Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Το «κίνημα της πατάτας» να φτάσει παντού

Το "κίνημα της πατάτας" δείχνει τον
δρόμο της αυτοοργάνωσης του λαού
στην πάλη για την επιβίωση του
Ξεκινώντας από την Κατερίνη, παραγωγοί από το Κάτω Νευροκόπι συνεννοήθηκαν με μια εθελοντική ομάδα και πούλησαν απευθείας στους πολίτες τόνους πατάτας με 25 λεπτά το κιλό, όταν οι χοντρέμποροι τους τις αγοράζουν 15 λεπτά και τα σούπερ μάρκετ τις πωλούν 70-75 λεπτά! Το εγχείρημα αυτό εξαπλώθηκε γρήγορα και με επιτυχία σε διάφορες πόλεις (και σε δήμους της Αττικής πλέον), ενώ πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα (π.χ. λάδι, κρέας).
Το «κίνημα της πατάτας», όπως ονομάστηκε, είναι πολύ ελπιδοφόρο. Στη σημερινή εποχή των εξοντωτικών μνημονίων, είναι σωτήριο για το φτωχό εργαζόμενο λαό, καθώς μπορεί να αγοράζει φτηνά τρόφιμα, και μάλιστα ντόπια. Είναι όμως σωτήριο και για τους μικρούς αγρότες, που απαγκιστρώνονται από την εκμετάλλευση των χοντρεμπόρων, οι οποίοι αγοράζουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Ταυτόχρονα, διαμέσου αυτού του κινήματος αποκαλύπτεται η πραγματική τιμή των αγροτικών προϊόντων και ποιοι ευθύνονται για την απρόσιτη τιμή τους στην αγορά, περιθωριοποιούνται οι κάθε είδους μεσάζοντες του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου και χτυπιέται η ακρίβεια. Ήδη, από την εμφάνιση του κινήματος, οι τιμές στη λαχαναγορά έχουν πέσει έως και 20%, ενώ η συνέχιση του θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση τους!

Όσο για τη στάση του ΚΚΕ, που καταδίκασε το κίνημα, έχουμε να πούμε ότι για μια ακόμα φορά αυτό το κόμμα συκοφαντεί οτιδήποτε κινείται αυθόρμητα, οτιδήποτε κινείται από τον ίδιο το λαό και δεν το ελέγχει. Το ίδιο έκανε και με τους «Αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα και με το κίνημα «Δεν πληρώνω», φαίνεται όμως ότι τώρα η αντίδραση του έχει άμεση σχέση και με τα μεγαλοαγροτικά στελέχη του, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται από το εν λόγω κίνημα...

Οι πρωτοβουλίες των μικρών αγροτών, σε συνεργασία με τις επιτροπές των εργαζομένων καταναλωτών, που ήδη έχουν αρχίσει να συγκροτούνται, δημιουργούν το έδαφος για μια πραγματική συμμαχία μεταξύ αγροτών και εργατών, μεταξύ πόλης και χωριού. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πάλη του εργαζόμενου λαού μας. Αυτό το κίνημα, λοιπόν, θα πρέπει να συνεχιστεί, να επεκταθεί και να οργανωθεί. Όσο το δυνατόν περισσότεροι θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε τέτοιες επιτροπές ή, όπου δεν υπάρχουν, να τις δημιουργήσουμε.
Μάριος Σάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου