Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η απάτη του «εθελοντισμού»

Ημερίδα για την εθελοντική
δασοπροστασία
με την χορηγία του Λάτση.
Οι καπιταλιστές που απαιτούν
μαζικές απολύσεις στο δημόσιο
προπαγανδίζουν
την τζάμπα δουλειά..
Μπροστά στην πολτοποίηση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος, κι ενώ κλείνουν σχολεία, στερώντας το δικαίωμα στη μόρφωση στα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να βρουν διεξόδους με αντίσταση και αλληλεγγύη (ο εφιάλτης των καπιταλιστών). Στο σημείο αυτό εμφανίζεται ο «εθελοντισμός», ο οποίος στο όνομα των περιορισμένων πόρων και με σημαία την «αλληλεγγύη», υπονομεύει κάθε πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες των αδιεξόδων μας.

Την ώρα που η οικονομική ύφεση και η ολομέτωπη και βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα δημιουργεί χιλιάδες ανέργους, εργαζόμενους με ελαστικό ωράριο και απειλούμενους με απόλυση, εκπρόσωποι της κρατικής διοίκησης, φορώντας τη μάσκα του «φιλάνθρωπου», προσπαθούν να μπαλώσουν τα τεράστια κενά της κυβερνητικής πολιτικής με τον «εθελοντισμό», στις πλάτες βέβαια των πολιτών-εθελοντών, εκμεταλλευόμενοι τη διάθεση του κόσμου για κοινωνική αλληλεγγύη.

Άλλο όμως κοινωνική αλληλεγγύη και άλλο ο «εθελοντισμός» τους. Η κοινωνική αλληλεγγύη πηγάζει από τον άνθρωπο και εκβάλλει στον άνθρωπο. Ο «εθελοντισμός» τους πηγάζει από τον άνθρωπο και εκβάλλει στον άνθρωπο... με χρηματοδοτούμενους διαμεσολαβητές! Δήμους, κρατικούς οργανισμούς, εκκλησία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.


Δήμοι καλούν τους δημότες τους, άνεργους, απολυμένους, συμβασιούχους, φίλους και γείτονες (με την απαραίτητη προπαγάνδα των ΜΜΕ), να καλύψουν εθελοντικά (τζάμπα δουλειά δηλαδή) πάγιες και διαρκείς θέσεις τις οποίες κατείχαν εργαζόμενοι που απολύθηκαν (καθαριότητα, κοινωνική φροντίδα, περιβάλλον). Το 25% των κατατασσόμενων στο πυροσβεστικό σώμα προέρχεται από εθελοντές. Προκειμένου να δοθούν κίνητρα δημιουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, προβλέπεται η παροχή επιπλέον επιχορήγησης μέχρι 20% από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας στους δήμους. Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούν «εθελοντές» φοιτητές, εκπαιδευτικούς ή συνταξιούχους να στελεχώσουν «κοινωνικά προγράμματα» του δήμου τους για τους οικονομικά αδύναμους μαθητές, την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί.

Με λίγα λόγια, η πολιτική κατεύθυνση της εξουσίας είναι να αντικαταστήσει την υποχρέωση της πολιτείας για δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές παροχές προς όλους τους πολίτες της με υπηρεσίες και «εθελοντικά» πασαλείμματα από ακριβά επιδοτούμενες Μ.Κ.Ο.

Και βέβαια, επειδή ο καπιταλισμός θέλει αυριανούς πολίτες ακίνδυνους για το σύστημα, ετοιμάζεται σχολικό βιβλίο με αντικείμενο τον «εθελοντισμό» την διαπαιδαγώγηση στην τζάμπα δουλειά. Ο μόνος δρόμος είναι: Η εθελοντική μας δράση στα σωματεία, στις επιτροπές αλληλεγγύης, στις γειτονιές, σε συλλογικές πρωτοβουλίες, ώστε να διεκδικήσουμε μια κοινωνία που δεν θα έχει ανάγκη την ελεημοσύνη του «εθελοντισμού» τους.

Όλγα Στεφανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου