρο και Θράκη..

Μπορεί εμείς να ασχολούμαστε με το εσωτερικό μας μέτωπο και με την ημερομηνία των εκλογών, όμως ο τουρκικός επεκτατισμός δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη. Η Τουρκία έχει θαυμαστή συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική, ασχέτως κυβερνήσεων ή ιδεολογιών. Η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και η υπονόμευση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη είναι δύο από τους στόχους που μεθοδικά προωθούνται επί χρόνια εις βάρος του Ελληνισμού. Άλλωστε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ και καθηγητής Νταβούτογλου συνδέει καθαρά τα δύο θέματα, γράφοντας στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη κατά τον ίδιο τρόπο που αξιοποίησε την τουρκική μειονότητα στην Κύπρο. Η κοσοβοποίηση της Θράκης και τα αυτονομιστικά σχέδια της Άγκυρας βρίσκονται πάντα επί τάπητος είτε κυβερνούν οι κεμαλιστές είτε οι μετριοπαθείς ισλαμιστές. 

Τα τελευταία γεγονότα καταδεικνύουν την εμμονή των Τούρκων δήθεν φίλων μας. Η εφημερίδα «Μιλιέτ» αποκάλυψε σκοπίμως το νέο τουρκικό σχέδιο. Δηλαδή να κατοικηθεί ο έρημος σήμερα ελληνικός τομέας της Αμμοχώστου και να κληθούν οι Ελληνοκύπριοι να ζήσουν υπό τουρκική διοίκηση. Ο «Αττίλας» και η Άγκυρα ελπίζουν ότι θα βρουν αφελείς ή απάτριδες Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι θα θελήσουν να γυρίσουν ως υπόδουλοι στη μητρική γη τους μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτούν τα ξενοδοχεία και τη φημισμένη παραλία της Αμμοχώστου. Ελπίζω να μην υλοποιηθεί κάτι τέτοιο και να μη βρεθούν εθελόδουλοι Ελληνοκύπριοι. Ο στόχος του σχεδίου είναι η δημιουργία δύο κρατών, με την Αμμόχωστο στο τουρκικό κρατίδιο, ενώ μέχρι τώρα την κρατούσαν ακατοίκητη για να τη χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των Ελλήνων. Μετά την ατυχή για τους Τούρκους και ευτυχή για τον Ελληνισμό απόρριψη του σχεδίου Ανάν η Άγκυρα μηχανεύεται νέους τρόπους για να παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Βεβαίως για την αποθράσυνση των Τούρκων ευθύνεται και η υποχωρητικότητα των κυβερνήσεων του Ελληνισμού στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Η διετία του Γιώργου Παπανδρέου και η απελπιστικά αποτυχημένη θητεία του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια οδήγησαν σε νέα διπλωματικά ολισθήματα και υποχωρήσεις. Ο λαός μας λέει ότι «άμα θέλεις Τούρκο φίλο, πάρε ένα κομμάτι ξύλο», εννοώντας ότι κάθε υποχώρηση ή αφέλεια μας ενισχύει τις επεκτατικές και διεκδικητικές διαθέσεις των γειτόνων μας. Απαιτείται σφριγηλή διπλωματία και ισχυρή αμυντική θωράκιση.
Η Θράκη έρχεται στο προσκήνιο με την τουρκική πρόθεση να ζητήσουν ανταλλάγματα για το ενδεχόμενο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το υποσχέθηκε, όπως μάθαμε, ο Ερντογάν στον Ομπάμα, αλλά προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι. Το θέμα θα μένει ανοικτό για να μπορεί η Άγκυρα να πιέζει για περισσότερη ανεξαρτησία και αυθαιρεσία της μειονότητας στη Θράκη, δηλαδή των οργάνων του τουρκικού προξενείου και λίγων φανατικών. Ευτυχώς υπάρχουν και οι φιλήσυχοι μουσουλμάνοι, που δεν συμφωνούν με τα εθνικιστικά κελεύσματα της Τουρκίας. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλει να δώσει η ελληνική Πολιτεία για να απομακρύνει τους Πομάκους από την τουρκική παιδεία και προπαγάνδα. Τα λάθη παλαιότερων δεκαετιών οδήγησαν σε μερική τουρκοποίηση των Πομάκων, όμως η νέα γενιά θέλει να μάθει μόνον ελληνικά και πομακικά (σλαβόφωνο ιδίωμα). Ειδικά δε για την απαράδεκτη αντιστοίχηση μεταξύ Χάλκης και Θράκης καλό είναι να θυμίσουμε ότι για τη μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα της Θράκης προβλέπονται τα πάντα στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ η λειτουργία της Χάλκης είναι θέμα οικουμενικών αρχών σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου