Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Κρίση, Ευρώπη και Αμερική

Για  να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι ευρωπαίοι καπιταλιστές και οι υπηρετικές τους κυβερνήσεις ακολουθούν μια πολιτική μείωσης του εργατικού κόστους, με άγρια λιτότητα, περικοπές κοινωνικών δαπανών, αύξηση φορολογίας, εκτίναξη της ανεργίας κ.λπ.

Στην άλλη πλευρά όμως του Ατλαντικού, ο αμερικάνικος καπιταλισμός, με την κυβέρνηση Ομπάμα, ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο. Προωθεί την αύξηση της απασχόλησης με φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ή θα τις μεταφέρουν από το εξωτερικό.
Θα προωθήσω νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ανταμείβουν τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να φέρουν πίσω τις θέσεις απασχόλησης και να επενδύσουν στην Αμερική -και θα εξαλείψω τις φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που μετακινούν την εργασία στο εξωτερικό” Πηγή: capital gr 
Με γενναίες φοροαπαλλαγές σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους.  Επίσης ετοιμάζονται να επεκτείνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στην ηλικία των 18, προχωρούν σε νέα έργα υποδομών (σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια), δίνουν 15 δις δολάρια για την τόνωση της οικοδομής και βάζουν νέους φόρους μόνο στους πολύ πλούσιους.  Κίνητρα σε επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Φυσικά όλα αυτά ο αμερικανικός καπιταλισμός δεν τα κάνει για το καλό της εργατικής του τάξης, αλλά επειδή είναι πολύ πιο έμπειρος και τολμηρός στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Άρα τα περί «μονόδρομου» που μας λένε οι ευρωπαίοι  και οι «δικοί» μας καπιταλιστές είναι παραμύθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου