Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Αδύνατη η «αναβάθμιση» του κέντρου

Μια εικόνα από το εξευγενισμένο
κέντρο της Αθήνας
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα σχέδιο για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε ότι «το οφείλουμε στους πολίτες της Αθήνας. Το σχέδιο αποσκοπεί στον «εξευγενισμό» τμήματος του ιστορικού κέντρου, μέσω διαφόρων παρεμβάσεων. Τραγελαφικό, θα πείτε, τη στιγμή που η κυβέρνηση υποβαθμίζει βάρβαρα το επίπεδο ζωής των πολιτών της να θέλει να φροντίσει για τον τόπο στον οποίο ζουν. Σε μια πόλη που παράγεται και διακινείται μαύρο χρήμα από μαφίες και κυκλώματα ναρκωτικών, μαστίζεται από την καταναγκαστική πορνεία, ανθεί το λαθρεμπόριο, οι άστεγοι πληθαίνουν ανησυχητικά, η ανεργία και η απόλυτη ένδεια είναι μια σκληρή πραγματικότητα, αυτοί σχεδιάζουν «ευγενικές» αναπλάσεις. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτά τα σχέδια; Οπωσδήποτε, όχι οι «ευγενικές» προθέσεις τους.

Σημαντικός παράγοντας αυτών των σχεδίων είναι το κέρδος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κατασκευαστικές εταιρείες, αφού θα πάρουν τα σπίτια του κέντρου για ένα κομμάτι ψωμί, δοθέντος ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν να τα επισκευάσουν ή να πληρώσουν τους φόρους, αλλά και δεν βρίσκουν να τα ενοικιάσουν. Είναι τυχαία η χρονική περίοδος; Ασφαλώς όχι! Άλλος παράγοντας είναι ότι, μέσα από αυτήν την ανάπλαση προσπαθούν να περάσουν και την απαγόρευση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των πολιτών, και να αφήσουν μακριά από κάθε πολιτική δραστηριότητα το κέντρο. Φυσικά, υπάρχει και η προεκλογική σκοπιμότητα.

Μπορεί, όμως, να γίνει ουσιαστική «αναβάθμιση» του κέντρου; Εμείς πιστεύουμε ότι τέτοια έργα μπορούν να τα κάνουν μόνο καπιταλισμοί που βρίσκονται σε άνοδο, και όχι σε κατάπτωση, όπως ο ελληνικός. Εξάλλου, δεν γίνεται να «αναβαθμιστεί» το κέντρο αν δε λυθεί το ζήτημα των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που περιφέρονται στο κέντρο της Αθήνας. Η πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου μάλλον θα θυμίζει ακόμα περισσότερο… Καλκούτα, με στρατιές λαθρομεταναστών μικροπωλητών, αστέγων, ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια ή κοιμούνται στα πεζοδρόμια. Και εκτός αυτού, επειδή αυτά τα έργα θα γίνουν με μοναδικό γνώμονα το κέρδος των μεγάλων εταιρειών, δεν θα έχουν μια πραγματική σύνδεση με τις ανάγκες των πολιτών.
Δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται, λοιπόν, από τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους, που βασίζονται όλα σε συμφέροντα, γιατί η πραγματική ομορφιά μιας πόλης βρίσκεται στο ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της και το σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Ματίνα Χελιδώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου