Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

Τα γεγονότα της Αιγύπτου
κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη του Ισραήλ να προσεγγίσει την Ελλάδα
Έχει την ανάγκη του Ισραήλ να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη. Μετά τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή, η ανάγκη αυτή έγινε περισσότερο επιτακτική. Τα άμεσα σύνορα του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Ο καταλύτης της προσέγγισης του Ισραήλ με την Ευρώπη είναι τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν, που, σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα της Κύπρου, και πιθανά και της Ελλάδας, αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζοντας το ρόλο αυτών των τριών κρατών.
Η ελληνική αστική τάξη προσπαθεί να συνδυάσει την έως τώρα φιλοαραβική-φιλοασιατική πολιτική της με την καθ' όλα συμφέρουσα συνεργασία με το Ισραήλ. Προσπαθεί να αποφύγει το δίλημμα: με την Αραβοασιατική καθυστέρηση, που συμφέρει τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες, ή με την εξελιγμένη τεχνολογία και την ενεργειακή ανεξαρτησία που προσφέρει η συνεργασία με το Ισραήλ; Δίλημμα που, τελικά, δεν θα αποφύγει.
Οι προτάσεις του Ισραήλ είναι συγκεκριμένες, και το σημαντικό για τον ελληνικό καπιταλισμό είναι ότι οι Ισραηλινοί δεν έρχονται ως άρπαγες, για να καταλάβουν έτοιμες κρατικές επιχειρήσεις, όπως οι Άραβες και οι Κινέζοι. Οι συμφωνίες προβλέπουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγροτικό τομέα, σε εξελιγμένες βιολογικές καλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργειες, διαχείριση υδάτων, καθώς και εγκατάσταση εμπορικού και εξαγωγικού κέντρου, με σκοπό την τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων και των δύο κρατών. Μελλοντικά, προβλέπεται συνεργασία στη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς και συνεργασία σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων. Αλλά δεν παύουν να συναρτώνται και με το μέλλον της ελληνικής εργατικής τάξης.
Οι επιλογές των μεγαλοκαπιταλιστών, τα τελευταία χρόνια, είναι η συρρίκνωση της βιομηχανίας και η μετατροπή της Ελλάδας σε «χώρα ευκαιρίας», για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Χαρακτηριστικό των χωρών αυτού του είδους είναι η ανυπαρξία εργατικής τάξης, η τεράστια διαφθορά, η φτώχεια και η ανεργία. Έτσι, μια συνεργασία με το Ισραήλ στη βάση της ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας ακούγεται ελπιδοφόρα για την εργατική τάξη της χώρας μας, όχι γιατί θα σταματήσει η εκμετάλλευση της από τους κεφαλαιοκράτες, αλλά γιατί βασική προϋπόθεση αλλαγής της καπιταλιστικής κοινωνίας σε σοσιαλιστική, είναι η ίδια η ύπαρξη της εργατικής τάξης.

Χρήστος Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου