Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΨΗΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

 Μια μαζική αντιμνημονιακή ψήφος δεν θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας, αλλά θα δώσει χρόνο στο εργατικό και λαϊκό κίνημα να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί. 

Σ' αυτές τις εκλογές το βασικό μας κριτήριο ψήφου είναι
τι θα ανορθώσει το ηθικό και την αγωνιστική διάθεση
του ελληνικού λαού
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επίσημα την διενέργεια εκλογών. Στην παρούσα φάση είναι μια διαδικασία που οι μνημονιακές δυνάμεις σε σημαντικό βαθμό τη φοβούνται και  η «δημοκρατικότητα» τους τελειώνει εκεί που αρχίζουν να απειλούνται τα εγκληματικά τους σχέδια. Ανεξάρτητα όμως του αν οι εκλογές θα γίνουν άμεσα ή μετά από λίγο καιρό, δεν αλλάζει η σημασία τους.

Κατ'αρχάς, δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι μέσα από αυτές τις εκλογές θα αλλάξει ριζικά η ζωή μας, ή ότι θα ανατραπούν τα ψηφισμένα Μνημόνια. Για να γίνει αυτό, ο μόνος τρόπος είναι η οργάνωση και η πάλη του ίδιου του λαού, και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης, που αυτή την περίοδο χτυπιέται σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλο.


Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν μια αυξημένη σημασία, γιατί αποτελούν μια καλή ευκαιρία για το εργατικό και λαϊκό κίνημα να βάλλουν εμπόδια στη μεγαλοαστική επίθεση και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει με το μαύρισμα όλων των κομμάτων που είτε έχουν ψηφίσει είτε έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται με κάποιο από τα μνημόνια: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, ΔΗΜΑΡ κ.λπ. Στο σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι ακόμα και η ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη, παρόλο που προέρχεται από τη λεγόμενη «αριστερά», ενώ δεν έχει ψηφίσει κανένα από τα Μνημόνια, έχει όμως δηλώσει ότι, ως χώρα, δεσμευόμαστε από αυτά και, επομένως, αν συμμετάσχει μετεκλογικά σε κάποια κυβέρνηση, δεν θα τα θεωρήσει άκυρα, αλλά απλώς θα τα «επαναδιαπραγματευτεί». Το μαύρισμα των κομμάτων αυτών πρέπει να συνδυαστεί με την ψήφο υπέρ όσων κομμάτων έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά των μνημονίων και υπερασπίζονται (έστω με τον υποτονικό τρόπο τους) τα στοιχειώδη κοινωνικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Η ψήφος αυτή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ταυτιζόμαστε με τις υπόλοιπες πολιτικές θέσεις των κομμάτων αυτών, ότι τα εμπιστευόμαστε γενικότερα ή ότι περιμένουμε πολλά πράγματα από αυτά. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για κανένα από τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις εκλογές. Ξέρουμε ότι ακόμη και τα λεγόμενα «αριστερά» κόμματα δεν έχουν καμία πρόθεση να συγκρουστούν πραγματικά με το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά ούτε και να διεκδικήσουν έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων. Κανένα από τα σημερινά κόμματα δεν έχει την πρόθεση να προσφέρει τίποτα στην αναγκαία ανασυγκρότηση και αναγέννηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ψήφο «βραχείας διάρκειας και προοπτικής», η οποία εντούτοις είναι απαραίτητη. Ξέρουμε ότι λίγο καιρό μετά τις εκλογές ίσως χρειαστεί να συγκρουστούμε με πολλές από τις επιλογές των κομμάτων που σήμερα μπορεί να ψηφίσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σήμερα, προσωρινά, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να ανακόψουμε την επίθεση των μνημονιακών δυνάμεων.

Μια ηχηρή αποδυνάμωση των μνημονιακών κομμάτων και ιδιαίτερα των δύο μεγάλων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα αναπτερώσει το ηθικό των αγωνιζόμενων Ελλήνων και θα αφαιρέσει την απαραίτητη νομιμοποίηση για τη συνέχιση της επίθεσης. Θα κάνει πιο αδύναμους τους μεγαλοαστούς δυνάστες μας και θα συσπειρώσει ξανά τις γραμμές όσων αντιστέκονται. Θα δώσει στο κίνημα μια απαραίτητη ανάσα. Εμπρός, λοιπόν, χωρίς αυταπάτες, να δώσουμε και αυτή τη μάχη.

Βασίλης Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου